5 locuri din bucătărie unde găsești cei mai mulți germeni

Multe locuri din bucătărie sunt o sursă de germeni. Află cum trebuie să procedezi pentru a ține la distanță bacteriile și virusurile.
Bucătăria este spațiul central în majoritatea caselor. Nimic nu este mai plăcut decât să discuți despre ce s-a întâmplat toată ziua în timp ce iei o cină gustoasă. De asemenea, este distractiv să pregătești masa împreună cu familia ta sau să încerci noi rețete. Din păcate, este și un teren propice pentru bacteriile microscopice. „Traficul dintr-o bucătărie obișnuită, cu oameni care intră și ies foarte des, precum și pregătirea și depozitarea alimentelor fac necesare măsuri în plus pentru igienizare", spune dr. Randall Phebus, profesor la Universitatea de Stat din Kansas.
 
Majoritatea acestor microorganisme nu te vor îmbolnăvi, dar unele, cum ar fi E. coli, salmonella și listeria, pot provoca boli grave, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și cele cu o imunitate scăzută. Acești agenți patogeni periculoși se pot ascunde în întreaga bucătărie, dar există anumite locuri specifice în care se dezvoltă.
 
Nu lăsa spațiul de gătit să devină un mediu propice pentru germeni! Iată câteva locuri unde se ascund microbii din bucătărie:

 
1. Bureții de vase

Poate te gândeai că, dacă pui mereu detergent de vase pe ei, bureții de vase nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Ei bine, tocmai bureții sunt de obicei sursa principală de bacterii din bucătărie.
Prevenirea contaminării încrucișate este una dintre cele mai mari probleme, potrivit experților. Atunci când bureții sunt folosiți în întreaga bucătărie pentru mai multe scopuri, ei pot ridica și transporta o mulțime de germeni.
 
Soluția: Dezinfectează buretele de vase cel puțin o dată pe zi. Poți să îl pui în mașina de spălat vase sau chiar în cuptorul cu microunde, timp de 1 minut. Înlocuiește-l la fiecare 2-3 săptămâni. De asemenea, contează și materialul din care este făcut buretele. Potrivit studiilor de specialitate, bureții din poliuretan conțin de 100 de ori mai puține bacterii E. coli decât bureții tradiționali din celuloză, după 28 de zile de utilizare.
 

2. Prosoapele de bucătărie 

Cercetările realizate de Societatea Americană de Microbiologie au demonstrat că, după o lună de utilizare, aproximativ jumătate din cele 100 de prosoape de bucătărie testate au fost contaminate cu agenți patogeni cu potențial de a provoca intoxicații alimentare, inclusiv cu E. coli.
Familiile non-vegetariene și cele cu mai mulți copii au cel mai mare risc de a avea prosoape încărcate cu bacterii în bucătărie.
 
Soluția: Folosește prosoapele de bucătărie numai pentru a șterge vasele umede sau pentru a te șterge pe mâini după ce le-ai spălat. Dacă ștergi masa sau orice altă suprafață pe care au fost alimente (mai ales dacă a fost vorba despre carne), utilizează prosoape de hârtie de unică folosință sau schimbă imediat prosopul. Spalarea si uscarea acestora în chiuvetă nu elimină complet bacteriile, potrivit oamenilor de știință.

 
3. Mânerele, clanțele, robineții

Când pregătești carne crudă există potențialul de a contamina orice atingi. Prin urmare, dacă dai drumul la apă sau deschizi frigiderul sau ușa cuptorului, bacteriile se vor răspândi.  
 
Soluția: Șterge mânerele și robineții de fiecare dată când faci curat în bucătărie.
Poate pare evident, dar este foarte ușor să omiți aceste suprafețe. 
 

4. Dispozitivele digitale

Smartphone-urile și tabletele au devenit foarte utile în bucătărie, atât pentru căutarea rețetelor, cât și pentru petrecerea timpului în timp ce pregătești noi delicii culinare. Însă, pentru că le atingi tot timpul, ele devin o sursă importantă de germeni în bucătărie. Potrivit studiilor de specialitate, telefoanele mobile transportă de 10 ori mai multe bacterii decât scaunele de toaletă. 
 
Soluția: Șterge periodic ecranul telefonului sau al tabletei și spală-te pe mâini după ce le folosești, mai ales dacă gătești în același timp.
 

5. Chiuveta

În urma studiilor realizate s-a constatat că o chiuvetă de bucătărie are peste 500.000 de bacterii pe centimetru pătrat, fiind cu mult mai contaminată decât chiuveta de la baie.
Fructele tăiate sau carnea crudă atrag foarte mulți microbi, iar zonele din bucătărie sunt foarte vulnerabile la contaminare. De multe ori, pui pungile de cumpărături sau rucsacul pe masă, lași bacterii în urmă, iar mai târziu vei mânca în acel loc.
 
Soluția: Ține o soluție dezinfectantă la îndemână și folosește-o în mod regulat pentru a igieniza suprafețele.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod