Erori care pot fi evitate cand iti planifici cariera

Cand erai copil, probabil iti doreai sa devii doctor, astronaut sau printesa. Dar acum cand te-ai maturizat, inocenta intrebare - "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?"...
Cand erai copil, probabil iti doreai sa devii doctor, astronaut sau printesa. Dar acum cand te-ai maturizat, inocenta intrebare - "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?" a cam inceput sa-ti dea batai de cap. "Am doar 20 de ani", vei raspunde probabil. "Cum as putea afla?"

Fie ca abia ai intrat pe bancile facultatii fie ca te pregatesti deja pentru ultimele examene de specializare, acum este momentul sa incepi sa te gandesti serios la cariera pe care vrei sa o urmezi.
Pentru ca un singur articol nu te va putea lamuri pe deplin despre tot ceea ce inseamna planificarea cu atentie a viitoarei activitati profesionale, aici iti vom arata care sunt cele mai obisnuite erori care pot aparea in astfel de momente.

1. Confuzia dintre ceea ce iti place si ceea ce poti cu adevarat sa faci

Nu va trebui sa-ti petreci toata viata cantand pe la nunti doar pentru ca ai o voce placuta pe care ti-a laudat-o toata lumea. Nici nu trebuie sa devii bucatar doar pentru ca ai un talent deosebit la a folosi condimentele.
Pentru a-ti incepe cercetarile in privinta alegerii unei profesii cat mai apropiate de calitatile tale, trebuie sa faci doua liste: o lista va contine domeniile in care ai demonstrat deja ca esti bun, iar cea de-a doua lista va cuprinde activitatile pe care ti-ar placea sa le desfasori.

Chiar daca va presupune o mai adanca analiza a propriei persoane, lista activitatilor care iti plac este cea mai importanta. De ce? Deoarece daca iti va placea ceea ce faci, atunci vei face acel lucru nu numai pentru suma de bani cu care vei fi rasplatit(a).
Te vei ocupa de activitatea respectiva si in afara programului de lucru, vei dori sa investesti timp si bani in cursuri de specializare, vei lucra chiar si in cele mai dificile momente - vei face acel lucru pana cand vei simti ca esti facut(a) pentru domeniul respectiv si mult dupa aceea!

2. Confuzia dintre hobby-uri si abilitati

Ti-ai facut listele si ai descoperit faptul ca diversitatea activitatilor iti face imposibila alegerea unei cariere - iti place sa alergi, iti place avocatura, iti place sa citesti si sa joci basket.
In acest moment, incepi sa-ti scormonesti mintea si sa te intrebi ce domeniu profesional poate sa cuprinda toate acestea sau cum poti combina toate aceste activitati intr-un singur loc de munca? Nu-ti face griji, nici nu trebuie sa gasesti asa ceva.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod