Cutremur: 8 reguli ca să-ţi salvezi viaţa


Cutremurul de marţi, 4 octombrie, a provocat multe palpitaţii tuturor celor care s-au trezit zguduiţi la propriu. Din fericire, a fost unul slab, dar întotdeauna vom trăi cu teama unui seism mult mai puternic. În astfel de cazuri, trebuie să ştii ce să faci. Iar potrivit specialiştilor, regulile pe care le ştiam cei mai mulţi ca fiind cele mai sigure, sunt contrazise de realitate.
Cutremurul de marţi, 4 octombrie, a provocat multe palpitaţii tuturor celor care s-au trezit zguduiţi la propriu. Din fericire, a fost unul slab, dar întotdeauna vom trăi cu teama unui seism mult mai puternic. În astfel de cazuri, trebuie să ştii ce să faci. Iar potrivit specialiştilor, regulile pe care le ştiam cei mai mulţi ca fiind cele mai sigure, sunt contrazise de realitate.

Doug Copp, şeful Salvării şi Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), cea mai experimentată echipă de salvare din lume, care a participat la numeroase operaţiuni, îţi oferă cele mai bune sfaturi pentru supravieţuirea ta şi a celor dragi, în caz de cutremur.

"M-am târât în interiorul a 875 de clădiri prăbuşite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de ţari, am fondat echipe de salvare în mai multe ţări şi sunt membru al mai multor echipe de salvare din diferite ţări. Am fost Expertul Naţiunilor Unite în Micşorarea Dezastrelor timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptând dezastrele simultane. În 1996 am făcut un film care a demonstrat metodologia mea de supravieţuire ca fiind corectă", a declarat în urmă cu câţiva ani Doug Copp.

Iată care sunt sfaturile acestuia cu privire la supravieţuirea în cazul unui cutremur major, bazate pe observaţiile făcute în urma studierii dezastrelor:

1. Persoanele care se apleacă pur şi simplu şi se acoperă în timpul unui cutremur sunt zdrobite sub dărâmături, potrivit observaţiilor specialistului. Stategia de a te pune sub un birou sau o masă este greşită, pentru că obiectul nu va reuşi să susţină greutatea dărâmăturilor şi vei fi zdrobit.

2. Bebeluşii şi animalele de companie reuşesc să supravieţuiască de multe ori în timpul cutremurelor pentru că adoptă instinctiv poziţia fetală, iar golurile mici care se formează pe lângă obiectele de mobilier îi salvează. Acelaşi lucru ar trebui să faci şi tu. Ghemuieşte-te în poziţie fetală lângă o canapea, un fotoliu sau un obiect solid care acţionează ca un suport pentru dărâmături sau alte obiecte.

3.
Dacă un cutremur începe când te afli în pat, rostogoleşte-te jos, lângă pat. Se va realiza un vid protector în jurul patului şi vei fi protejat de dărâmături sau obiectele de mobilier care cad.

4. Din observaţiile specialistului care a participat la numeroase operaţiuni de salvare, cei care se aşază sub tocul uşii au puţine şanse de supravieţuire. Tavanul de deasupra tocului se va prăbuşi, iar tocul nu te va putea proteja.

5. Niciodată să nu te îndrepţi spre scări. Chiar dacă nu au căzut în timpul cutremurului, scările pot să cadă oricând după, de aceea ar trebui verificate înainte de a fi aglomerate de oameni, chiar dacă restul clădirii nu pare avariat.

6. Mergi către zidul exterior al clădiri, chiar dacă te afli în interior. Este de preferat să te afli cât mai aproape de peretele exterior. Cu cât eşti mai în interior, cu atât creşte riscul ca drumul tău de scăpare să fie blocat.

7. Persoanele care râmân în maşini în timpul unui cutremur riscă să fie zdrobite în interior dacă pe maşină cad dărâmături mari.
Potrivit declaraţiilor specialistului în salvare, cei care au stat în maşini în timpul unui cutremur din San Francisco în care o autostradă suspendată s-a prăbuşit peste maşinile aflate dedesubt, au murit striviţi. Dacă ar fi ieşit şi s-ar fi aşezat lângă maşini, ar fi avut o rată mult mai mare de supravieţuire. Lângă fiecare maşină a existat un gol de aproximativ 1.5 metri, cu excepţia celor peste care au căzut piloni masivi.

8. Doug Copp a mai observat că teancurile mari de hârtie nu se tasează şi lângă acestea se formează goluri importante, care te pot ajuta să supravieţuieşti. De aceea, dacă lucrezi într-o instituţie în care există teancuri mari de hârtie, te poţi aşeza lângă ele, în lipsa unui alt obiect protector.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • b d pe 5 Oct 2011, 15:43
    ”articol” de 3 lei

    va rog nu mai dezinformati cu fel de fel de aberatii spuse (scrise) de unul si altul. de data aceasta e vorba de viata si de moarte. cine tine la viata ei (lui) sa urmeze doar sfaturile autorizate - de exemplu cele de pe siteul inspectoratului general pentru situatii de urgenta. Si catre cea (cel) care a scris ”articolul”: gasiti de copiat ceva mai nou, aceste aberatii circula pe internet de 5 ani!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod