Munceşti prea mult? Află la ce riscuri se supun „workaholicii“

Workaholici au tot timpul de lucru, chiar şi în timpul liber şi în locuri în care ar trebui să se relaxeze


Apreciat doar pentru premiul I. Cum și de ce devii dependent de muncă

"Dintre clienții cu care am lucrat în ultimii ani, am identificat două mari categorii de oameni care tind și devin workaholici: cei care sunt «motivați» de dorința de a demonstra ceva, cuiva (de cele mai multe ori neagă acest lucru – «Nu am nimic de demonstrat nimănui. O fac pentru mine») și a doua categorie, cei pentru care este un mecanism de apărare", mai spune Alexandru Bușilă.

Atunci când workaholic-ul pleacă în vacanță face tot ceea ce îi stă în putere pentru a se asigura că timp de două săptămâni nimic nu se poate întâmpla pe aria sa de lucruAlexandru Buşilă, psihoterapeut
Prima categorie de workaholici este și cea mai complexă, pentru că nevoia lor de a demonstra tot timul ceva, cuiva, poate avea mai multe cauze: în copilărie au fost apreciați doar pentru premiul I sau pentru nota zece; obsesia pentru o carieră de succes; lipsa aprecierilor din partea prietenilor, colegilor, familiei; dorința de a accede la un nou statut social.
În cazul acestor persoane, stima de sine poate fi una destul de scăzută. În ceea ce privește a doua categorie de pretendenți la postul de workaholic, lucrurile sunt puțin mai simple. Aici întâlnim expresii de genul: "Ce să fac acasă?...; decât să mă duc acasă, mai bine stau la birou; cât timp sunt la birou nu am timp să mă gândesc la...". "Lucrurile sunt mai simple pentru că acești oameni recunosc mai ușor motivele pentru care au devenit workaholici și sunt mai dispuși să reînvețe că există o viață bună și după job", adaugă Alexandru Bușilă.

De asemenea, psihologii fac o legătura interesantă între temperamentele oamenilor și probabilitatea de a deveni workaholici.
Concluzia: colericii și flegmaticii sunt cei mai predispuși la această dependență. Evident, asta nu înseamnă că sangvinicii și melancolici sunt lipsiți total de riscuri.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod