Detergentii naturali, o adevarata comoara!

Tot ceea ce folosim pentru spalat si curatat, la baie, bucatarie, dar mai ales in ingrijirea corporala, sunt produse de sinteza.

Tot ceea ce folosim pentru spalat si curatat, la baie, bucatarie, dar mai ales in ingrijirea corporala, sunt produse de sinteza, rezulate din transformarea chimica a produselor petroliere, a mineralelor, la care se adauga inca alte chimicale: arome, coloranti, conservanti si alte genuri de aditivi. Detergentii de vase, lichizi sau solizi, prafurile de curatat, detergentii pentru rufe, inalbitorii, samponul, gelurile de dus, sapunul, detergentii solizi pentru toaleta, pasta de dinti, spuma de ras sunt toate produse chimice.

Preturile lor sunt modice, ceea ce le face accesibile oricui. Partea rea este ca... fac rau, atat pielii tale, cat si mediului. Produsele naturale, cele inofensive pentru piele si mediu, sunt, din pacate, rare si, de cele mai multe ori, inaccesibile.

Preturile lor sunt de trei, chiar patru ori mai mari decat ale produselor populare.

Daca o punga de detergent de rufe clasic, de un kilogram, costa in media 8-9 lei, pentru un produs natural din aceeasi gama, platesti intre 10 si 15 lei pentru doar 500 de grame. In plus, pentru a fi eficiente, trebuie sa folosesti o cantitate dubla de produs. Apreciaza singura cat sunt de scumpe, in fapt.

Daca totusi vrei produse naturale, in locul celor chimice, iata cateva sfaturi, asa cum le-am primit si eu, de la bunica mea.

Otetul

Este o substanta care poate curata perfect aproape orice suprafata din casa. Singura conditie este sa folosesti otet natural, rezultat din fermentarea naturala a vinului, nu otetul care costa 1 leu litru si care este 100% acid acetic.

La o parte de otet se adauga o parte de apa si ai obtinut o solutie miraculoasa.

Pune amestecul intr-o sticla cu pompa spray si poti curata aproape totul in casa. Dilueaza corect, pentru ca, in forma pura, este acid.

Nu te teme ca va mirosi totul a otet. Aroma specifica dispare intr-o ora sau poti aromatiza tu singura amestecul, adaugand in solutie cateva bucati de coaja de portocala sau de lamaie, pe care le-ai batut, in prealabil, cu un ciocan pentru snitele. Sau adauga o mana de frunze de menta pe care le-ai facut papusa si le-ai strivit cu sucitorul sau facaletul. Solutia de otet va mirosi foarte bine.

Nu folosi otetul pe marmura, in rest, iata care sunt locurile numai bune de curatat, natural, cu o solutie aromata de otet:

Baia - poti folosi otetul pentru chiuveta, faianta, cada si robinetii nichelati.

Pentru toaleta, foloseste otet 100%, pe care il pulverizezi in vas. Lasa-l sa "lucreze" 30 de minute. Otetul dezinfecteaza si parfumeaza in acelasi timp. Dizolva depunerile de sapun si cele de piatra. Poti spala pe jos cu o solutie de apa si otet. Este foarte eficient.

Bucataria - curata chiuveta, hota, blatul de lucru, peretii, daca sunt faiantati sau vopsiti cu vopsea lavabila (o parte otet la doua parti apa), si spala pe jos cu solutie de apa si otet.

Rufe - clateste-le la final cu o jumatate de cana cu otet. Substanta dezinfecteaza si curata perfect toate urmele de detergent. Este indicat mai ales persoanelor alergice, a caror piele sufera din cauza detergentilor, dar si pentru lucrurile copiilor mici.

Geamuri si oglinzi - foloseste solutia de otet ca orice solutie de curatat geamuri.

Poti creste concentratia de otet daca speli sticla obisnuita, insa, din prudenta, redu cantitatea de otet in cazul oglinzilor pretioase, sa nu risti sa degradezi argintul oglinzii. Pulverizeaza solutia si sterge imediat cu o carpa moale.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 9 Oct 2013, 19:57
    natural

    Eu folosesc detergenti si sampon bio,sunt un pic mai scumpi dar sunt mult peste cei clasici,eu ii achizitionez dupa net,magazinul meu preferat este www.sabedoria.ro, au preturi mai bune si mereu au reduceri la produse

    0
    0

  • voica pe 15 Mar 2013, 16:03
    intrebare

    cu ce detergent eco se spala ouale ? multumesc

    0
    0

  • Marta pe 4 Feb 2013, 13:51
    da!

    De cativa ani folosesc exclusiv sapunuri naturale. Sunt multi producatori mici pe piata, le iau online. Le prefer oricand pe cele cu unt de dafin, clorofila, unt de shea, sau cafea, exfoliant anticelulitic. Iar pentru par folosesc ori sampoane solide (cu shikakai, trebuie incercate!), sau un sampon masca cu galbenus de ou si ricin. Face spuma buna si imi hraneste parul.

    0
    0

  • Sis-Bio pe 30 Apr 2012, 11:09
    Detergenti naturali

    Pentru sanatatea copiilor si a familiei, datergentii naturali (organici) sunt cea mai buna alegere , mai ales ca nu sunt cu mult mai scumpi decat cei din supermarket http://bio-trade.ro/

    1
    1

  • sarariustela pe 3 Ian 2012, 12:50
    mirosulneplacutdeciinedincasa

    cumscapidemirosulneplacutdeciinedincasa

    5
    0

  • elena pe 15 Apr 2010, 13:48
    detergenti bio

    detergenti foarte buni, super concentrati si o gama larga se gasesc si pe www.organicbaby.ro preturi foarte bune!!!

    1
    0

  • dinescu pe 11 Apr 2010, 12:10
    sapun de casa

    sunt pensionara, fac sapun de casa in fiecare an, daca cineva doreste sa cumpere contactati-ma pe emailul : kayland84@yahoo.com Trimit prin colet postal oriunde in tara

    0
    0

  • adutza36 pe 7 Apr 2009, 08:56
    Produse naturale

    Da aveti dreptate exista din fericire si la noi in tara produse bio de curatenie si sunt foarte bune.Am gasit destul de greu aceste produse pe piata noastra ,,cam scumpicele" la prima vedere dar nu am realizat pana in momentul in care am vazut cat de mult timp imi ajung si cat sunt de bune.Daca va intereseaza aceste produse le gasiti pe www.elemental.ro

    0
    0

  • Cristina pe 12 Feb 2009, 11:19
    Detergenti naturali

    Exista detergenti bio la pretul detergentilor chimici. Detergentul bio este diferit de cel natural. Cel natural poate contine derivate din petrochimie pe cand cel bio este fara. Eu folosesc numai produse bio, nemtesti, certificate... pt baie, bucatarie, haine.

    0
    0

  • faura pe 28 Dec 2008, 16:52
    bicarbonatul de sodiu

    Bicarbonatul de sodiu este excelent pentru curatirea farfuriilor de grasimea depusa in timp si care nu iese cu detergentii de vase. De asemenea bicarbonatul de sodiu curata foarte bine si vasele de plastic, de asemenea paharele. Nu lasa urme deloc, ramane curat ca si cristalul

    1
    0

  • danacecilia pe 6 Dec 2008, 12:54
    detergenti naturali

    Andrea, te rog sa-mi spui de unde ai cumparat samponul solid? Multumesc anticipat.

    0
    0

  • Bianca pe 28 Mar 2008, 15:22
    exista detergenti naturali, organici mai ieftini decat cei din comert!!!

    doar ca acestia nu se gasesc pe piata, prin magazine...pentru mai multe informatii- puteti sa ma contactati pe adresa de mail!

    0
    1

  • Olga pe 27 Mar 2008, 10:25
    Super articol

    Otetul est bun in cantitati foarte mici si pentru spalarea tenului (se adauga cateva picaturi intr-un bol cu apa - ve deduriza apa).

    0
    1

  • Andrea pe 27 Mar 2008, 09:18
    natural

    Unde se gaseste otet 100% natural? Eu folosesc otet din comert si apa pt curatarea pressoului de cafea(1:1) si este foarte eficient, chiar si bicarbonatul, iar sapunurile hand-made sunt ok (exista si sampoane solide),am cateva de la Lush si sunt multumita, si samponul solid imp.caderii parului il am de anul trecut, tine mult mai mult decat un flacon cu sampon obisnuit, miroase a scortisoara.... In schimb cu galbenus am incercat sa ma spal, a fost groaznic. Poate nu stiu sa-l folosesc! O zi mirifica sa aveti!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod