Cum să-ți calci corect hainele, în funcție de material

Cum să-ți calci corect hainele, în funcție de material

Hainele au etichete care ne spun cum să le călcăm, iar fiarele de călcat sunt dotate cu setări speciale. Dar chiar dacă le respectăm, de multe ori rezultatele ne dezamăgesc
De exemplu, cutele încăpățânate de pe unele tricouri din bumbac nu vor câteodată să dispară sub nicio formă. Iar hainele din poliester capătă un luciu neplăcut după ce le calci. Ca să nu mai ai parte de astfel de situții, descoperă câteva reguli care te vor ajuta să calci perfect orice tip de material:

Cum să-ți calci corect hainele: Bumbac

Calcă hainele din bumbac la temperatură ridicată, cât timp materialul este încă umed. Folosește butoanele de abur și spray din abundență dacă este necesar pentru a îndrepta cutele.

Pânză

La fel ca și în cazul bumbacului, pânza din in sau cânepă poate fi călcată la cea mai mare temperatură a fierului de călcat. Pentru rezultate cât mai bune, haina poate fi umedă la atingere înainte de călcare.
Dacă este uscată, folosește funcțiile de spray și abur ale fierului de călcat.

Cum să-ți calci corect hainele: Lână

Calcă hainele din lână întotdeauna pe dos. Folosește temperatură medie sau joasă și aplică abu pentru a umezi. Ca o măsură în plus de siguranță, folosește o batistă sau o bucată subțire de material pe care să o așezi deasupra hainei din lână în timp ce calci, pentru ca fierul de călcat să nu vină în contact direct cu lâna.

Mătase

Hainele din mătase se calcă pe dos, la temperatură mică, imediat după ce au fost spălate și sunt încă umede. Nu folosi spray-ul cu apă al fierului de călcat sau funcția de abur.
De asemenea, dacă este necesar, așază o batistă peste haină pentru a o proteja în timpul călcării.

Cum să-ți calci corect hainele: Poliester

Calcă acest material pe dos, la temperatură mică. Este de preferat ca haina să fie umedă în timpul călcării. Stropește cu apă dacă este necesar, dar evită folosirea aburului. Aburul și temperaturile ridicate pot lăsa un luciu neplăcut pe hainele din poliester.

Nylon

Pentru această fibră sintetică este necesară călcarea la temperatură mică. Nu folosi funcția de abur a fierului de călcat, dar poți pulveriza apă apăsând butonul spray al aparatului.

Cum să-ți calci corect hainele: Acril

Calcă hainele din acryl pe dos, la o temperatură scăzută. Nu folosi niciodată aburul, dar poți pulveriz cu apă dacă este necesar, pentru a îndrepta cutele rezistente.

Cum să-ți calci corect hainele: Dantelă

Dantela este un material foarte delicat, care se calcă numai uscat, la o temperatură mică. Folosește întotdeauna o batistă deasupra hainei din dantelă pentru a-i proteja detaliile delicate.
Nu aplica abur și nu pulverzi apă.

Cum să-ți calci corect hainele: Catifea și cașmir

Catifeaua și cașmirul nu se calcă niciodată cu fierul de călcat. Prin aplicarea presiunii, fibrele înalte care formează textura catifelată se vor aplatiza, iar materialul va fi deteriorat. Pentru a îndrepta cutele acestor materiale este necesară folosirea unui aparat de călcare verticală cu abur.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod