Invata sa alegi jobul potrivit

In fiecare moment al vietii noastre cautam sa gasim placerea in lucrurile pe care le facem si incercam sa le evitam pe cat posibil pe cele neplacute...

In fiecare moment al vietii noastre cautam sa gasim placerea in lucrurile pe care le facem si incercam sa le evitam pe cat posibil pe cele neplacute. Savuram prajitura preferata, dar amanam pe cat posibil vizita la stomatolog, abia asteptam o vizita la magazinul ce pare sa aiba mereu o bluza croita parca special pentru noi, dar sfarsitul de saptamana ne gaseste cu mai toate hainele asteptand langa fierul de calcat.

Tot asa visam la un loc de munca "perfect", sa incepem voiosi dimineata iar timpul sa zboare pana la sfarsitul programului dar ne trezim in acelasi birou chinuitor si apasator. Ne dorim acel job care sa ne placa, sa ne faca sa ne simtim bine si multumiti de noi, care sa ni se potriveasca.

Uneori cautarea unui domeniu in care sa lucram incepe cu alegerea unei facultati; alteori suntem prima oara in fata unui site de recrutare cu mii de oferte de joburi si nu stim de unde si cum sa ne incepem cautarile.

Si chiar daca ne-am angajat se intampla ca jobul actual sa ne faca sa ne intrebam daca nu ar fi mai bine sa ne dam demisia. Indiferent in care dintre situatiile de mai sus te afli sunt cativa pasi care te pot aduce mai aproape de acel job care ti se potriveste ca o manusa. 

Cunoaste-te!

Asa cum orice calatorie si aventura incepe cu un erou, tot asa cautarea ta incepe prin a te (re)gasi pe tine insati!
Si cum de cele mai multe ori ceea ce cautam este chiar sub ochii nostri, incepe prin a analiza activitatea pe care o ai acum: ce iti place sa faci cel mai mult? Care sunt lucrurile care te fac sa pierzi notiunea timpului? Cum ai recomanda cuiva postul pe care il ocupi? Care sunt activitatile la care ai rezultatele cele mai bune?

O parere obiectiva, din partea unei alte persoane te poate ajuta sa ai o imagine mult mai clara si realista asupra ta.

Poti apela atat la prietenii apropiati, la familie sau la un specialist in resurse umane care te poate ajuta sa deslusesti misterul personalitatii tale.

Gaseste domeniul de activitate potrivit!

Cu totii avem posibilitatea de a indeplini bine o serie de sarcini, de a ne descurca intr-un anumit context. Insa satisfactia locului de munca vine cand rezultatele foarte bune sunt insotite de usurinta de a le obtine. Cu siguranta te vei simti mai implinita intr-un domeniu de activitate care sa se potriveasca stilului si personalitatii tale. Daca esti o persoana activa, cu multa energie si care n-ar sta locului o clipa, nu te grabi sa te ingropi in fiecare zi in acte contabile doar pentru ca un domeniu care are legatura cu sume mari de bani trebuie sa iti aduca si tie un venit lunar satisfacator.    

Informeaza-te!

Cauta informatii din surse variate.

Profita de prietenii/cunostintele pe care le ai si cere-le parerea. O informatie este cu atat mai valoroasa cu cat vine de la o persoana apropiata de aria ta de interes. Daca esti la inceput de cariera este mai usor pentru ca ai posibilitatea unor ore de practica pentru a culege informatii "direct de la sursa".
Nu uita: analizeaza informatiile pe care le ai cu atentie.

Fii realista!

Nu te astepta ca totul sa decurga perfect precum in basmul creat in mintea ta si asteptat sa devina realitate. Este normal si sanatos sa ne confruntam si cu aspecte mai dificile, care nu ne fac neaparat placere. Mai mult, constientizarea si acceptarea acestora te vor face sa apreciezi si mai mult aspectele pozitive ale jobului. Chiar si activitatile mai dificile pot deveni, de ce nu, sarea si piperul jobului tau.   

Fii hotarata!

Hotararea poate fi atu-ul tau cel mai de pret.

Pentru ca daca pana aici ai ajuns, de acum inainte greul poate incepe.  
De multe ori rezultatele pe care le dorim se intampla sa vina in timp, unori chiar mai greu. O vorba inteleapta spune ca daca unii reusesc pentru ca le este predestinat, cei mai multi reusesc pentru ca  sunt hotarati! Iar gustul victoriei este cu atat mai bun cu cat lupta a fost pe masura.  

Dincolo de a ne face sa ne simtim bine cu noi, un job potrivit aduce cu sine si alte beneficii - iti vei indeplini cu mai mare usurinta sarcinile, eficienta ta va fi mai mare, castigul pe masura iar in plus timpul petrecut la serviciu va trece si mai usor si vei simti ca nici nu muncesti asa de mult.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniela pe 11 Sep 2008, 08:40
    jobul potrivit

    Ai perfecta draptate,nu am nimic de adaugat ,cu toate ca am copii de seama ta. Cat traim invatam... Multumesc pentru sfat. Numai bine...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod