Casa - confortabila doar pentru tineri?

Suntem in plin avant, putere, suntem tineri, vrem sa ne construim o casa. Apelam la arhitect, ne facem un plan cam cum am vrea sa fie casa, ne raportam la noi...
Suntem in plin avant, putere, suntem tineri, vrem sa ne construim o casa. Apelam la arhitect, ne facem un plan cam cum am vrea sa fie casa, ne raportam la noi, la copiii nostri, la ajutoarele de care vom avea nevoie. Pana aici totul este ok.

Casa o gandim in stilul "clasic", parter cu living si bucatarie, etaj cu dormitoare si bai, mansarda cu spatiu de relaxare, demisol-subsol cu utilitati si o zona pentru personalul intern care va locui cu noi.

Oare nu am uitat nimic?

Ba da, am uitat batranii, parintii, care poate nu sunt batrani si neputinciosi, care au casa lor si nu intra in calculele noastre in acest moment.
Insa ce faci cand timpul trece, ei imbatranesc, sunt bolnavi si neputinciosi si au nevoie de tine, de prezenta ta si de confortul pe care il impune neputinta?

Concret, iata la ce ar trebui sa te gandesti:

Ar trebui sa ai la parter un dormitor, sa nu trebuiasca sa urce scari pentru a veni la masa;
La parter amenajeaza-ti un grup sanitar, langa dormitor, care sa aiba o cada de dus, nu cada de baie, pentru a facilita accesul la igiena. Un batran nu poate "sari" in cada, nu poate pasi si atunci cadita de dus este perfecta.
Poti avea un scaunel din lemn pe care sa il asezi in cada si astfel dusul va deveni mai confortabil pentru toata lumea, si pentru cel bolnav, si pentru cel care il ajuta.

Aceste amenajari pe termen lung pot fi facute din timp.
Cand nu este nevoie de dormitor, camera poate fi folosita ca birou si baie de serviciu, la nevoie fiind transformata, insa trebuie sa existe!

Modelul cu camera de oaspeti de la etaj, care poate fi folosita la nevoie, pentru ca cei dragi sa fie alaturi de tine, nu este foarte bun pentru ca atunci bolnavul sau batranul ce nu poate urca si cobari scarile va fi un izolat, i se va aduce mancarea in camera, va avea televizorul lui, nu va avea acces la viata de familie, nu va socializa, fiecare isi va vedea de viata lui. Neputinta si izolarea il vor macina mai mult decat boala sau batranetea.

Tu vei fi cu constiinta linistita, ca ai facut ce trebuia, ca i-ai acordat ingrijirea de rigoare si nu vei intelege ce il macina, de ce este nemultumit.
Ei bine este nemultumit ca nu este in casa lui, ca te deranjeaza, ca este o povara, pentru ca trebuie sa fie vizitat in mod special.

Ii va fi frica sa nu murdareasca, sa nu strice, sa nu te solicite cand are nevoie de lucruri minore, cum ar fi taiatul unei felii de pepene, pentru ca, desi poate sa o faca si singur, i-ar fi mai usor sa o faci tu, sa te vada pe langa el, sa se jeleasca cu ce il doare sau cu ce probleme are, sa iti spuna ca ii este cald sau frig.

Nu va spune nimic, nu va cere nimic, asa sunt parintii, doar se va topi pe picioare si tu nu vei intelege de ce, ca doar ai fost la medic, i-ai luat medicamente, l-ai ingrijit, ai facut totul.
Oare chiar ai facut?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod