Cum sa ai pereti cu personalitate

Nu trebuie sa cumperi obligatoriu intregi sisteme pentru zugraveli decorative.
Nu trebuie sa cumperi obligatoriu intregi sisteme pentru zugraveli decorative. Poti improviza foarte usor, cu diverse vopsele lavabile speciale. Importante sunt imaginatia si creativitatea.

Ti se pare greu? Iata de ce gresesti: peretii au un rol extrem de important in amenajare, pentru ca ocupa o suprafata foarte mare in casa.

Decorarea speciala poate fi data de o pata de culoare, de o textura sau de alternanta suprafetelor si a jocului de lumini si umbre.

Efecte deosebite se pot obtine cu orice vopsea, oricat de normala ar parea la prima vedere. De asemenea, un alt aspect important este calitatea vopselei, deoarece oricat de creativi am fi, la un moment dat devine imposibila obtinerea efectelor dorite din cauza calitatilor mediocre ale produsului: culoare prost realizata, aspect neuniform pe perete si acoperire slaba.


Astfel, pornind de la combinatii de culori bine alese si ajungand pana la folosirea de materiale neconventionale, totul tine, de pe de o parte de simtul pentru frumos si talentul aplicatorului, iar pe de alta parte de calitatea materialelor folosite.

Conditii de care trebuie sa tinem seama


Inainte de a alege o anumita vopsea si a incepe s-o aplicam, trebuie avute in vedere mai multe aspecte:

Tipul vopselei. Exista produse in forma lichida sau semi-lichida care se pot aplica cu pensula, bidineaua, trafaletul sau pistolul de vopsit. Sunt produse sub forma de gel sau pasta care nu se pot aplica decat cu drisca, spatula, spaclul sau fierul de glet si sunt produse speciale care nu se pot aplica decat cu ustensile specifice. De exemplu, efectul stucco veneziano nu se poate obtine decat cu un fier de glet din inox, cu forma trapezoidala si rotunjit la colturi.
Daca procedati altfel, materialul va fi zgariat sau patat, obtinandu-se efecte inestetice.

Efectul dorit. Exista produse speciale care dau anumite efecte consacrate. Aspectul de marmura al peretelui nu se poate obtine decat cu un material care are in compozitie var si granule microscopice de marmura. Dar sunt si produse la fel de speciale cu care se pot obtine multe efecte decorative, in functie de imaginatia celui care le foloseste, asa incat tehnicile de aplicare trebuie adaptate in functie de ceea ce se doreste.  

Structura peretelui. Este important sa stii atat materialul din care este construit peretele, cat si materialul cu care este finisat. Aceste doua aspecte determina gradul de absorbtie a produsului si a aderentei finisajului la suport.

Tehnica de aplicare difera foarte mult, atat in functie de cerintele beneficiarilor, cat si de experienta si creativitatea mesterilor.
In Romania, vopseaua lavabila se aplica in majoritatea cazurilor cu trafaletul, in timp ce in Italia se foloseste mai frecvent bidineaua. Dezavantajele majore ale lucrului cu trafaletul sunt consumul ridicat datorat pierderilor mari, aspectul de <<coaja de portocala>> al peretelui si dificultatea cu care acesta este folosit la colturi sau in spatii inguste.  

Secrete 'furate' de la specialisti


  • Peretele se lucreaza pe diagonala (stanga-sus, dreapta-jos pentru dreptaci) pentru a se estompa linia de imbinare;
  • Niciodata nu lucreaza doua sau mai multe persoane la acelasi perete pentru ca modul de aplicare al acestora va fi vizibil intr-un mod inestetic;
  • Pentru a da impresia de volum, se foloseste o suprapunere de culori inchis-deschis din aceeasi gama;
  • Pentru a obtine efecte cat mai asemanatoare pe suprafete mari trebuie lucrat tot timpul din aceeasi pozitie, tinand mana la acelati nivel, oricat de sus dau de jos lucram;
  • Curatenia si ordinea la locul de munca sunt aspecte esentiale ale unei reusite depline;
  • Peretii sunt ultimele elemente ale camerei care trebuiesc finisate (dupa montarea instalatiilor sanitare, electrice si de incalzire, a parchetului, gresiei sau mochetei, dupa montarea glafurilor de la ferestre si a tocurilor de la usi etc).

Foto: Fabryo
Un articol realizat de Sabina Nicolae
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 17 Nov 2014, 10:30
    culori pentru dormitor in casa noua

    Buna, vin si eu cu o intrebare: care sunt culorile in tendinte pentru a vopsi un perete de dormitor? As vrea sa-mi vopsesc intr-o culoare accent un perete din dormitor, care acum e alb. Stau de un an intr-un apartament de 2 camere in Cosmopolis si sunt super multumita, doar ca as vrea sa schimb culorile. Cand am luat apartamentul, era complet finisat cu peretii albi si simt nevoia unei schimbari. Eu ma gandeam la turcoaz, dar stiu ca poti sa dai usor gres cu culoarea. Aveti si alte sugestii? Multumeeesc!

    0
    0

  • alexandru pe 5 Apr 2011, 12:07
    o informatie

    Cu stima Doresc sa stiu si eu cum se da vopseaua decorativa de exterior cu fierul de glet ,va rog sa-mi explica-ti pe puncte ,va multumesc

    0
    0

  • Iryna_1984 pe 20 Mai 2010, 11:09
    Autocolante de perete

    Am cautat pe site-urile din tara detalii si pagini cu autocolante de perete. Cum nu am gasit prea multe,unii mi-au sugerat sa caut autocolante de perete la tot felul de magazine de amenajari interioare, dar nu am fost foarte multumita de ceea ce am gasit. Un prieten mi-a dat un link catre un site de profil si chiar am fost incantata de ceea ce am vazut pe site incat mi-am comandat si eu unul si cred ca o sa-mi mai iau inca unul pentru hol. Va dau un link ca sa vedeti si voi si poate, de ce nu,sa va infrumusetati si voi o camera de acasa sau de la birou. Asta e cel pe care mi l-am luat eu: http://shop.colantastick.ro/toate-produsele/fata-morgana Sper sa va placa! O zi buna, Irina coolspeak.gif coolspeak.gif

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod