Oua

Culoarea gălbenuşului îţi spune dacă oul este de calitate

Ca să ştii că ouăle pe care le consumi sunt de calitate şi au o mulţime de nutrienţi valoroşi pentru sănătate trebuie să fii atentă la culoarea gălbenuşului.

Gălbenuşul unui ou este cel mai bun indiciu care îţi spune multe despre calitatea produsului pe care l-ai cumpărat. Culoarea gălbenuşului este determinată de numărul carotenoizilor din conţinutului lui, iar aceştia sunt antioxidanţii care ajută la formarea vitaminei A în corp. Ea are grijă de oasele noastre şi este esenţială pentru sănătate.

Ca să ştii dacă ai cumpărat ouă de calitate, iată o scală prezentată de BrightSide şi care te ajută să stabileşti acest lucru.

În principiu, trebuie să reţii că cu cât este mai colorat intens gălbenuşul, cu atât va fi mai bogat în nutrienţii esenţiali pentru corp.

Calitatea oului

Culoarea gălbenuşului de ou are legătură cu ceea ce mănâncă găinile


Atunci când găinile sunt hrănite numai cu cereale, gălbenuşul oului va fi de culoare galben pal.
În schimb, dacă în alimentaţia găinilor intră porumbul, insectele şi iarba proaspătă, gălbenuşul oului va căpăta o culoare intensă de portocaliu. Astfel, cu cât este mai intensă culoarea, cu atât poţi să consideri că oul este de calitate bună.



Ce trebuie să ştii este că în lunile de iarnă, gălbenuşul ouălor poate să capete o culoare uşor mai deschisă, deoarece alimentaţia lor nu va fi atât de bogată în iarbă prospătă. Însă, tot poţi să faci alegerile cele mai bune, urmărind ca această culoare să nu fie una foarte deschisă.

Gălbenuşul de ou: beneficii pentru sănătate

Ouăle conţin proteine de înaltă calitate, nedepăşite de niciun alt aliment şi sunt recomandate tuturor persoanelor în cantităţi moderate.

Oul are proteină de cea mai înaltă calitate ecologică - ovalbumina - care nu este depăşită de nicio altă proteină şi care a fost luată drept etalon de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru că este cea mai echilibrată în aminoacizi esenţiali şi biodisponibilitate. Mai mult, ouăle conţin vitamina B şi un compus nutritiv numit colină, important în funcţionarea celulelor, în special a celulelor sistemului nervos.


De asemenea, gălbenuşul de ou este bogat în vitamina A, D si E, iar culoarea este dată de conţinutul de luteină şi zeaxantină, doi compuşi recomandaţi pentru sănătatea ochilor, protejându-i de razele ultraviolete.

Ca să beneficiezi de nutrienţii esenţiali din ouă este de preferat să nu le consumi niciodată prăjite, ci fierte, poşate sau omletă/jumări.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod