Tu ai un coleg parazit?

Nu-mi spune ca n-ai, pentru ca in fiecare firma exista un asemenea specimen. De regula, nu face mai nimic, insa este specialist in a se plange si a sublinia cat de mult munceste. Daca a avut...
Nu-mi spune ca n-ai, pentru ca in fiecare firma exista un asemenea specimen. De regula, nu face mai nimic, insa este specialist in a se plange si a sublinia cat de mult munceste. Daca a avut o cat de mica realizare, de altfel si aceea conform fisei postului, va face in asa fel incat sa stie toata lumea.

Cum il recunosti


Un astfel de angajat "parazit", care traieste pe spinarea colegilor sai, este foarte usor de recunoscut. Mihaela Stroe, specialist in limbaj nonverbal, descrie acest gen de salariat: “Este in permanenta miscare si vorbeste foarte mult si cat mai tare, astfel incat sa fie vazut si auzit de toata lumea. Se simte bine intr-un spatiu deschis, nu intr-o cladire cu multe birouri, unde nu este vazut si unde incercarile de a iesi in evident nu sunt observate.
Pentru el nu sunt importanti colegii, ci sefii. De aceea, de multe ori este regasit si in rolul 'caratorului de mapa'"
.

Pe cei aflati pe acelasi palier cu el ii trateaza cu superioritate si face tot posibilul pentru a-i denigra. Nu se da in laturi de la a jigni in public. In plus, nu are niciun fel de jena in a-si asuma merite care nu sunt ale lui. Daca a fost cooptat intr-o echipa, iar aceasta a reusit sa duca la bun sfarsit un proiect, care sa aiba si rezultate remarcabile, el va spune “eu am facut”, nicidecum “noi am facut”.

Pentru el, colegii silitori, care-si “vad de treaba”, cotati ca fiind “baieti buni” nu sunt decat potentiale victime.
Cu cat sunt mai taciturni sau mai retrasi, cu atat ii va umili mai tare.
“Parazitul” devine agresiv verbal, chiar scandalagiu, atunci cand este contrazis.
 

Ce poti face


In cazul in care nu ai incotro si trebuie sa lucrezi cu un astfel de coleg, este foarte important sa vezi la cine este, de fapt, problema. “Este extrem de important sa nu permiti unui astfel de om sa te joace cum vrea. Gandeste-te serios: nu cumva chiar tu ii dai voie sa faca asta?”, spune business-coach-ul Alin Ghizasan.

De aceea, atunci cand “parazitul” te ataca pe fata, raspunde cu aceeasi moneda, chiar daca nu-ti place si “nu se face!”.
Cateodata, trebuie sa demonstrezi ca si tu poti sa ridici tonul si sa faci observatii malitioase, care sa provoace rasul colegilor. De fapt, trebuie sa-i arati ca nu te lasi calcata in picioare si ca are de luptat cel putin cu un rival egal, daca nu mai puternic.

Cel mai bun moment pentru a infrunta “parazitul” este in mijlocul unei sedinte la care participa cat mai multi colegi. Poti sa-l pui la punct repede, pentru ca rareori el este altfel decat superficial pregatit. Daca ii vei sublinia incompententa, s-ar putea ca si seful care il tolera sau chiar il agrea sa inteleaga cu cine are, de fapt, de-a face.

Daca nu vrei sa apelezi la varianta publica, respectiv la actionarea in timpul sedintei, o poti face si fata-n fata cu “parazitul”, insa e mai greu de crezut ca vei avea sanse de reusita.
Si asta pentru ca, “in doi”, el joaca rolul colegului “de treaba”, care sare in ajutor si este interesat de problemele altora. Cu toate acestea, poti incerca sa-i spui verde in fata ce te deranjeaza si sa-i atragi atentia ca la tine “nu merge”.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod