Camara aromelor... plina de culoare


Pentru a avea o alimentatie sanatoasa, in cazul conservelor de orice fel se aplica tehnica bain-marie, astfel alimentele nu au contact direct cu focul si isi pastreaza calitatile nutritive. Sa nu uitam ca in camara stau cel mai bine ferite de lumina si caldura excesiva toate ingredientele trebuincioase gatitului. Iar daca nu te-am convins pana acum de utilitatea acestui mic spatiu, poate ca aspectul estetic si plusul de culoare te va convinge de importanta acestuia in ambientarea unei bucatarii.

Undeva, ingropata in perete se deschide o usita.
Inauntru, de jur imprejur, un spatiu stramt adaposteste rafturi ce se ingusteaza treptat pe masura ce avanseaza in inaltimea peretelui. Astfel, intr-o arie aproximativa de 1 metru patrat poti avea vizibilitate perfecta pana sus. Este bine ca ultimul raft de jos sa fie suspendat cam la 50 cm de sol pentru a putea mentine curatenia in mod constant.

Aranjarea alimentelor se face in functie de perisabilitatea lor precum si de frecventa cu care sunt folosite. La nivelele inferioare, unde este mai racoare, poti aseza in panere de nuiele radacinoasele, nucile, cartofii, fructele si legumele proaspete (alimentele pastrate in plastic se strica mult mai repede si isi pierd calitatile nutritive).

La nivelul ochiului vor fi aranjate, pentru a fi la indemana, condimentele, sarea, zaharul si mierea, malaiul, faina si alte cereale, uleiul si otetul, cafeaua, scortisoara, alunele, etc.
Amplasarea acestora in recipiente de ceramica, lemn sau sticla, va ajuta la buna lor pastrare. Este de preferat sa alegi sticla pentru a renunta la etichetare si, mai ales, pentru a imbogati natural-cromatic ambientul.

Jocul de culoare isi intinde mrejele si la etajele superioare. Borcane mai mari sau mai mici isi asteapta clientii pofticiosi cu dulceturi fine, compoturi si muraturi asortate - toate in culori transparente ce surprind accente de rubin si aramiu, armin si verde tern, chihlimbar si trandafiriu.

Un detaliu rustic al camarii il ofera funiile de usturoi si de ceapa, ingrediente nelipsite din alimentatia tuturor.
Nu uita de micile buchete de rozmarin si cimbru, suspendate la uscat, care vor da un parfum proaspat incaperii, iar mai tarziu o aroma de vis mancarurilor.

Pentru a potenta cromatic atmosfera, n-ar strica sa agati si un sirag rosu aprins de ardei iuti. Orice idee de imbogatire a acestui spatiu este bine venita, atat timp cat este pastrata utilitatea sa de baza.

Asadar, nu neglija, in amenajarea casei, acest amanunt ambiental. Camera aromelor va aduce un plus de culoare si de gust traiului zilnic, iar trecerea anotimpului rece va fi cu siguranta mai placuta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod