Cum poti ajuta un coleg stresat

Arata-te ca un aliat


De multe ori, faptul ca stim ca exista cineva caruia i-am putea impartasi problemele noastre poate reduce nivelul de stres. Arata-te disponibila fata de colegii tai, asculta-i sau ajuta-i atunci cand ar putea avea nevoie. In plus, vei sti ca este cineva acolo care sa te asculte in momentul in care vei avea nevoie.

Spune o gluma


Mentine o atitudine pozitiva! De cele mai multe ori, aceasta se poate dovedi a fi molipsitoare. Cauta umorul in fiecare situatie, iar cand colega(ul) incepe sa ia o atitudine prea serioasa si negativista asupra unei probleme, gaseste o modalitate de a rupe aceasta atmosfera incarcata cu o gluma.
 

Activitati anti stres


Ascultatul de muzica in timpul serviciului poate fi o modalitate de relaxare. Trimite-i colegei(ului) o melodie care stii ca ii place sau care stii ca este relaxanta.

O activitate care sa rupa programul obisnuit poate fi o alta modalitate prin care iti poti ajuta un (o) coleg(a) stresat(a). Ii poti propune o plimbare in parc in pauza de masa sau sa mergeti la o sala de fitness dupa program.

Pastreaza o atitudine echilibrata


Nu incerca sa preiei prea mult din sarcinile si problemele persoanei pe care doresti sa o ajuti. Risti chiar sa complici problemele - in acest mod, iti poti afecta sanatatea, suprainarcandu-ti programul si responsabilitatile.


Insa nici o abordare mult prea stricta, prin care sa controlezi persoana din fata ta, pentru ca ai impresia ca poti vedea mai bine ce are nevoie, nu este de dorit. Astfel poti intra cu usurinta in conflicte, iar acest lucru nu duce decat la cresterea nivelului de stres.

Incurajeaza persoana sa isi recunoasca problema


Se spune ca primul pas spre rezolvarea unei probleme este recunoasterea faptului ca exista o problema. Discuta cu colegul tau si exprima-ti ingrijorarea, insa nu o face intr-un mod acuzator. Prima reactie, de altfel fireasca, este aceea de a nega.
Iti recomand ca discutia sa fie una de prietenie, in care sa ii povestesti despre modul in care vezi schimbarea produsa.

Recunoaste ca puterea ta de a ajuta este limitata


Rolul tau este de a acorda ajutor si de suport pentru persoana care trece printr-o perioada mai stresanta. Iar pentu a depasi aceasta stare, ea este cea care trebuie sa actioneze. Nu incerca sa faci mai multe decat poti, deoarece dorinta ta de a face un bine se poate dovedi a fi un stres pentru tine.

In cazul in care situatia scapa de sub control, este indicat sa se apeleze la ajutor specializat - un consilier sau psihoterapeut - care poate ghida si ajuta persoana respectiva sa gaseasca o modalitate de a depasii aceasta stare.


Pentru unele persoane, o mica doza de stres la serviciu se poate dovedi chiar motivanta si productiva. Insa prea mult si pentru perioade prelungite, stresul poate conduce la probleme si nemultumiri atat profesionale, cat si personale.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • little_blue pe 3 Nov 2008, 11:25
    rugaciune

    si doamne doamne ia stresul cu mana?

    0
    0

  • lucica1957 pe 24 Oct 2008, 20:24
    despre stres

    Cel mai bun remediu impotriva stresului este rugaciunea. Cititi psalmi.. rugati-va la bunul Dumnezeu si va fi bine. Va pup !

    0
    0

  • bucur_simona pe 22 Oct 2008, 14:28
    gandire pozitiva

    Cu ajutoru gandirii pozitive

    0
    0

  • Coco pe 21 Oct 2008, 17:40
    In continuarea princess_ana_marya

    Si nu ne ajuta nimeni...

    0
    0

  • princess_ana_marya pe 21 Oct 2008, 13:52
    stresul

    da cum facem cand suntem noi stresati cand avem impresia ca totul merge prost

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod