Zece idei despre cum sa faci economie de timp

Probabil este una dintre cele mai suparatoare probleme pe care o intampinam foarte multi dintre noi. Cu toate ca ai agenda in care iti notezi constiincioasa ce ai de facut zilnic, timpul iti zboara cumva printre degete si iata ca s-a inserat, iar tu mai ai inca treburi nebifate pe ordinea de zi.

Probabil este una dintre cele mai suparatoare probleme pe care o intampinam foarte multi dintre noi. Cu toate ca ai agenda in care iti notezi constiincioasa ce ai de facut zilnic, timpul iti zboara cumva printre degete si iata ca s-a inserat, iar tu mai ai inca treburi nebifate pe ordinea de zi.

Este cel putin frustrant, cu atat mai mult cu cat nu intelegi cand a trecut vremea. Cu ajutorul catorva trucuri insa, vei reusi sa tii o evidenta mai stricta a timpului si astfel vei putea sa te organizezi mai eficient.

Dimineata...

  • Ar fi o idee foarte buna sa-ti pregatesti din ajun garderoba completa, inclusiv accesoriile. Teoretic, stii acest lucru; practic, de cate ori il faci? Economisesti un timp foarte pretios si nici nu te enervezi de la prima ora, constatand ca nu gasesti esarfa asortata la costumul pe care a trebuit sa-l calci in viteza...

  • Micul dejun este regula: mananci pe indelete, eventual citind ziarul.
    Ce imagine idilica, nu-i asa? In ceea ce priveste cafeaua insa, lucrurile se pot schimba; daca esti in criza de timp, o poti bea in timp ce te imbraci. Ai fi surprinsa sa stii cat de multi procedeaza astfel.

  • Ai de ales intre masina proprie si transportul in comun? Cea de a doua varianta ar fi de preferat. Exceptand niste mici rute ocolitoare, traficul va fi la fel de aglomerat indiferent in ce vehicul te afli. Avantajul este ca intr-un mijloc de transport in comun ai ocazia sa reflectezi putin la problemele aflate pe ordinea de zi si sa-ti faci un mic plan de atac. Iar in ceea ce priveste rutele ocolitoare, s-ar putea sa afli, tardiv, ca si alti (numerosi) soferi au avut aceeasi idee.


La birou...

  • Organizeaza-ti mail-urile in trei fisiere: "arhiva"(unde vei pastra mesaje de care stii ca este posibil sa ai nevoie si pe viitor), "de rezolvat" (acelea la care trebuie sa raspunzi dupa ce vei fi facut rost de informatiile specifice) si "urgent".
    Macar o data la doua zile, fa-ti timp sa actualizezi folderele respective, stergand mesajele de care nu mai ai nevoie si adaugandu-le pe cele sosite intre timp, in functie de prioritatea fiecaruia.

  • Incepe-ti ziua de lucru cu sarcini nu foarte dificile, dar nici banale; este vorba despre un moment de adaptare de care creierul tau are nevoie. Dupa aproximativ 20-30 de minute, poti incepe sa te ocupi de proiectele cu adevarat solicitante, lasand pentru ultima ora din program activitati lejere, de rutina (cum ar fi actualizarea mail-urilor, despre care tocmai am vorbit). Procedand astfel, vei da mai mult randament.


La cumparaturi...

  • Daca pana acum nu ai luat in calcul varianta cumparaturilor online, ar fi timpul sa-ti reconsideri punctul de vedere. Este una dintre cele mai eficiente modalitati de a face economie de timp, iar oferta este din ce in ce mai variata.


  •  Cand este vorba despre aprovizionarea saptamanala, in primul rand fa-ti o lista (vei scuti un timp pretios daca nu vei alerga de la un raion la altul si inapoi, pe masura ce-ti amintesti de ce mai ai nevoie). In al doilea rand, planifica strategic momentul; vineri seara ar fi o idee de luat in seama, pentru ca de obicei sambata toate hipermarket-urile sunt foarte aglomerate.

  • Cand gatesti...

  • Cand ai putin ragaz, taie mai multe legume felii ori cubulete si pastreaza-le in congelator. Vei economisi timp cu proxima ocazie si sunt incomparabil mai gustoase si mai sanatoase decat "suratele" lor, respectiv legumele congelate din comert.

  • Inainte de a te apuca propriu-zis de gatit, adu-ti cat mai la indemana toate ingredientele de care stii ca vei avea nevoie. Nu va mai trebui sa te invarti prin bucatarie, meditand "Ce mai trebuia, oare...?".

  • Daca stii ca nu stai prea bine cu timpul (sau, de ce nu, cu rabdarea), evita sa gatesti deserturi prea complicate, a caror preparare este laborioasa, necesita atentie sporita si timp de coacere indelungat.
    Prajiturile "la rece" sunt mult mai indicate; in jumatate de ora le poti pune in frigider, unde se fac de la sine...iar tu te poti ocupa de alte treburi.


Cu timpul, vei ajunge sa-ti dezvolti singura un sistem de economisire a timpului si vei fi uimita sa constati cat de multe treburi, altminteri marunte, consumau in mod inutil minute pretioase.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cami pe 26 Mar 2008, 18:38
    nimic nou sub soare!

    Idei excelente de pus in practica de catre tinerele doamne si domnisoare. Pentru cele mai versate in viata, ''sfaturile'' acestea s-au capatat de-a lungul vietii, prin propria experinta. Va veti comvinge singure de asta la un moment dat! Mult succes si rabdare in toate!

    0
    0

  • mioc emilia pe 25 Mar 2008, 11:03
    CREDINTA

    Ziua Bunei Vestiri.Timpul e scurt si pretios.Alergam dupa (orice),dar dupa SUFLETUL nostru...cine sa alerge ,sa -l puna la locul lui in INIMA...?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod