Ai ramas fara serviciu? Mobilizeaza-te!

Pauzele nedorite in activitatea profesionala - mai pe scurt si mai dur spus, perioadele de somaj - sunt de natura sa inspaimante pe oricine. Dupa ce socul initial se mai estompeaza...
Pauzele nedorite in activitatea profesionala - mai pe scurt si mai dur spus, perioadele de somaj - sunt de natura sa inspaimante pe oricine. Dupa ce socul initial se mai estompeaza, ai tendinta sa te afunzi tot mai adanc in dezamagire. Mai ales atunci cand vezi ca zilele se transforma in saptamani, iar acestea din urma, in luni. De aici si pana la a intra in panica nu mai este decat un pas: cum te vei descurca? Oare cand vei reusi sa-ti gasesti un alt serviciu? Si, cel mai ingrijorator - cum va arata "golul" acesta in CV-ul tau?

Chiar daca acest lucru nu este de natura sa te consoleze, sa stii ca nu exista individ care sa nu se fi aflat, la un moment dat, intr-o situatie similara. Si, ca sa ne intelegem - articolul de fata nu se refera numai la strategia pe care ar trebui sa o urmezi in cazul nedorit in care ai fost concediata. Desi, nici asta nu e deloc ceva iesit din comun la o adica, se intampla. Pauzele acestea sacaitoare pot fi cauzate si de concediul pre sau postnatal, sau ca urmare a faptului ca, avand motivele tale, ai hotarat ca fostul serviciu nu mai corespunde cu ceea ce iti doresti, spre exemplu.
Sau ca urmare a unei restrangeri de activitate in cadrul firmei unde lucrai.

Pana una-alta, situatia nu se prezinta prea roz, dar nu te descuraja. Resemnarea este cea mai neinspirata idee pe care ai putea-o avea. Trebuie sa te mobilizezi si sa-ti pui la punct un plan de actiune, care te poate ajuta sa scurtezi semnificativ intervalul de "stat pe tusa", cum e vorba. Si, in definitiv, ia acest lucru drept o experienta din care poti invata. Iata cateva aspecte de care este recomandabil sa tii cont.

  • Un om informat este un om puternic. Este important sa fii tot timpul la curent cu noutatile din domeniul tau de activitate. Citeste in continuare publicatiile si site-urile de specialitate, pentru ca nu poti sti cand rasare vreun iepure (adica vreun interviu) si este nevoie sa te prezinti impecabil din acest punct de vedere.

  • Daca exista organizatii sau asociatii profesionale pentru profilul tau de activitate, inscrie-te.
    Este o ocazie fantastica de a te mentine "in linia intai" si de a afla printre primii despre eventualele noi oportunitati profesionale.

  • Din moment ce tot ai destul de mult timp la dispozitie, profita de ocazie si fa un nou curs in domeniu. Pe langa faptul ca este o nota pozitiva in CV, nu se stie cand iti poti descoperi abilitati noi, de natura sa-ti ofere si alte perspective.

  • Firmele de consiliere si orientare profesionala nu ar trebui sa fie ignorate. Specialistii de acolo te pot indruma si iti pot spune in deplina cunostinta de cauza care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmezi.

  • Daca profesia iti permite, incearca sa faci voluntariat. Pana una-alta, oricum nu ai altceva de facut, iar acest lucru este de natura sa te ajute - nu numai prin prisma experientei dobandite, cat si (mai ales) a relatiilor pe care ti le poti face astfel.

  • In cazul in care profesia este de asa natura, incearca sa scrii articole pentru publicatii de specialitate.
    Este un mijloc extraordinar de a-ti valorifica experienta dobandita si de a ramane in mijlocul evenimentelor.

Ce te faci insa cu CV-ul?


Tacticile mentionate anterior te vor ajuta sa nu intri in depresie si sa ramai cat de cat in sfera ta de activitate (desigur, pana cand iti vei gasi serviciu). Dar ce e de facut cu spatiul gol din CV? Cu siguranta, n-ar face o impresie prea placuta chiar daca, asa cum spuneam, situatia ta nu este iesita din comun. Iata cateva trucuri la care poti recurge in redactarea CV-ului pentru a distrage atentia angajatorului.

  • Chiar daca se obisnuieste sa fie structurat cronologic, renunta la acest model si opteaza pentru a-ti mentiona experienta si calificarile in ordinea relevantei acestora. Cu alte cuvinte, transforma dezavantajul in avantaj; un astfel de CV are toate sansele sa atraga atentia inca de la inceput.

  • Include in CV cursurile, seminariile si training-urile la care ai participat (inclusiv, sau mai ales, in perioada in care ai ramas fara serviciu).
    Acest lucru va impresiona placut.

  • Un alt truc este ca, atunci cand specifici intervalele de timp, sa nu mentionezi lunile, ci doar anii. De exemplu, in loc de octombrie 2004 - iulie 2005, mentioneaza doar "2004 - 2005". Este un siretlic de ordin psihologic, iar CV-ul nu va mai parea atat de "fragmentat".

Cautarea unui serviciu nu ar trebui sa se transforme intr-o actiune disperata; organizarea, stabilirea prioritatilor si trimiterea cat mai multor aplicatii sunt cuvintele de ordine. Repeta-ti ca este doar o etapa in cariera ta si ca, in felul ei, reprezinta una dintre multele provocari pe care le intampinam in viata.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Viorica pe 24 Ian 2009, 23:45
    serviciu

    serviciu fara studii superioare,fara cv bine platit,staj de lucru nu am(23ani)

    0
    0

  • Virginia pe 27 Mai 2008, 08:06
    am ramas fara servici

    si cind ai 51 de ani si nu te mai primeste nimeni din cauza virstei,ce faci?chiar daca ai studii.

    0
    0

  • pina_perescu pe 20 Mai 2008, 16:39
    ai ramas fara serviciu?

    interesant! Eu am plecat din romania in 2006 si sunt in israel la munca . Am prins un contract pe 2 ani .Acum am obtinut prelungire inca un an. am lucrat diferit de calificarea mea. Da ,doresc sa ma intorc dar imi este teama de esec sau mai bine zis de "a o lua de la capat in profesia mea" ce ma sfatuiti?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod