Detaliile care conteaza

Vom vorbi despre detalii de arhitectura ca fiind pete de culoare sau chiar compozitii plastice ce se armonizeaza si se completeaza reciproc cu ceilalti factori intr-un mediu ambiental perfect.

Vom vorbi despre detalii de arhitectura ca fiind pete de culoare sau chiar compozitii plastice ce se armonizeaza si se completeaza reciproc cu ceilalti factori intr-un mediu ambiental perfect.

Atunci cand gandim un spatiu ca un tot unitar trebuie sa luam in calcul absolut tot. Prin tot ne referim atat la materialele de constructie si de finisaj gandite ca instrumente in elaborarea elementelor de decor dar mai ales la partea de detaliu architectural pe care il avem si de care ne putem folosi asa cum este prezentat sau pe care il putem crea prin spargerea spatiului sau prin crearea de noi forme si dimensiuni ambientale.



Ne indreptam atentia de aceasta data la usi - ca element ce iti poate inchide atat fizic cat si optic un spatiu dar care poate sta la fel de bine ca obiect de decor pe langa toate celelate elemente ce alcatuiesc ambientul camerei respective. Acest lucru da usii atat functia fizica de a inchide o camera dar ii confera si functia de parte dintr-un tot unitar, un ansamblu cromatic sau un ansamblu dat de designul de linie ce se va regasi atat in mobilier, usi, ferestre, tesaturi etc.

Daca in camera culoarea dominanta este verdele, culoarea care de asemenea se regaseste pe peretii acesteia si dorind ca sa nu faca nota discordatanta cu acestia vom picta usa in aceleasi culori si cu acelasi model ca si peretii.
Astfel vom crea senzatia de "tromloeil", dand impresia ca de fapt acolo unde exista odata usa nu este altceva decat perete.

Daca insa vrem ca aceasta sa fie un element distinctiv dar care totusi sa faca parte din intregul ambient vom regasi ori in designul ei ori chiar pictat pe ea elemente ce se gasesc deja in camera. Aici ne putem gandi de exemplu daca mobila noastra are un anumit cant sau daca apar in designul ei patrate sau alte forme geometrice vom face ca si pe usa sa apara un astfel de element in asa fel incat sa fie in aceasi linie si stil cu celelate obiecte din camera.

Daca ne vom mobila camera cu mobilier pictat atunci anumite compozitii din picturile respective le vom regasi pe peretii usilor. La fel daca avem o mobila veche restaurata in camera va fi prezenta si o usa veche restaurata si ea si pastrand inca patina vremii.

Dar usa poate fi in sine un element de decor unic in cadrul camerei. Si atunci ne gandim cum facem ca aceasta sa apara chiar ca o compozitie plastica. Vom folosi materiale de constructii diferite de cele uzuale si anume putem realiza o usa din caramizi de plastic transparent care se pot picta sau putem crea o usa din fier forjat cu elemente de ceramica sau sticla pictata sau la fel de bine o putem impleti din fibre textile sau rachita, totul tine de imaginatia si de felul noastru de a fi cat mai deschisi la solutii noi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod