Cum să pregătești peștele pentru gătit

Deși îți poți curăța și pregăti peștele atunci când îl cumperi, înainte de a ajunge acasă, ar trebui să știi să îți pregătești peștele pentru gătit și atunci când îl pescuiești tu.
Există mai multe etape prin care ar trebui să treci înainte de a găti peștele și de a-l mânca. În primul rând, peștele trebuie curățat de solzi, apoi trebuie îndepărtate intestinele. Este esențial ca aceste două procese să aibă loc în primă fază, mai ales când se prepară un pește întreg. Apoi, totul depinde dacă vei găti peștele întreg sau nu și ce tip de pește gătești. Iată cum să pregătești peștele pentru gătit!

Cum să cureți peștele de solzi?


Peștele este de obicei curățat de solzi și de piele, deși unele tipuri de pești sunt gătite de obicei cu pielea pe ele. În cazul altora, se îndepărtează pielea neagră, iar cealaltă se lasă. Dacă peștele nu va fi gătit întreg, acesta trebuie tăiat în fileuri, lucru care este ușor de realizat cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
În unele cazuri, cum ar fi cel al cambulei, peștele este filetat mai întâi și curățat de piele după, deoarece este mai ușor. Atunci când gătești un pește întreg, aminteștește-ți că trebuie să îndepărtezi și înotătoarele și branhiile.

Dacă nu vrei să filetezi peștele sau să îndepărtezi pielea, solzii ar trebui îndepărtați în primul rând. Începe prin a clăti peștele bine sub un jet de apă rece, deoaree apa va slăbi susținerea solzilor. Apoi, pune peștele pe mai multe pagini de ziar. În acest fel, solzii pot cădea direct pe hârtie, care poate fi apoi aruncată. Prinde cu fermitate peștele de coadă, iar cu vârful neascuțit al unui cuțit începe să îndepărtezi solzii, dinspre coadă spre cap. Clătește peștele cu apă, pentru a îndepărta solzii care nu au căzut pe ziar.
Întoarce peștele și repetă procedeul și pe cealaltă parte.

Verifică dacă au fost îndepărtați toți solzii cu ajutorul unui deget, prin mișcări contrare direcției de creștere a solzilor. Este important să elimini toți solzii, deoarece nu vrei să te trezești cu aceștia în farfurie. 

Cum să cureți peștele pentru gătit


Eviscerarea peștelui, indiferent dacă îl gătești întreg sau nu, este esențială. Trebuie să îndepărtezi intestinele peștelui înainte de a-l găti. Dacă le lași înăuntru, acestea vor strica gustul și aroma peștelui. Există metode diferite în funcție de tipul de pește pe care îl cureți. Când vine vorba de curățarea peștilor rotunzi, cum ar fi codul sau heringul, intestinele se găsesc în burta peștelui.
Prin urmare, taie de-a lungul abdomenului cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Începe din spatele branhiilor până deasupra cozii. Scoate intestinele și aruncă-le. Clătește peștele sub apă rece și îndepărtează orice urme de sânge. Curăță cavitatea cu sare, pentru a îndepărta orice porțiune de piele neagră. 

Când vine vorba de curățarea peștelui plat, cum ar fi cambula, intestinele sunt situate într-o cavitate în spatele capului peștelui. Pentru a le elimina, trebuie făcută o tăietură semicirculară în spatele capului și chiar sub branhii. Deschide cavitatea cu degetele și îndepărtează intestinele cu mâinile sau cu o lingură. Clătește bine peștele sub apă rece. Pune peștele pe un fund de lemn și deschide branhiile.
Le poți scoate sau tăia.

Cum să cureți peștele de piele


Nu toți peștii trebuie jupuiți de piele. O poți lăsa atunci când gătești peștele la grătar, deoarece va ajuta la reținerea umezelii și a gustului, ceea ce este deosebit de important pentru peștii albi, cum ar fi codul. Mulți pești rotunzi sunt gătiți fără a li se îndepărta pielea, deși aceasta poate fi eliminată după gătire, dar înainte de servire. În cazul peștilor plați, partea mai întunecată a pielii trebuie îndepărtată înainte de gătire, iar partea albă poate rămâne.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod