Cum sa iti amenajezi o gradina in... apartament

Gradinaritul in apartament poate fi un hobby excelent si linistitor. Inveseleste-ti locuinta cu plante decorative, care vor imbunatati aspectul intregii case, dandu-i un aer vesel si... viu.

Gradinaritul in apartament poate fi un hobby excelent si linistitor. Inveseleste-ti locuinta cu plante decorative, care vor imbunatati aspectul intregii case, dandu-i un aer vesel si... viu.

De-a lungul timpului, fiecare dintre noi a primit o planta de apartament, fie in dar, fie din partea unei prietene sau cunostinte care s-a mutat recent, fara a avea posibilitatea de a-si transporta plantele la noua adresa.

De foarte multe ori, in cazurile in care te "trezesti" pe cap cu o planta, nu stii exact care sunt nevoile sale de ingrijire. Planta poate suferi din cauza nepriceperii tale si, pana la urma, poate muri. Totusi multe persoane incep sa o ingrijeasca, ii preocupa dezvoltarea sa armonioasa si, brusc, devin gradinari pasionati.

Gradinile de interior sunt similare celor exterioare. Singura diferenta este ca iti ingrijesti plantele in interiorul locuintei, in loc sa intreprinzi aceasta activitate in spatiu liber.

Un mare avantaj al gradinaritului "de apartament" este ca de aceasta pasiune se pot bucura foarte multe persoane care traiesc la oras si care nu au acces la o curte...

adevarata. De asemenea, este un hobby interesant si pentru persoanele care, din motive medicale, isi petrec foarte mult timp in casa.

Marele atu al acestei activitati il reprezinta faptul ca plantele ne sunt benefice. Prin fotosinteza, aceste organisme vii transforma dioxidul de carbon in oxigen, purificand in acest fel aerul pe care il respiram. Astfel, te bucuri de plante in dubla lor calitate, de elemente decorative spectaculoase, care, in acelasi timp, aduc beneficii deosebite starii tale generale de sanatate.

Gradinile de interior sunt ideale in special in timpul iernilor dure si reci sau, dimpotriva, in anotimpul verii, cand canicula usuca foarte mult atmosfera. Cu ingrijirea adecvata, plantele pot supravietui si iti pot oferi satisfactia unui mediu mult mai curat.

In plus, poti "manipula" mediul locuintei, astfel incat plantele sa se dezvolte cat mai armonios si sa prospere. Daca afara este vreme ploioasa, intunecata si rece, nu este extraordinar sa ai in apartament plante care nu doar ca arata extraordinar, dar confera frumusete, veselie si personalitate spatiului tau de locuit? Iar vara, cand afara sunt peste 35 de grade la umbra, in casa ta primeaza prospetimea...

Dupa ce ti-ai ales speciile pe care vrei sa le cultivi, trebuie sa alegi si ghiveciul sau suportul adecvat pentru ele.
Poti opta pentru o planta de dimensiuni mai reduse sau care stii ca nu va creste foarte mult in inaltime - in acest fel, iti va fi usor sa o asezi pe un raft sau o masuta, in living room, sau pe marginea ferestrei.

O planta vesnic verde, de dimensiuni mai mari, poate fi asezata intr-un ghiveci mare, langa usa, sau intr-un colt mai insorit al unei camere.

Este momentul sa pui la punct un plan pentru amenajarea gradinii tale de apartament. Gandeste-te unde anume este preferabil sa iti organizezi micul colt verde, astfel incat sa ai spatiu suficient pentru plantele tale.

Dupa ce bifezi si acest punct de pe lista ta, alege plantele si ghivecele. Inainte de a cumpara plantele, nu uita sa te interesezi de nevoile lor de crestere si ingrijire, cum ar fi necesarul de apa, de lumina si de ingrasaminte.

Dupa ce ti-ai adunat toate informatiile si materialele necesare, poti incepe sa plantezi vlastarii si sa iti organizezi gradina de apartament. Este important ca plantele care au nevoie de cat mai multa lumina sa fie amplasate in imediata apropiere a ferestrei.

Plantele care au nevoie de lumina indirecta, trebuie asezate intr-un loc mai confortabil, unde razele soarelui nu le pot atinge, daunandu-le. Daca nu tii cont de acest lucru, mai mult ca sigur ca vei ajunge sa iti arunci plantele si sa cumperi altele noi...

O idee excelenta este si plantarea unor ierburi aromate in mica ta gradina, in special daca iti place foarte mult sa gatesti. Aceste ierburi aromate au nevoie de patru pana la sase ore de soare zilnic si de pamant cu drenaj foarte bun. Sunt plante aspectuoase si vor aduce savoare si aroma meselor tale si asa delicioase...

In cazul in care esti iubitoare si stapana de animale, fii deosebit de atenta in momentul alegerii plantelor. Animalele de companie si plantele trebuie sa aiba o relatie cat se poate de armonioasa... In plus, unele plante pot fi toxice pentru animale.

Ca atare, trebuie sa te asiguri ca pisica sau cainele tau pot trai "sub acelasi acoperis" cu planta. Spre exemplu, o planta foarte inalta poate fi considerata de felina ta mult iubita drept jucarie sisal, pe care o foloseste pentru tocirea ghearelor sau chiar pe post de litiera...

Se stie ca pisicilor le place sa se infasoare in frunzele de dimensiuni mai mari, sa rontaie plantele sau chiar sa se tavaleasca in pamantul din ghiveci.

Acest lucru are impact negativ asupra dezvoltarii plantei, din moment ce ii poate deranja sau deteriora radacinile. O modalitate de a "deturna" intentiile matei este de a aseza pietre ornamentale sau cochilii de melci si de scoici direct pe solul din ghiveci.

Datorita gradinii din apartamentul tau, te poti bucura de o locuinta mult mai vesela, dar si de o stare de sanatate mult mai buna. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te documentezi si sa acorzi atentie si timp ingrijirii plantelor. Coltul tau verde te asteapta!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alisse pe 20 Mai 2011, 02:07
    Of

    Eu personal am cautat atat de mult timp sa gasesc ceva care sa fie bine informat, sa aibe exact ce caut, in detaliu si bine scris. Eram de-a dreptul saturata de toate aburelile si cuvintele extra pe care toata lumea le tot toarna si zic, uite ia articol! Dar cu toate astea tot vizitam toate comunitatile feminine, intr-un fel si acum ma amuza unele articole. Dar am gasit intr-un final exact ce cautam, informatii pertinente, cu feedback de la autori si un grad ridicat de interactivitate... asa ca, daca chiar cautati ceva ok sa cititi, www.lifestory.ro s-ar putea sa aiba exact ce cautati.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod