8 feluri în care poți să mănânci semințele de chia

De la gem și budinci fără foc până la icre vegetale sau smoothie-uri hrănitoare, semințele de chia se pot folosi în foarte multe feluri. Sunt sănătoase și merită să le consumi zilnic! 


Poate ai auzit sau chiar ai încercat deja să consumi semințe de chia. Aceste seminţe minuscule sunt pline de nutrienţi valoroşi pentru corpul nostru: fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan).


De ce să mănânci seminţe de chia


Beneficiile acestor seminţe minuscule sunt foarte numeroase. Iată-le pe cele mai importante care ar trebui să te convingă să le introduci în dieta ta:
- îmbunătăţesc digestia;
- te ajută să dormi mai bine, datorită triptofanului, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină.
Acest lucru te va ajuta să ai un somn odihnitor şi să te trezeşti plină de energie dimineaţa;
- alungă poftele culinare şi previn depunerile de grăsime. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor;
să ai părul strălucitor, datorită conţinutul bogat în proteine;
scad colesterolul rău;
previn inflamaţiile în corp care favorizează apariţia unor boli grave, datorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3.

Dacă până acum ai obișnuit să le consumi doar cu lapte pentru a obține o budincă sau le-ai inclus în smoothie-uri, iată și alte feluri în care poți să mănânci semințele de chia:

1.Semințe de chia în banana bread

Dacă vrei să faci o prăjitură de post sau vegană poţi să înlocuieşti oul cu seminţele de chia amestecate cu apă. Pentru a înlocui un ou ai nevoie să amesteci o lingură cu seminţe de chia şi 3 linguri de apă.

2.Semințe de chia pentru batoane energizante și crackerși

Se amestecă cu semințe de in măcinate, nuci și alte semințe, apă, condimente pentru a obține crackerși nutritivi. De asemenea, în combinație cu fructele uscate poți să-i folosești pentru batoane energizante. 

3.Semințe de chia pentru gem

Afinele, zmeura și căpșunile pisate și amestecate cu semințe de chia și puțină miere de albine se transformă într-un gem delicios și sănătos care nu mai trebuie fiert. 

4.Icre vegetale din semințe de chia

Se amestecă seminţele de chia cu ceapă rasă fin, ulei de măsline, apă, sare şi lămâie.

5.Semințe de chia în clătite

Pentru că furnizează proteine este recomandat să folosești semințele de chia și în aluatul de clătite americane pufoase. Astfel vei obține un desert delicios, dar cu ingrediente sănătoase.

6.Semințe de chia cu lapte vegetal

Semințe de chia au capacitatea de a absorbi foarte mult lichid, de aceea le poți lăsa în lapte vegetal pentru a obține o budincă hrănitoare pentru micul dejun. Poți să adaugi la final fructe de pădure, banane, cacao, nuci sau unt de arahide.

7.Semințe de chia pentru băutură energizantă

Amestecă 2 linguriţe de seminţe de chia cu două căni de suc proaspăt stors de portocale şi puţină pulbere de ghimbir. Toarnă totul într-o sticlă mare şi ai la îndemână o băutură energizantă pe care să o consumi pe parcursul zilei sau în timpul antrenamentului la sală.

8.Bol cu smoothie și budincă de chia

Un bol cu smoothie cremos din fructe de pădure alături de câteva linguri cu budincă din semințe de chia, banană și unt de arahide poate să fie un mic dejun echilibrat și sănătos pentru persoanele care preferă să înceapă ziua cu ceva dulce.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod