Cum se servește corect vinul. 6 reguli de bază dezvăluite de un somelier

Cum se servește corect vinul. 6 reguli de bază dezvăluite de un somelier

Savurarea vinului este o adevărată artă, rafinată de-a lungul sutelor de ani de către specialiști.
Cu toate acestea, tocmai pentru că sunt numeroase reguli complicate, cei mai mulți oameni se simt copleșiți și aleg să ignore toate aceste detalii. Dar este o greșeală care te poate împiedica să descoperi adevărata plăcere oferită de vin și să ratezi aromele deosebite. 

Iată câteva dintre regulile de bază pentru servirea vinului, dezvăluite de somelierul Madeline Puckette, autoarea bestseller-ului "Wine Folly: The Essential Guide to Wine":

Cum să alegi paharele pentru vin

Vinul este o băutură deosebită. Atunci când este servit din pahare de diferite forme, își poate schimba gustul. Alegerea paharului adecvat te ajută să te bucuri de gustul vinului la cea mai înaltă capacitate a sa.

Formele paharelor diferă în funcție de tipul vinului. De obicei, paharele pentru vin roșu sunt mai mari și mai largi, cele pentru vin alb sunt de dimensiune medie, iar cele pentru vin spumant și șampanie sunt subțiri și alungite. 

Paharele de vin sunt compuse din bază, picior și cupă.
Temperatura vinului contează foarte mult, de aceea paharul se ține întotdeauna de picior, pentru a nu se încălzi din cauza temperaturii mâinii.


Foto: winefolly.com

Vinul are gust mai bun dacă este ușor răcit

Probabil ai observat că băuturile pe care le preferi au gusturi diferite, în funcție de temperatura pe care o au. De exemplu, cafeaua rece nu mai are aceeași aromă și savoare precum cea fierbinte, iar sucurile carbogazoase calde sunt un adevărat coșmar. Același lucru se aplică și în ceea ce privește vinul. Unele arome delicate ale vinului pot fi complet anulate de temperaturile prea mici sau irosite rapid atunci când vinul este cald.
Pe fiecare sticlă de vin vei găsi temperatura recomandată de servire, dar în general aceste temperaturi variază astfel:

- Vinul roșu are un gust mai bun atunci când este servit la o temperatură puțin mai scăzută decât temperatura camerei, ce variază între 11 și 20 de grade Celsius.
- Vinul alb își dezvăluie mai bine aromele dacă este servit la temperaturi ce variază între 6 și 13 grade Celsius.
- Vinul spumant ar trebui consumat la temperaturi de 3-7 grade Celsius.
Servește șampania și vinul spumant de foarte bună calitate la temperaturile recomandate pentru vinul alb. 

Pont: Dacă alegi vinuri la prețuri accesibile, servește-le la temperaturi puțin mai mici decât cele recomandate, pentru a masca posibilele arome mai puțin plăcute. Un vin servit la o temperatură mai mare de 21 de grade va avea un miros alcoolic din cauza evaporării rapide a etanolului.

Cum să deschizi corect o sticlă cu vin

Introdu tirbușonul nu fix în centru, așa cum crezi că ar trebui, ci foarte puțin în lateral, astfel încât spirala acestuia să pătrundă în centrul dopului de plută și să eviți ruperea dopului. Răsucește tirbușonul de aproximativ șase ori sau cu o răsucire înainte de intra complet în dop. 



Aproape orice vin roșu are un gust mai bun dacă este decantat

Decantarea este pasul pe care cele mai multe persoane îl ignoră atunci când servesc vinul roșu. Această metodă clasică presupune turnarea vinului într-un recipient precum carafă sau decantor, în care trebuie să stea aproximativ 30-45 de minute înainte de a fi servit.
Metoda rapidă este folosirea unui aerator pentru vin, care decantează vinul aproape imediat. Decantarea vinului presupune expunerea vinului la oxigen, ceea ce îmbunătățește gustul prin reducerea taninilor, substanțe cu gust astringent.

Decantor pentru vin

Cât vin se toarnă în pahar

O sticlă de vin are de obicei 750 ml, astfel că vinul poate fi împărțit în cinci porții, a câte 150 ml fiecare. Prin urmare, ar trebui să pui în pahare aproximativ 150 ml de vin. Bineînțeles, paharele de vin au o capacitate mult mai mare, în jur de 500 de ml. Spațiul rămas gol în pahar are rolul de a reține aroma, astfel că este foarte important să nu pui prea mult vin.

Cum se ține corect paharul cu vin

Pentru că paharele de vin sunt voluminoase și instabile atunci când conțin o porție obișnuită de vin, cele mai multe persoane au tendința de a ține în palmă cupa paharului. Dar este o greșeală care duce la încălzirea vinului și la pierderea sau modificarea aromelor.
Paharul de vin se ține întotdeauna de picior, imediat sub cupă.
 
 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod