5 obiceiuri proaste de care trebuie să scapi când eşti în pat

Obişnuieşti să te uiţi la televizor seara, înainte de culcare? Sau poate ronţăi snacksuri şi dulciuri în timp ce urmăreşti un film, aşezată comod în pat?
Ei bine, aceste obiceiuri şi multe altele nu fac decât să îţi saboteze odihna şi, per total, sănătatea, de aceea este important să scapi de ele cât mai curând:

1. Te uiţi la televizor înainte de culcare


După o zi agitată la birou, ţi-ai făcut un obicei din a urmări măcar o oră programele TV? Află că acest obicei nu face decât să îţi saboteze odihna de calitate, chiar dacă impresia ta este că, de fapt, te ajută să adormi cu mai multă uşurinţă.

În realitate, lumina artificială a televizorului îţi păcăleşte creierul care va "uita" că te pregăteşti de culcare şi îţi va induce o stare de alertă. Aşa se face că ora de relaxare în faţa TV-ului se poate prelungi mult şi bine, iar programul tău poate avea serios de suferit.

Renunţă, aşadar, la acest obicei nociv şi înlocuieşte-l cu alte activităţi care chiar favorizează un somn de calitate, precum sexul sau lectura unei cărţi (dar nu pe tabletă sau ebook reader, ci în format clasic!).

2.
Ronţăi fără să fii atentă la ceea ce mănânci


Fie că ronţăi în faţa TV-ului sau când te uiţi la un film pe laptop, acest obicei pe care îl pui, de regulă, în practică atunci când te relaxezi în pat nu face decât să îţi saboteze silueta. Şi asta fiindcă ai tendinţa să mănânci mai mult decât ţi-ai propus, întrucât creierul nu înregistrează fiecare înghiţitură, tocmai fiindcă atenţia ta este concentrată nu asupra hranei, ci asupra altei activităţi.

Poţi savura liniştită un mic dejun la pat, dacă îţi face plăcere, însă renunţă la ronţăielile din care te înfrupţi în timp ce faci altceva. Silueta la care ai muncit atât de mult va avea numai de câştigat!

3.
Vorbeşti la telefon


Dacă vorbeşti minute în şir la telefon înainte de culcare, somnul tău va avea de suferit, fără doar şi poate, arată studiile. Mai concret, vorbitul la telefon afectează somnul profund: nu doar că îi reduce durata, dar determină şi atingerea lui cu mai multă dificultate. În condiţiile în care somnul profund este cel mai benefic pentru organism, este esenţial să renunţi la acest obicei, cel puţin atunci când te afli deja în pat şi te pregăteşti de somn.

4. Dormi cu pijamale prea strâmte

Nu degeaba cele mai multe tipuri de pijamale sunt orice, mai puţin foarte mulate: s-a dovedit că somnul în haine strâns lipite de trup nu face decât să îţi pericliteze odihna de calitate.
Explicaţia? Hainele mulate duc atât la creşterea temperaturii corporale, cât şi la descreşterea nivelului de melatonină - cu alte cuvinte, exact opusul condiţiilor de care ai nevoie pentru un somn excelent!

Renunţă, aşadar, la odihna în pijamale strâmte şi optează pentru unele cât mai largi, care să nu îţi acopere neapărat întreg trupul. Reţine că temperatura ambientală optimă pentru un somn de nota 10 este de doar 18 C!

5. Munceşti din pat

Este important să îţi delimitezi foarte bine viaţa personală de cea profesională. Aşadar, evită pe cât poţi să îţi aduci problemele şi taskurile de la birou acasă, iar dacă lucrezi ca freelancer, stabileşte clar ca dormitorul, cu al său pat în care trebuie să domnească relaxarea şi odihna, să fie interzis activităţilor profesionale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod