Amenajarea unei case duplex

Pornind de la premisa unor costuri acceptabile, proiectantii acestui gende vila si-au concentrat atentia preponderent asupra functionalitatiisi organizarii interioare...
Pornind de la premisa unor costuri acceptabile, proiectantii acestui gen de vila si-au concentrat atentia preponderent asupra functionalitatii si organizarii interioare, in detrimentul unei volumetrii spectaculoase.

Cu toate acestea constructia merita a fi prezentata pe larg pentru ca are un atu indiscutabil, pe langa criteriul financiar. Fiind o locuinta unifamiliala independenta ea asigura intr-un mod reusit o legatura intima intre exterior si interior, ceea ce-i sporeste farmecul si ii confera o ambianta confortabila atat de necesara actului locuirii in stil contemporan.

Amenajari exterioare, volumetrie, finisaje
Casa face parte dintr-un ansamblu de vile situat pe langa unul din malurile lacului Baneasa. Loturile de teren sunt egale, iar locuintele gen duplex sunt dispuse aproape de frontul stradal, fiind detasate de acesta cu un mic spatiu verde. Vila beneficiaza de priveliste inspre lac si acces spre acesta concretizat prin amenajarea unor alei in trepte. Terenul este usor in panta, locuinta fiind amplasata pe latimea acestuia, in amonte. In spatele ei se afla gradina care se desfasoara pe restul suprafetei lotului ce cuprinde si malul lacului.


Accesul inspre constructie se poate face pietonal, pe o alee dalata, dar si cu autoturismul, existand o a doua alee de trafic corespondenta garajului amplasat ca functiune in ansamblul vilei cu deschidere pe fatada dinspre strada. Intrarea in locuinta se face lateral (stanga) in raport cu frontul stradal. Orientarea fata de punctele cardinale este reusita, asigurand un iluminat natural abundent la toate nivelurile.

Volumetria casei este simpla, fiind de fapt un paralelipiped. Pentru a atenua monotonia fatadelor, proiectantii firmei imobiliare Hein, autorii complexului rezidential, au conceput pergole ce se reliefeaza pe toate fatadele. Acest element arhitectural, pergola, are un dublu rol: decorativ, la exterior, si de interdependenta a interiorului cu spatiul verde.

Simplitatea si eleganta pergolelor dau ineditul aspectului interior. Acestea constituie o modalitate sugestiva si practica de prelungire a interiorului catre exterior, asigurand o legatura intima intre cele doua zone. Prezenta pergolelor este strans relationata de terasele largi configurate la nivelul parterului, atat pe fatada frontala, cat si pe cea opusa ei.


Desi este o casa duplex ce inglobeaza doua locuinte independente, fiecare dintre acestea beneficiaza de un confort sporit. Genul de case duble reprezinta o solutie economica atat din punct de vedere financiar, cat si din perspectiva exploatarii la maxim a terenului.

Finisajele neutre incadreaza foarte bine constructia in contextul cartierului, dar si in cel al peisajului. Finisajele au un rol important in definirea unitatii duplexului, nesesizandu-se alaturarea celor doua locuinte (separate doar printr-un zid). Pergolele din lemn masiv de rasinoase, baituit intr-o nuanta placuta de brun-roscat, dau naturalete aspectului exterior.

Amenajarea gradinii este si ea un punct forte deoarece armonizeaza relatia interior-exterior. Gradina a fost amenajata de firma Evergreen, care a conceput un ansamblu peisager combinat, respectiv echilibrat intre studiat si "salbatic".

Organizare interioara
Fiecare locuinta in parte se desfasoara pe trei niveluri: parter, etaj si mansarda. Parterul este destinat zonei de zi care cuprinde living cuplat cu sufragerie, bucatarie, grup sanitar si anexe (garaj, camara, debara). Etajul cuprinde doua dormitoare, un grup sanitar si o baie, iar mansarda inglobeaza un dormitor (camera de tineret in acest caz), o camera de oaspeti si grup sanitar.


Legatura intre niveluri este asigurata de o scara in trei rampe, placata cu trepte din lemn masiv. La nivelul parterului, livingul si sufrageria sunt delimitate printr-o diferenta de nivel adaptata pantei terenului. Aceasta detasare confera camerei de zi o ambianta aparte, relaxanta prin inaltime, asociata si cu suprafetele vitrate generoase. Mansarda se bucura de un iluminat natural spectaculos si deopotriva eficient prin prezenta ferestrelor tip Velux.

Ambianta rafinata
Pentru a va face o idee asupra interiorului va prezentam una dintre locuintele duplexului. Ceea ce impresioneaza la interior, exceptand decorul, este lumina naturala care invadeaza la propriu locuinta. Avand ferestre pe cele trei laturi ale ei, casa se bucura de o atmosfera tonica, revigoranta pe tot parcursul zilelor, data de razele solare.

Ambianta calda si intima a interiorului este conferita de finisajele alese. Nuanta lemnului predomina in suprafetele generoase ale pardoselilor, o odihneste vizual si asigura o interdependenta intre sufragerie si living.
Prezenta semineului in camera de zi aduce un plus de confort, fiind una dintre dotarile de maxima exigenta ale constructiei.


O alta zona ce se remarca este cea a mansardei, unde planul inclinat al plafonului cu ferestre inglobate si forma atipica a incaperilor induc buna dispozitie. Camera de oaspeti este cu efect decorata nu atat prin finisaje, cat prin nuanta mobilierului. Aceasta a fost intentionat aleasa, proprietara stiind ca tapiteria in albastru royal va da tonul incaperii.

In esenta, locuinta este simpla, dar prin atmosfera aduce in prim-plan importanta vitrajelor si a alegerii finisajelor. Amenajarea interioara aminteste faptul ca albul zugravelii si caldura lemnului nu sunt niciodata demodate. Debarasata de volume complicate atat la interior, cat si la exterior, este o casa fara pretentii arhitecturale elaborate. Vila poate constitui o solutie functionala, optima si judicioasa pentru o viata echilibrata de familie, ce se poate bucura de avantajele unei locuinte independente, fara eforturi financiare considerabile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod