Cum iti gasesti un stagiu de practica

Tocmai ai terminat facultatea si faci un masterat care necesita si o parte practica sau vrei sa iti schimbi profesia, dar doresti sa o testezi pe cea noua mai intai.
Tocmai ai terminat facultatea si faci un masterat care necesita si o parte practica sau vrei sa iti schimbi profesia, dar doresti sa o testezi pe cea noua mai intai. Indiferent in care dintre cele doua situatii te afli, ai nevoie de un stagiu de practica. In acest fel, faci cunostinta cu cerintele domeniului care te intereseaza si iti poti da seama daca ti se potriveste sau nu.  

Inainte de a porni la atac, pregateste-te si iti va fi mai usor sa reusesti. Sa iti gasesti un stagiu necesita efort, indrazneala si concentrare, exact ca in cazul unui job.

Ideal ar fi sa gasesti o firma care ofera si recompense financiare celor care ii sunt stagiari si nu doar o scrisoare de recomandare. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in cautarile tale.

Afla ce iti doresti


Stagiarul, la fel ca si angajatul, trebuie sa isi fixeze campul de interes si sa isi recunoasca competentele. Aceste lucruri esentiale trebuie stabilite inainte de a depune candidaturile.


In primul rand, trebuie sa te asiguri ca aptitudinile tale raspund exigentelor stagiului. Esti meticuloasa si iti place sa lucrezi cu publicul? Daca mai faci si un masterat in domeniul relatiilor publice, ti s-ar potrivi un stagiu axat pe PR. Nu este greu sa il gasesti, deoarece majoritatea companiilor mari au un astfel de departament. Acestora li se adauga si agentiile de publicitate. Ramane doar sa afli care sunt acelea care primesc stagiari.

Optimizeaza-ti CV-ul


CV-ul este cartea ta de vizita, pentru ca te recomanda cel mai bine. Daca esti studenta, trebuie sa pui in evidenta cunostintele tale, competentele, calitatile personale si studiile urmate. Nu prea ai experienta in campul muncii? Mizeaza pe angajamentul si reusitele tale scolare si sociale pentru a-ti imbogati CV-ul.

Indiferent cat de putina experienta ai avea, nu trebuie ca spatiul dedicat acestei rubrici sa ramana gol. Poti incadra in ea cu succes perioadele de voluntariat sau participarile la anumite campanii.
Desi nu ai avut un loc de munca, toate acestea demonstreaza ca ai dobandit o experienta legata de domeniul care te intereseaza.

Scrisoarea de intentie


Ea te ajuta si in aceasta situatie, deoarece iti acorda posibilitatea sa faci o buna impresie viitorului angajator. Aceasta scrisoare iti permite sa dezvalui despre tine acele lucruri care te avantajeaza si te diferentiaza de ceilalti candidati. Daca lucrezi deja de cativa ani si doresti sa schimbi domeniul de activitate, mentioneaza acest lucru in scrisoarea ta.

Precizeaza faptul ca vrei sa faci cunostinta cu domeniul respectiv printr-un stagiu si explica ce te atrage la aceasta profesie, la companie si care este motivatia ta de a incerca ceva nou.

Nu uita ca scrisoarea de intentie trebuie sa fie construita in folosul tau, dar, in acelasi timp, trebuie sa ofere companiei raspunsuri la unele intrebari. Asa ca, explica ce anume te determina sa alegi acest stagiu si nu altul, ce iti ofera el, in opinia ta, si cum crezi ca te va ajuta aceasta experienta in viitor.

Contacteaza companiile


Apeleaza prima data la companiile despre care stii sigur ca accepta stagiari. Bineinteles, ele trebuie sa isi desfasoare activitatea in domeniul tau de interes sau trebuie sa aiba macar un departament ce tine de acesta.
Apeleaza direct departamentul de HR si adreseaza-te responsabililor de personal. S-ar putea sa ai noroc si astfel economisesti timp si efort. Dupa ce ai stabilit o legatura si ai explicat ce cauti, trimite-ti CV-ul.

Foloseste-ti contactele


Partenerul de viata, prietenii, vecinii sau colegii te-ar putea ajuta, dar trebuie sa iti cunoasca intentiile. De aceea, este bine sa le spui celor din jur ce iti doresti. Cunostintele tale iti pot usura drumul si CV-ul tau are sanse mult mai mari sa nimereasca in mainile cui trebuie si nu la cosul de gunoi.

Te pasioneaza arhitectura? Roaga-ti prietenul care lucreaza la o firma de constructii sa ii vorbeasca patronului sau despre tine.

Informeaza-te


Ca si in cazul unui job, si in cel al unui stagiu de practica este important sa cunosti compania la care apelezi. Asta nu doar pentru a face o impresie buna, ci si pentru a sti in ce masura ea corespunde pretentiilor tale.
Incearca sa afli cat mai multe despre stagiul de practica la care iti depui candidatura.

Inainte de a solicita un stagiu intr-un cabinet de avocatura, presupanand ca ai absolvit Facultatea de Drept, verifica daca este specializata in drept comercial sau al familiei. Trebuie sa convingi compania ca ai acordat timp cautarilor tale, te-ai informat si esti motivata sa urmezi acest stagiu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod