12 trucuri de curățenie folosind bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient minune din bucătăria ta. Este esențial pentru unele preparate culinare, dar poate fi folosit și în tratamentele de înfrumusețare sau pentru curățenie.
De fapt, la această ultimă categorie, bicarbonatul se dovedește uneori mult mai util și mai sigur decât multe alte produse de curățat din comerț. Iată câteva metode foarte eficiente pentru a folosi bicarbonatul la curățenie: 

Elimină petele de pe caserolele din plastic

Mâncarea poate păta caserolele din plastic, iar urmele inestetice nu se curăță cu detergentul de vase obișnuit. Pentru a le face să arate ca noi, umezește un burete curat, presară puțin bicarbonat pe sodiu pe el și șterge caserolele. O altă metodă este aceea de a înmuia caserolele într-o soluție obținută din doi litri de apă și patru linguri cu bicarbonat.

Împrospătează mirosul din frigider

Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile puternice de mâncare din frigider. Pune o farfurioară cu bicarbonat în frigider și nu uita să schimbi bicarbonatul cu unul proaspăt o dată pe lună.

Curăță suprafețele din bucătărie

Orice suprafață din bucătărie poate fi curățată cu bicarbonat de sodiu. Amestecă bicarbonatul cu puțină apă pentru a obține o pastă abrazivă cu care să freci apoi petele de grăsime sau murdărie de pe cuptor, aragaz, gresie, faianță etc.
Nu freca plitele ceramice sau suprafețele din inox cu bicarbonat pentru că se pot zgâria!

Elimina grăsimea de pe oale, tigăi sau tăvi

Vasele de gătit folosite intens pot acumula în timp grăsime întărită, dar o soluție obținută din detergent de vase și bicarbonat de sodiu le poate curăța perfect. Înmoaie vasele în apă fierbinte, apoi freacă-le cu un burete abraziv pe care ai pus detergent de vase și bicarbonat de sodiu.

Împrospătează canapeaua și saltelele

Suprafețele textile din casa ta, așa cum sunt canapeaua, fotoliile sau saltelele pot căpăta în timp un miros neplăcut. Împrospătează-le folosind bicarbonat de sodiu pe care să-l presari pe ele, să-l lași să acționeze timp de 15 minute, apoi să aspiri.

Curăță jucăriile vechi

Jucăriile se murdăresc ușor și nu poți folosi substanțe de curățenie periculoase ca să le cureți. Și în acest caz bicarbonatul pe poate ajuta.
Înmoaie o cârpă într-o soluție de bicarbinat dizolvat în apă și șterge bine jucăriile.

Șterge urmele de pe pereți

Urmele de murdărie de pe pereții acoperiți cu vopsea lavabilă sunt foarte ușor de curățat folosind bicarbonatul de sodiu. Umezește o cârpă albă, presară pe ea bicarbonat și freacă murdăria de pe pereți. Poți curăța astfel chiar și "operele" desenate de cei mici cu creionul sau pixul pe perete.

Elimină mucegaiul din baie

Freacă gresia, faianța, cada și chiuveta cu un burete umed și bicarbonat de sodiu. Clătește apoi foarte bine pentru a obține suprafețe strălucitoare, fără pic de mucegai sau depuneri de calcar.

Îndepărtează praful de pe jucăriile de pluș

Aceste jucării sunt un adevărat magnet pentru praf. O metodă foarte simplă de a le curăța este să le pui într-un sac mare din plastic împreună cu o cană cu bicarbonat de sodiu.
Scoate sacul afară și scutură-l bine, pentru ca jucăriile din interior să se curețe de praf. Bicarbonatul atrage murdăria dintre fibrele de pluș și lasă jucăriile curate și împrospătate. Scoate jucăriile din sac, scutură-le și aspiră-le bine.

Spală mai bine hainele

Atât rufele albe, cât și cele colorate se vor spăla mult mai bine dacă adaugi ă ceașcă cu bicarbonat de sodiu în mașina de spălat. Iar dacă îl combini cu detergentul lichid, vei echilibra nivelul pH-ului, iar hainele se vor curăța mai bine în mașina de spălat.

Desfundă scurgerea înfundată și elimină mirosurile

Prin scurgerea de la chiuvetă poate păstrunde în casă un miros neplăcut din cauza resturilor blocate pe instalație. Toarnă o jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu în scurgere, apoi o jumătate de cană cu oțet. Acoepră scurgerea cu o lavetă umedă pentru a împiedica pătrunderea gazului format.
Așteaptă cinci minute, apoi lasă apa caldă să curgă timp de câteva minute.

Curăță bijuteriile

Amestecă trei părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă și lustruiește bijuteriile din argint care și-au pierdut strălucirea. Clătește-le bine la final și șterge-le cu o cârpă uscată.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod