Incredere si relaxare cand vorbesti in public

Fii atent la mesajul discursului tau din timp. Este bine sa stii cu exactitate ce anume incerci sa comunici audientei si, mai ales cu ce scop. Daca iti este clara tinta mesajului tau, vei reusi sa-ti organizezi gandurile si ideile cu mai multa usurinta. Acest lucru iti va permite sa fii relaxat atat cu tine insuti, cat si fata de altii, cand vine momentul sustinerii prezentarii.
1. Pregateste-te cu mare atentie din timp!

Multe persoane considera ca este bine sa repete la nivel "imaginar" prezentarea, mesajul pe care il vor transmite. Singura diferenta consta in faptul ca ele vorbesc unei audiente inexistente inainte de prezentare.

De fapt, multi oameni recurg la aceste exercitii de vizualizare mentala inainte de performanta lor propriu-zisa. Acest tip de "repetitii" pot incepe cu zile, saptamani si chiar luni inainte de momentul decisiv: rostirea discursului in fata publicului.

Pentru aceia care sunt mai putin familiarizati cu termenul de "vizualizare" (numit uneori imaginare mentala sau repetitie mentala), este vorba despre o tehnica usor de aplicat. Aceasta consta in a vizualiza, cu ochii mintii, maniera in care iti vei rosti discursul, insistand asupra detaliului. Aceasta metoda poate fi realizata atat cu ochii deschisi, cat si cu ochii inchisi; importanta este nu atat metoda in sine, cat dorinta si ardoarea de care dai dovada pentru a iesi totul perfect.

Exercitiile de vizualizare dau rezultatele asteptate mai ales atunci cand sunt facute prin ceea ce se numeste "stari asociate" - capacitatea de a-ti ilustra circumstantele rostirii discursului: de exemplu iti imaginezi lumea care se afla in fata ta, receptivitatea ei fata de ce comunici, sentimentele de incredere si siguranta in timp ce rostesti frazele etc. - insotite de sentimente si senzatii pozitive. Lucrurile decurg cu atat mai bine cu cat poti include cat mai mult din cele 5 simturi in decursul vizualizarilor.

Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont priveste vestimentatia, precum si materialele ajutatoare (filme, diapozitive, poze, pliante) prin intermediul carora poti capta mai usor atentia publicului. Este indicat sa-ti pregatesti din timp aceste materiale, pentru a nu te lovi de obstacole neprevazute inainte de momentul decisiv.

Cu cat te vei pregati mai mult, cu atat vei fi mai relaxat inainte si in timpul discursului pe care-l vei sustine. Daca esti genul de persoana spontana, care are nevoie sa inventeze pe moment, cel mai bine este sa-ti organizezi cat mai rapid gandurile si ideile in functie de timpul pe care il ai la dispozitie.



2. Poarta ceva confortabil si adecvat pentru aceasta ocazie!

Cand arati bine (sau cand stii, simti ca arati bine), apare automat si senzatia de a te simti bine in pielea ta, te a te simti impacat cu tine. In situatiile in care esti mai putin constient de modul in care arati, tinzi sa fii mai agitat si ajungi uneori sa nu te simti nici confortabil cu tine, dar nici cu cei din jur. Indiferent ca recunosti sau nu, modul in care arati, aparenta ta in societate influenteaza felul in care te simti si modalitatea in care te percep ceilalti.


3. Fii convins ca ceea ce ai de spus conteaza!

Este bine sa fii convins de importanta mesajului pe care vrei sa-l transmiti. Cu acest sentiment, siguranta si stapanirea de sine iti vor ajuta munca de organizare a ideilor. N-ar strica sa vorbesti in primul rand despre lucrurile in care tu insuti crezi cu adevarat, despre subiectele de care esti pasionat. Puterea prin intermediul careia poti sustine anumite idei vine de la sine in cazul in care crezi cu adevarat in ceea ce sustii. Astfel poti deveni credibil si in fata audientei. Aminteste-ti, ascultatorii tai nu vor crede in tine daca nu simt ca esti cu adevarat patruns de ceea ce transmiti.


4. Ai incredere in tine!

Sunt multe maniere prin care poti sa ajungi sa ai incredere in tine. Una dintre cele mai bune metode este sa te porti ca si cum ai avea cea mai mare incredere in tine. Umbla si vorbeste, in timp ce-ti imaginezi cum sa fii stapan pe sine in diferite situatii.

Cateodata, anumite intrebari iti pot fi de ajutor:
  • Cum m-as simti chiar in acest moment daca as avea incredere absoluta in fortele si puterile mele?
  • Cum as respira?
  • Cum m-as misca? As gesticula?
  • Cum as vorbi?


5. Incearca sa fii mai distant fata de propria-ti persoana!

Evita sa te studiezi exagerat de mult, pentru ca aceasta studiere poate deveni una dintre cauzele ce declanseaza nervozitatea. Mai indicat este sa-ti focalizezi atentia asupra mesajului pe care-l vei spune audientei sau sa te concentrezi asupra altor intrebari precum: "De ce esti acolo?", "De ce vrei sa vorbesti multimii din fata ta?".

De asemenea, este important sa eviti presupunerile negative.
Intrerupe imediat vocile negative din interiorul tau care-ti spun informatii de tipul: "Se uita toata lumea la mine... ma masoara din cap pana in picioare... ma judeca... etc.". Cel mai bine este sa le ignori si sa-ti concentrezi atentia asupra discursului. Secretul consta in intreruperea acestor ganduri de indata ce te surprinzi auzindu-le. Daca te vei adanci in ele, iti va fi greu sa-ti revii si sa te concentrezi asupra altor lucruri mai importante.


6. Respira natural intr-o maniera relaxanta!

La inceput poate ca este cazul sa-ti rogi prietenii sa te ajute la monitorizarea respiratiei cand te afli intr-o situatie tensionata. Oricat ar parea de simplu, exista multi oameni care, in mod inconstient, isi accelereaza respiratia naturala mai ales in cazuri de incordare maxima. Trecerea de la o respiratie normala la una accelerata se poate produce in mai putin de doua secunde.

In general, poti spune cand nu respiri normal pentru ca in momentele de nervozitate, muschii stomacului se incordeaza brusc si ai tendinta de accelerare a respiratiei. Rezultatul consta intr-o senzatie de disconfort atat fizic, cat si psihic, lucru deloc benefic aparitiei tale publice. Odata cu trecerea timpului te vei obisnui sa respiri perfect relaxat si normal chiar in situatiile de maxima tensiune.

Pentru inceput, este bine sa compari situatiile in care respiri normal, relaxat si circumstantele in care in care starile de tensiune si de nervozitate iti influenteaza respiratia. Constinetizeaza diferentele! In momentele in care te surprinzi intr-o stare acuta de stres, de tensiune si irascibilitate, cu batai de inima accelerate, constientizeaza maniera in care repiri; procedeaza in acelasi fel in situatiile calme in care nici un fel de stare, eveniment sau persoana nu-ti perturba respiratia - de exemplu in conjunctura intalnirii cu prietenii sau cu alte persoane in compania carora te simti bine. De indata ce incepi sa percepi diferentele, vei incepe sa-ti corectezi si aceasta "deficienta respiratorie emotionala" intr-un mod natural.


7. Adopta un ton conversational degajat de parca ai vorbi cu prietenii sau cu iubita ta!

Uita-te la indivizii care-ti sunt auditoriu si stabileste un contact vizual de parca ai conversa individual cu ei; imagineaza-ti ca nu te afli in fata lor, ci, din contra, va aflati impreuna in jurul unei mese.
Vorbeste direct catre o persoana pentru cateva secunde, apoi muta-ti privirea si atentia asupra unei alte persoane; continua sa procedezi in acest mod cat timp ai de vorbit.

Cat timp vei pastra acest contact direct cu publicul, te vei simti in mod automat mai relaxat pentru ca vei avea impresia ca, de fapt, vorbesti fiecaruia dintre ei, precum intr-o conversatie, disparand sentimentul ca te adresezi unui grup intreg. Adoptand aceasta atitudine, nu numai ca vei fi perceput ca un individ degajat, plin de incredere in sine si relaxat, dar, automat si publicul se va simti confortabil si va avea rabdare sa te asculte, fiind cu mult mai receptiv fata de mesajul tau. Nu uita ca increderea in sine si senzatia de "confort" sunt contagioase.


8. Aminteste-ti ca oricine greseste!

Ingaduie-ti sa faci greseli! Ar trebui sa te simti confortabil cu acest gand: nu exista fiinta umana care sa nu greseasca. Situatia cea mai tensionata si stresanta este in momentul in care iti impui sa fii perfect, sa faci perfect ceea ce ti-ai propus, sa nu cumva sa faci vreo greseala pentru ca vei fi catalogat un "ratat", un "fraier". Permitandu-ti sa-ti accepti greselile, care pot interveni sau nu in timpul discursului tau, vei deveni mai putin rigid in fata audientei.


9. Exprima-te pe tine fara prea multe retineri!

Lasa-ti entuziasmul, pasiunea si increderea sa se simta libere si sa cucereasca publicul. Daca este nevoie iti poti imagina raze de soare, emanate de tine, ce inconjoara fiecare persoana din fata ta. Chiar daca aceasta imagine ti se pare simplista si naiva, nu strica sa incerci, mai ales daca esti o persoana cu putina incredere de sine.


10. Construieste-ti discursul in prezent!

In timp ce vorbesti, concentreaza-ti atentia si toate gandurile asupra prezentului. Focalizarea unor imagini sau experiente ale trecutului poate avea consecinte negative asupra ta. De asemenea, evita sa te gandesti la viitor. Fixeaza-te pe momentul prezent!


11. Fereste-te de nevoia de a obtine aprobari din partea publicului!

Bineinteles ca dorinta oricarei persoane care tine un discurs public se contruieste si in functie de atitudinea si de reactiile ascultatorilor.
Cand incerci sa convingi sau sa impresionezi neaparat publicul din dorinta de a primi acceptul sau, vei ajunge sa faci si sa spui lucruri la care nu ai fi recurs in nici un caz.

In asemenea situatii ajungi sa te simti tradat fata de tine insuti si vei sfarsi hartuit de regrete. Oricum te-ai comporta, evita sa ajungi in situatia in care spui urmatoarele fraze: "Va rog, acceptati-ma! Va rog, acceptati-mi ideile! Nu trebuie sa-mi respingeti propunerile!". Daca ajungi sa pozezi in aceasta atitudine, chiar daca nu te vei exprima exact ca in exemplul de mai sus, audienta va simti lipsa ta de incredere - atat in propria-ti persoana, cat si in ideile pe care le sustii - si doza slaba de respect de sine.

Atitudinea ta ar trebui sa fie mai degraba in felul urmator: "Am ceva (un lucru, o idee) valoros de oferit, lucru ce va fi in beneficiul dumneavoastra daca il acceptati. Iata ce aveti de castigat (...) si iata ce pierdeti daca nu va veti da acceptul (...). Decizia de a ma accepta sau de a ma respinge va apartine in totalitate. Este dreptul vostru si, indiferent de raspuns, va voi respecta hotararea. In ceea ce ma priveste, nu am nimic de pierdut, in cazul in care imi veti respinge oferta."

Procedand in aceasta maniera, ai puterea de a fi onest cu tine insuti si de a recunoaste faptul ca nu ai cum sa castigi punctul tuturor de vedere. Cei care iti vor accepta mesajul nu vor regreta. Nu-ti face griji pentru restul multimii care nu este de acord cu tine. Poate ca nu ei reprezenta tinta discursului tau sau poate ca nu era momentul potrivit pentru ca ei sa-ti urmareasca ideile. Indiferent de varianta, invata sa o accepti cat mai repede si sa mergi mai departe cu fruntea-n sus, plin de incredere. Practic, te afli in postura unui profesor care trebuie sa le spuna studentilor ce au nevoie sa auda, nu ce vor sa auda.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod