Ce calitati iti trebuie ca sa devii avocat

Avocatura a devenit, mai ales dupa 1990, una dintre profesiile liberale spre care se indreapta tot mai multe persoane. Ce calitati iti trebuie pentru...

Avocatura a devenit, mai ales dupa 1990, una dintre profesiile liberalespre care se indreapta tot mai multe persoane. Ce calitati iti trebuiepentru a deveni avbocat, ce pregatire dar si ce sanse de reusita ai incariera, ne spune avocata Livia Stoica.

Ca absolventa a unei facultati de stat am putut constata faptul caproportia mare a studentelor la Drept a inceput sa se reflecteze si inrandurile avocatilor. Pornind de la caracterizarea lui d'Agnesseau ca"avocatura este tot atat de veche ca si magistratura, tot atat de nobilaca si virtutea, tot atat de necesara ca si justitia", trebuie sa precizezde la inceput ca aceasta profesie este una care are in centru omul, insensul ca este conceputa pentru a veni in sprijinul ocrotirii drepturilorsi libertatilor persoanei.

Prin urmare, daca aspirati spre un atare statut, trebuie sa avetiinclinatii pentru a lucra nemijlocit cu oamenii, din cele mai variatecategorii, cu grade de cultura diferite, cu opinii din cele maineasteptate.

Din pacate, astazi actul de justitie nu este privit cu preamare incredere, asa ca ii revine avocatului un rol foarte importantin a-si convinge clientul sau potentialul client ca demersul sau nueste inutil.

Prin urmare, fie ca alegeti o cariera de avocat pledant,fie ca preferati sa ramaneti la faza de a acorda consultatii juridice,este bine sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece tipologia clientiloreste una vasta. In acelasi timp, nu ignorati nici posibilitatea pe careo are clientul ca, in momentul in care nu este multumit de prestatiadumneavoastra, sa va ceara rezilierea contractului de asistenta juridicasi restituirea onorariului sau a unui procent din acesta. In acelasitimp, nu trebuie sa deveniti nici un sclav al celui care va platesteonorariul, ci trebuie sa va pastrati demnitatea, explicandu-i care suntcaile prevazute de lege, posibilitatile de actiune si chiar atunci candeste cazul, sa-i recomandati un coleg specializat in domeniul solicitatde client si cu care nu sunteti familiarizat.

Desigur, acestea sunt niste recomandari general valabile si poate vaintrebati daca pentru ca o femeie sa devina avocat este necesar saexiste un "supliment" de calitati.

V-as raspunde ca orice calitate inplus constituie un atu. De exemplu, aspectul fizic ingrijit, haineleasortate, stilul mai sobru fac intotdeauna o impresie buna.

Din fericire, avocatura este o profesie in care au patruns foarte multefemei, ca de altfel si in randurile magistratilor sau ale notarilor. Prinurmare, faptul ca esti femeie nu constituie un handicap. Angajarile saucolaborarile cu societatile sau birourile de avocati se fac aproapefara exceptie pe baza unor interviuri si/sau teste, unde fiecare isipoate etala conostintele dobandite.

Este insa posibil ca, pentru anumitetipuri de activitati care presupun un efort fizic mai mare, deplasariin teren numeroase sa fie preferati barbatii. Am intalnit situatii incare erau alesi barbati pentru a sta la coada la judecatorii in dosarelede intabulare sau chiar in relatiile cu camerele de comert. Dar nu asridica aceasta situatie de fapt la rang de regula.

O idee preconceputa este si cea conform careia o femeie avocat este maiusor de exploatat sau, dimpotriva, are sanse mai mari sa fie favorizatade un judecator.

In primul rand, instantele noastre sunt compuse inmare masura din femei. Apoi, posibilitatea de a specula unele situatiicare se invesc pe parcursul unui proces tin de maiestria avocatului, despiritul de observatie, de viteza de reactie si bineinteles de nivelulde pregatire si de buna cunoastere a dosarului.

Ca o concluzie a celor prezentate pana acum, nu va incurajez saconsiderati calitatea de femeie ca pe un atu, dar nici ca pe undezavantaj. In orice caz, pastrati-va in orice situatie feminitatea, chiarsi atunci cand considerati ca trebuie sa fiti mai dure, mai sobre saumai bataioase. Puteti sa va puneti in valoare cunostintele pastrandu-vafarmecul si zambind chiar in momentele in care va vine sa-l strangetide gat pe adversar, pe client, pe judecator sau pe functionar.

Daca dupa cele povestite mai vreti sa va faceti avocate, iata ce conditiitrebuie sa indepliniti: sa fiti cetatean roman, sa aveti exercitiuldrepturilor civile si politice, sa fiti licentiata a unei facultatide drept sau sa fiti doctor in drept si sa nu va gasiti in vreunuldintre cazurile de nedemnitate prevazute de Legea nr.

51/1995 pentruorganizarea si exercitarea profesiei de avocat.
 

Comentariile 51-71 din 71

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bibosika pe 15 Sep 2010, 23:00
    intrebari...

    buna sunt consilier juridic de cateva luni,vreau sa dau in avocatura pot sa fac acest lucru am terminat fac si masteratul in drept si akum ma gandeam sa dau la avocat si sa ma inscriu la cursul consilierilor juridici stagiari?dupa aceea daca intru in avocatura trebuie sa stau stagiar pe langa cineva daca am acest curs?

    4
    7

  • georgiana pe 17 Aug 2010, 11:33
    intrebare

    Buna ziua.anul acesta incep clasa a opta si as vrea sa devin avocat. ce calitati ar trebui sa am? si mai alea ce cursuri ar trebui sa urmez pana a ajunce avocat?

    5
    6

  • Bianca pe 10 Aug 2010, 16:32
    intrebare

    Buna este mai bine sa dau la facultatea de drept sau la ACADEMIA DE POLITIE pentru a devenii avocat ?

    6
    4

  • gabriela pe 5 Aug 2010, 14:29
    intrebare

    inainte de facultate trebuie vreu liceu ptr a deveni avocat????

    3
    6

  • marius pe 10 Iul 2010, 14:48
    sall

    apreciez foarte mult ceea ce ai scris,un articol foarte reusit....eu tocmai am terminat facultatea de drept,am dat si licenta insa nu am pe nimeni care sa se ocupe in acest domeniu si mi-ar fii de mare ajutor daca as putea vorbi cu cineva care lucreaza in domeniu. astept un raspuns pe adresa mea de mail marius_mary07@yahoo.com.....multumesc

    5
    4

  • MARISA pe 4 Iul 2010, 20:02
    marisa

    Doresc sa precizez ca este un articol foarte bun si totodata foarte util pentru cei care sunt la inceputuri in aceasta frumoasa cariera,le doresc succes tuturor femeilor care au ales aceasta meserie.

    4
    5

  • Viorica pe 30 Iun 2010, 12:24
    Cum devin avocat

    Buna ziua, Am terminat Drept si Administratie Publica si Masterul tot in domeniu, as vrea sa stiu ce trebuie sa fac sa urmez aceasta meserie. Mi/as dori foarte mult sa fac acest lucru.

    2
    5

  • Novac Elena Florentina pe 28 Mai 2010, 20:04
    intrebare

    Buna , am terminat dreptul si as vrea sa-mi indrept viata catre cariera de avocat , ce ar trebui sa fac si de unde ar trebui sa incep ?

    2
    4

  • Aliona pe 21 Mai 2010, 22:07
    Cum sa devin avocat

    Cum sa devin avocat?Ce calitati imi trebuie pentru aceasta???????????

    5
    2

  • Calyope pe 19 Mai 2010, 18:42
    bun articolul

    Mi-a placut articolul, cu toate ca sunt o groaza de cuvinte legate aiurea intre ele. Esenta este insa una convingatoare. Ceea ce am citit, in mare am tot auzit in anii de facultate. Din vara asta incep sa ma pregatesc pentru examenul de Barou...este foarte mult de invatat, dar e singura profesie care ma caracterizeaza 100%. Felicitari avocatei care a dat acest interviu !! Bafta celor care vor sa ii urmeze exemplul. ps: ce e cu toate comentariile aberante de mai sus? am ras cu lacrimi. Cum adica "daca urmez un curs de drept pot sa urmez si alta profesie, nu cea de avocat???" :))))) Miha draga, trebuie sa faci 4 ani de FACULTATE de drept, sa-ti iei licenta, sa pui burta pe carte : drept civil ( 6 tratate serioase), drept penal (4 tratate), drept procesual penal (1 tratat), drept procesual civil (1 tratat) plus invatata articol cu articol legea exercitarii profesiei de avocat. Nu te gandi la toceala, ci la o veritabila "matematica a stiintelor sociale". Dreptul e o matematica a cuvintelor. Trebuie invatat :memorie si logica cat cuprinde. Iar asta e doar inceputul... Daca te referi la : "pot profesa si altceva decat meseria de avocat dupa ce termin facultatea de Drept?" atunci raspunsul este "da". :magistrat (judecator/procuror), notar, jurist, consilier juridic, poti lucra in administratia publica din cate stiu, etc. Intrebarile de mai sus sunt si mai "pertinente"...macar am ras putin.

    8
    3

  • miha pe 18 Mai 2010, 16:33
    intrebare

    daca urmez un curs de drept pot sa am si alta profesie nu cea de avocat???????????

    5
    3

  • Vasile pe 22 Apr 2010, 16:22
    buna

    ******actualmente sunt student la drept,si as dori sa aflu cum as putea sa stau pe langa un avocat pe timpul facultatii si cam cat m-ar costa acest lucru?va multumesc...e-mail vasile_logos@yahoo.com

    2
    6

  • validay45 pe 10 Apr 2010, 22:32
    despre ...,,maestru"

    ,,Daca ati dobandit calitatea de avocat stagiar urmeaza o perioada de 2ani in care veti invata si veti pune in practica ceea ce ati invatatin facultate, dar si ceea ce va spune maestrul" .........de ce oare nimeni nu vorbeste mai mult despre maestru..si cat te costa acesta....in rastimpul acestor 2 ani...sa fie doar o amnezie ???

    4
    2

  • stef pe 5 Apr 2010, 01:07
    aveti nevoie de un avocat? va stau la dispozitie

    sunt avocat si va stau la dispozitie Viata devine mai interesanta cand ai posibilitatea sa te informezi despre orice situatie nou ivita

    4
    3

  • estetique88 pe 15 Mar 2010, 15:43
    buna

    cate ineptii....nu referitor la articol,este foarte ok,si eu ca studenta la drept am gasit f interesant articolul d-nei avocat...cum naiba mai ce liceu trebuie sa urmezi ca sa ajungi avocat? inveti stiinte juridice in liceu? cat de limitati pot fi unii,altul,vrea sa fie avocat si vrea sa faca economie,pai fa-te economist frate...de unde ati aterizat,zau?

    5
    3

  • diana pe 13 Nov 2009, 11:47
    avocata????

    buna mi-a placut articolul despre avocatura .as dori sa vb cu dumneavoastra pe e-mail daca se poate pt ca as avea anumite intrebari de pus.multumesc

    3
    3

  • andreya pe 13 Nov 2009, 08:48
    avocat

    Buna as vrea sa stiu in ce licee as putea intra sa devin avocat sau ce profiluri.Multumesc.

    4
    5

  • ionnut pe 5 Oct 2009, 21:35
    avocatura

    buna ziua sunt un baiat care este cls a 10-ea si as dori foarte mult ca dupa liceu sa fac o facultate de stiinte conomice un master iar apoi sa devin un avocat!!!multi prieteni imi spun ca este o pierdere de timp!!!!ce sa fac sa renunt sau sa nu renunt??astept rsp pe mail!!!!!

    4
    4

  • madalina pe 27 Mai 2009, 20:58
    Intrebare

    imi raspundeti pe mail???

    4
    3

  • madalina pe 27 Mai 2009, 20:56
    Intrebare

    Buna ziua,as avea o intrebare,sunt clasa a opta si vreau ca pe viitor sa devin avocat.Ce calitati mi-ar trebui?Multmesc.

    3
    2

  • mihai c. pe 7 Feb 2009, 13:17
    Intrebare

    Buna, As avea o intrebare : am terminat faculatea de stiinte economice si un master tot in stiinte economice. As putea urma vre-un curs postuniversitar cu care as putea practica avocatura ? Multumesc, Mihai

    4
    4
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod