Cum arata viata unei stewardese si cat de greu e sa ajungi sa profesezi?

E o intrebare care framanta multe aspirante la aceasta profesie. Sa vezi intreaga lume, sa iti petreci noptile in hiteluri de 5 stele, sa cunosti oameni din cele mai diverse categorii. Suna ca un vis frumos, care insa poate deveni realitate.

Cristina Toader are aproape 30 de ani, 80 de destinatii din lumea mare vizitate, mii de ore de zbor acumulate si sute de prieteni dragi langa sufletul ei. Acum 3 ani isi bea cafeaua la Paris, manca hot-dog in New York, incerca pastele asiatice si facea plaja in Filipine.

Cristina era jurnalista cand a luat decizia ca vrea sa isi schimbe viata. A aplicat pentru un job de stewardesa la Wizz Air si a reusit. Doi ani mai tarziu ajungea la cea mai tare companie aeriana a lunii, Emirates. Are la activ 3500 de euro de zbor; si-a deschis un blog http://www.cumajungistewardesa.ro si vrea sa ii invete si pe altii cum sa treaca de testele dure ale companiilor aeriene, pentru a-si implini visul, acela de a zbura.

Nu mi-am imaginat niciodata ca am sa ajung stewardesa. Nu am visat la asta, nu mi-am dorit-o de cand eram copil, nu m-am luptat pentru asta. S-a intamplat pur si simplu, intr-o zi norocoasa. Desi atunci nu parea asa”, isi incepe povestea Cristina. Cand lucram ca jurnalist in presa din Romania, nu cunoasteam prea multe detalii despre aviatie. Vazusem cateva filme, imi placea sa zbor cu avionul, citisem niste articole si…cam atat. Informatia nu putea fi accesata atat de usor ca acum. Insa, cunoscusem o stewardesa, care imi placuse, dar pe care nu o respectam prea mult. Pentru ca, in mintea mea, era o simpla stewardesa. Un chelner in aer, o dadaca pentru copiii pasagerilor.

Habar nu aveam ce inseamna sa fii stewardesa cu adevarat. Cand a venit criza, am aplicat pentru jobul de stewardesa la o companie din Romania, pentru ca deodata, acest job devenea o varianta financiara sigura si imi permitea sa mai si scriu, in paralel. Insa, multi dintre prietenii mei nu stiau ca urmeaza sa aplic pentru asta. Nici macar cand am luat interviul si am inceput trainingul nu am fost prea deschisa sa ofer detalii celor din jur. Mai exact, era un job pe care il tineam usor secret, fiindu-mi rusine pentru alegerea facuta.

Ce mi-a schimbat parerea?

Cand am inceput insa sa invat si sa studiez sutele de pagini ale manualelor de aviatie, situatiile de urgenta si detaliile medicale, am inteles ca e ceva mai complicat decat am crezut. Cand am trecut la partea tehnica si la zecile de butoane si lumini din avion, am decis ca e chiar dificil. Am inteles cu adevarat ce inseamna sa fii stewardesa, abia cand am inceput sa zbor. Cata responsabilitate si cata atentie e necesara pe fiecare zbor. Cata pregatire si meticulozitate se gaseste in spatele fiecarei curse. Da, nu eram noi pilotii, insa rolul unei stewardese e mai important decat ai putea crede vreodata, cand privesti totul ca pasager. Incet-incet, am inceput sa inteleg ca nu e nimic de ras in a fi stewardesa. Ca jobul nu e deloc usor si nu inseamna doar sa fii un chelner in aer si nici sa transporti pasagerii din punctul A in punctul B sau sa le arati unde e toaleta.

Am inteles ca sa fii stewardesa inseamna mult mai mult. Si am fost atat de incantata de ceea ce descopeream in fiecare zi despre aviatie si despre colegii mei de zbor, incat dupa o vreme, am vrut sa traiesc adevarata experienta de stewardesa. Aceea de a fi stewardesa la Emirates. Jobul pe care il ravneau cu totii. Deodata, am descoperit ca lumea e foarte mandra sa aiba o prietena stewardesa, ca multi prieteni au zeci de intrebari despre avioane si zbor, pasiuni nebanuite, si oamenii din domeniu sunt oameni speciali. Sa fii stewardesa la Emirates, sa traiesti in Dubai, e o experienta de viata si fiecare zbor e special in felul lui. Descoperi despre tine cate ceva nou in fiecare zi. Iti depasesti limitele in fiecare zi. Cunosti oameni noi si esti alaturi de persoane diferite la fiecare pas. Ajuti uneori la salvarea unei vieti la 10.000 de metri altitudine, oferi o jucarie unui copil sarac care zboara pentru prima oara cu avionul sau ajuti la stabilirea unui traseu de vacanta pentru un om necunoscut. Ai grija ca sute de oameni sa se simta confortabil in avion si stai de vorba, mai ceva ca un psiholog, cu o doamna careia ii e teama de zbor.  Plangi alaturi de familia care transporta sicriul tatalui in cala si te intrebi si tu, alaturi de ei, daca nu cumva e prea frig acolo pentru tatal lor…Devii patriot si nu accepti ca cineva sa vorbeasca urat despre tara ta, incepi sa intelegi cat de buna e ciorba facuta de mama si ca nu stii niciodata unde vei fi maine.

Cei mai multi nu inteleg nici macar 10% din ce inseamna jobul de stewardesa.

Nu inteleg ca trebuie sa fii puternic in fiecare zi si ca de multe ori e greu sa nu iei cu tine acasa problemele celorlalti. Si nu numai ca nu inteleg, asta nu ar fi atat de grav, dar desconsidera aceasta meserie si persoanele care aleg acest drum in viata. Am auzit de atatea ori ca stewardesele sunt femei usoare incat deja ma bufneste rasul cand cineva face o astfel de aluzie.

Cum e astazi?

Astazi, nu ma mai intereseaza ceea ce spun sau cred ceilalti. O stewardesa este un om complet, pregatit pentru aproape orice situatie din lume. O stewardesa este un om care face fata oricarei provocari in viata, indiferent ca e de natura profesionala sau personala.  O stewardesa este un om care zambeste mereu si vede tot ce e mai bun in cei din jur. Pentru ca a vazut si ce e fericirea dar a vazut si ce inseamna saracia si tristetea. Nu, nu zambim pentru ca suntem mereu fericite, proaste sau superficiale. Zambim pentru ca viata e frumoasa si trebuie traita din plin, indiferent ca avem si noi, zile bune sau rele.

Dupa experienta acumulata ca stewardesa in Dubai, am revenit in Romania si imi place ceea ce fac mai mult ca niciodata. Nu pentru ca fac jobul visurilor mele, ci pentru ca stiu ca niciun job nu e perfect, iar viata nu poate fi numai roz. E si alba, si neagra, si gri. Dar am aproape 30 de ani, 80 de destinatii din lumea mare vizitate, mii de ore de zbor acumulate si sute de prieteni dragi langa sufletul meu.
Acum 3 ani imi beam cafeaua la Paris, mancam hot-dog in New York, incercam pastele asiatice si faceam plaja in Filipine. Acum, raman cu pozele din toate colturile lumii care imi amintesc mereu cat sunt de norocoasa si ca amintirile nu mi le poate lua nimeni.

Daca si tu vrei sa ajungi stewardesa la Emirates, cea mai mare companie aeriana din lume care vine sa recruteze la Bucuresti in luna august, echipa Cum Ajungi Stewardesa te pregateste sa iei interviul si sa iti primesti aripile. Poti sa te inscrii la cursul de pregatire pentru interviul Emirates de la Bucuresti, aici:
http://www.cumajungistewardesa.ro/curs/. Cristina si trainerii din echipa Cum Ajungi Stewardesa te vor consilia, te vor sfatui si iti vor oferi ponturi despre ce trebuie sa faci si ce trebuie sa spui ca recrutorii sa te vada ca pe candidatul perfect la jobul de stewardesa. Experienta si miile de ore de zbor ale trainerilor implicati in proiect iti ofera o sansa la reusita si o sansa sa iti schimbi viata!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod