legume

Cum să gătești legumele ca să păstrezi toate vitaminele și mineralele pe care le au

Atunci când consumi legume, nu te gândești doar la cât sunt de gustoase, ci și la faptul că sunt extrem de sănătoase și reprezintă principala sursă de vitamine și minerale pentru organismul tău. Dar știai că modul de gătire influențează mult cantitatea de substanțe hrănitoare reținută în legumele respective?
Unele metode de gătire conservă nutrienții și facilitează pătrunderea acestora în circulația sanguină, în vreme ce altele distrug substanțele hrănitoare. Iată care sunt cele mai bune metode de a găti legumele, pentru a le menține vitaminele și mineralele.

1. Diminuează cantitatea de apă


Dacă gătești legumele în prea multă apă, pierzi o cantitate importantă de nutrienți. Îți amintești nuanța verzuie pe care o ia apa când fierbi anumite legume, precum broccoli? Aceasta îți atrage atenția că vitaminele C și B au trecut în apă și vor fi aruncate.

Pentru a păstra aceste vitamine, gătește legumele în cât mai puțină apă, pentru o perioadă minimă de timp (cu excepția cazului în care intenționezi să consumi și lichidul, de exemplu sub formă de supă).
Gătitul la abur sau la microunde, care implică puțină apă, îți va oferi aceleași rezultate ca fierberea, dar cu pierderi mult mai mici de nutrienți.

Dacă dorești ca legumele să fie răcite, nu le cufunda într-o baie de gheață; la fel ca apa caldă, apa rece poate elimina substanțele nutritive. În schimb, gătește legumele cu un minut mai puțin și apoi așează-le într-un singur strat pe o tavă, astfel încât să se răcească rapid la temperatura camerei. Citește continuarea pe divahair.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod