7 secrete in alegerea lampii perfecte

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca o lampa este cel mai important element in decorarea unei camere. Este elementul care adauga o nota speciala casei tale.

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca o lampa este cel mai important element in decorarea unei camere. Este elementul care adauga o nota speciala casei tale. Dar ce te faci cand oferta este variata si nu stii asupra careia sa te opresti? Aici lucrurile se complica un pic. In alegerea lampii perfecte trebuiesc luati in calcul mai mult factori.

Cu siguranta te vei confrunta cu o multime de intrebari de genul: cat de mare sa fie lampa, ce culoare trebuie sa aiba, este la moda sau nu, cum sa o montez, va fi prea colorata sau prea simpla.  Cum stiu care este lampa perfecta pentru baie, bucatarie sau dormitor? Iti oferim 7 secrete pentru ca alegrea ta sa fie cea mai buna si cea mai inspirata.

1. Cum sa am lumina perfecta in camera?

Exista o formula speciala care te va ajuta sa rezolvi aceasta problema. Nu este foarte greu. Totul se reduce la un simplu calcul matematic. Ai nevoie de lungimea si de inaltimea camerei. Odata aflate formula de calcul este cat de poate de simpla: lungimea camerei x inaltimea acesteia x 1,5.

Rezultatul obtinut va fi exact numarul de wati de care ai nevoie in camera ta.

In cazul in care dormitorul tau este destul de spatios si nu esti adepta luminii puternice, iti recomandam sa alegi pentru lampa ta becuri cu un numar mai mic de wati (nu mai mare de 100).

2. Ce marime trebuie sa aiba lampa pentru sufragerie?

In alegerea lampii pentru sufragerie trebuie sa ai in vedere un aspect principal. Este indicat ca lampa sau candelabrul pe care l-ai ales sa fie montata/a la cel putin 7 metri distanta de podea. Evident aici intervine si o alta problema, cat de inalta este camera?. In cazul in care sufrageria ta are si o fereastra suficient de mare, trebuie luat in considerare si acest aspect.

Ai grija cum montezi candelabrul, astfel incat sa fie vazut si de afara. In cazul in care sufrageria ta este destul de spatioasa poti apela la neoane suplimentare sau la aplice de perete. Ai grija ca totul sa fie in acelasi nuanta.

3. Care este cea mai buna metoda de a lumina un hol?

In cazul in care este un hol de trecere, atunci nu ai nevoie de o lampa foarte puternica. Daca insa este vorba de un hol lung, asa cum se intampla in cazul vilelor, ai nevoie de mai multe lampi pe care va trebui sa la montezi in functie de lungimea acestuia.

De exemplu pe un hol cu o lungime medie de 8 metri nu sunt necesare mai mult de 3 lampi sau aplice. Becurile nu trebuie sa depasesca 100 de wati.

4. Ce dimensiune trebuie sa aiba lampa din sala de mese?

Este de preferat ca lampa care se afla deaspura mesei la care servesti cina, sa fie de dimensiuni medii, asta insemnand un sfert din dimensiunea mesei. Aici se aplica aceeasi regula ca si in cazul lampii de sufragerie. Aceasta va fi aleasa in functie de cat de mare esta sala de mese. De asemenea trebuie sa ai in vedere si faptul ca lampa pe care o vei alege pentru sala de mese trebuie sa fie pozitionata in centrul mesei, astfel incat lumina sa cuprinda intreaga masa.

5. Ce dimensiune trebuie sa aiba lampa pentru bucatarie?

Iata o intrebare cu care foarte multe dintre noi se confrunta. Bucataria este spatiul unde ne petrecem de obicei cel mai mult timp. In functie de dimensiunea bucatariei avem nevoie de una sau mai multe lampi. In cazul in care ne referim la o bucatarie de aparatament, vei avea nevoie de o singura lampa.

Acesta trebuie sa aiba insa un bec suficient de puternic, deoarece ai nevoie de multa lumina.

Un bec de 200 de wati este suficient. Pentru a afla de ce cantitate de lumina are nevoie bucataria ta, poti aplica aceeasi formula de calcul ca si in cazul dormitorului, insa trebuie sa inlocuiesti 1,5 cu 2,5, deoarece in bucatarie avem nevoie de o lumina mult mai puternica.

In cazul in care ai o bucatarie destul de spatioasa atunci vor fi neceasare doua lampi. Una trebuie sa fie montata undeva langa aragaz, pentru ca de cele mai multe ori becul de la hota nu este suficient. Cea de a doua lampa o vei monta in partea opusa aragazului. Ca totul sa isi iasa ca la carte trebuie sa imparti tavanul bucatariei in doua, iar cele doua jumatati sa la imparti la randul lor in doua. Vei obtine astfel 4 parti. Prima lampa va fi montata la jumatatea primelor doua parti, iar cea de a doua lampa la jumatatea ultimelor doua parti. Astfel vei avea lumina in toata bucataria.

6. Care este cea mai potrivita lampa pentru baie?

Cele mai multe sali de baie au o singura lumina si aceea montata de cele mai multe ori deasupra oglinzii. Scopul acesteia este sa iti lumineze fata atunci cand te privesti in oglinda. De cate ori nu s-a intamplat sa pleci din fata oglinzii si sa nu mai vezi nimic din cauza luminii foarte puternice care pana atunci iti batuse in ochi? Ce trebuie sa faci pentru a evita astfel de situatii? Nimic mai simplu.
Alege o lampa al carui bec sa nu depaseasca 100 de wati si care sa fie pozitionata in centrul salii de baie.

7. Cand am nevoie de o lampa portabila?

Desi presupune pe langa o cheltuiala in plus si micsorarea spatiului din camera ta, lampa portabila este foarte necesara. Noua generatie de lampi care iti ofera posibilitatea sa reglezi luminozitatea, sunt perfecte pentru serile in care ai chef de citit. Lumina difuza pe care ti-o creaza o astfel de lampa este perfecta si pentru serile in care ai de gand sa iti surprinzi iubitul cu o cina romantica.

Nu-i asa ca deja te simti mai bine? Sunt doar cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti alegi lampa perfecta indiferent daca aceasta este pentru dormitor, baie, bucatarie sau hol. Tot ce iti ramane de facut este sa mergi la cumparaturi, cu sau fara sot!

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adi pe 24 Feb 2013, 17:49
    lol

    7 metri? Poate 7 feet, adica vreo 2 metri si un pic. Sala de mese? Candelabru? Se vede ca e tradus din vreo revista de afara. Saraca Udrea atata poate...

    0
    0

  • Bogdan Trofin pe 28 Iul 2011, 13:54
    Inaite de a da sfaturi altora ar trebui ca mai intai noi sa studiem

    "Sfaturile" continute in textul de mai sus sunt doar o colectie de idei ale unei persoane care-si da cu parerea despre cum sa iluminezi un spatiu. Lampa din sufragerie trebuie sa fie la cel putin 7m de podea? Asta e valabil cand locuiesti intr-o sala de cinematograf. Putine, chiar dintre "vilele" moderne au camere mai inalte de 3.5 m, ca sa nu mai vorbim despre apartamentele de bloc. Si inca ceva. La acelasi consum de energie electrica, diferitele tipuri de lampi ofera cantitati de lumina diferita. Se vede ca textul e scris mai degraba de cineva care se pricepe mai mult la muraturi si conserve, decat la inginerie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod