Training sau coaching?

De mai bine de 16 ani auzim in jurul nostru termeni ca "teambuilding", "spirit de echipa", "plan de cariera", "motivarea personalului", "managementul timpului" etc. Am trait atat de mult in aceasta terminologie, incat unele expresii au ajuns sa se demonetizeze incetul cu incetul, sa nu mai insemne aproape nimic atat pentru cel care rosteste astfel de cuvinte, dar mai ales pentru cel care le asculta. Acest lucru se intampla in primul rand din cauza tuturor celor care le "propovaduiesc", dar nu le pun in practica asa cum ar trebui, conform sensului real pe care il au.

Marea majoritate a expresiilor vine din training-uri, iar managerii au avut grija sa o cascadeze in echipele lor. A venit insa vremea sa trecem la un alt nivel de performante. Si asta nu pentru ca ar fi o moda, ci pentru ca in mod sigur training-ul nu aduce transformari radicale.

Training-urile sunt necesare pentru a ne creste echipele, sunt vitale mai ales pentru dobandirea de "soft skills", un training te invata cum sa iti organizezi timpul mai bine, cum sa devii un manager mai eficient, cum sa faci un job description, de exemplu, si cum sa-l folosesti.


Insa un training nu te va invata niciodata cum sa devii un lider adevarat, ce sa faci ca echipele sa te urmeze, oricat de multe echipe ai schimba sau in oricate industrii ai activa. Dintr-un training ramai cu un procent destul de mic de informatie, mai tii minte cateodata si cate o gluma a trainer-ului, insa in mod sigur iti vei aminti de ceea ce ai discutat in pauze, de ultimele zvonuri, de distractia de dupa etc.

Un trainer iti ofera informatie si te indeamna sa o folosesti, insa aproape intotdeauna vei retine exact ceea ce ti se potriveste tie sau ceea ce ti s-a parut foarte interesant. De prea putine ori vei experimenta lucrurile mai grele, iar de cele mai multe ori, dupa o luna, ai uitat de mult sa mai experimentezi ceva, mai ales daca training-ul este fara follow-up.

Coaching-ul este cu totul altcumva. Un coach nu te invata, ci iti ofera suport sa descoperi singur. Iti pune exact intrebarile pentru raspunsurile de care ai nevoie in acel moment al dezvoltarii tale. Prin coaching intelegi ce limitari ai, care este sursa insucceselor tale, iti ofera suport in descoperirea perceptiilor care te tin pe loc si din cauza carora nu poti evolua intr-un anume domeniu sau perioada de timp.


Trist este insa ca putini fac diferenta dintre coaching si training, iar si mai trist este cand persoane care ar trebui sa stie asta, din departamente de HR sau de training, le confunda sau nu stiu sa le delimiteze. Si astfel, cum sa stie ce sa caute pe piata?

Oricine vrea sa se dezvolte are nevoie de un coach. Gandeste-te la un meci de fotbal. Daca am intreba un spectator, un jucator si un antrenor cum anume a fost meciul, am avea 3 raspunsuri diferite. In mintea fiecaruia s-au nascut anume conversatii, in functie de nivelul cunostintelor, al implicarii, dar mai ales in functie de perceptia fiecaruia asupra a ceea ce s-a intamplat. Spectatorul ar fi putut sa vada cum echipa lui a pierdut din cauza arbitrului, jucatorul sa sustina ca nu a putut da ce-i mai bun din el, din cauza ca nu i s-a pasat la timp, iar antrenorul sa spuna ca jucatorii au jucat sub standarde pentru ca nu au vazut toate oportunitatile. Suntem orbiti de propriile perceptii si actionam ca atare. Un coach insa are puterea de a ne arata directia, de a ne scoate din cutia in care traim, de a ne face sa vedem alte perspective.
Un coach poate sa iti schimbe paradigmele care te tin pe loc, poate sa iti ofere suport sa descoperi noi moduri de a vedea, a asculta si a comunica.

Un coach nu va face niciodata "ritualul" unui trainer: nu iti va da dreptate ca mai apoi sa spuna "dar...". Iti cere intotdeauna sa fii sincer si de aceea si el este sincer cu tine. Un coach iti spune "verde in fata" cand nu ai dreptate, pentru ca tu sa te schimbi. El nu iti va oferi niciodata tehnici de a fi manager mai bun. Vei descoperi tu, cu suportul lui, cum anume sa fii mai mult decat atat. Vei invata sa asculti in asa fel incat conversatiile ulterioare sa conduca catre actiuni de valoare, vei experimenta ce inseamna responsabilitate 100%, ce inseamna pasiune. Un coach te va lovi cu capul de pragul de sus ca sa fie sigur ca l-ai vazut pe cel de jos, iar tu cu siguranta ii vei multumi pentru asta. Dar nu imediat, ci cand vei fi pregatit sa descoperi ce anume ti s-a intamplat atunci cu adevarat.

Un coach te motiveaza si iti ofera suport in atingerea obiectivelor, dar mai important decat asta te conduce catre descoperirea celor mai bune obiective pentru tine la acel moment.


Un coach iti poate schimba cu adevarat viata, dar numai daca ii dai tu voie sa faca asta. Nimeni nu poate fi antrenat atata vreme cat nu se lasa antrenat. Este ca si cum ai privi o haina rosie si ai spune "nu o voi cumpara niciodata, pentru ca mie nu imi sta bine cu rosu". Ei bine, incearca! Nu se stie niciodata cum chiar haina aceea iti va schimba atitudinea si modul de a vedea lucrurile.

Si sa nu te astepti niciodata la rezultate, atata vreme cat tu nu faci nimic, ci doar asculti ce spune coach-ul. Experimenteaza, raspunde sincer la intrebarile lui, dar mai presus de orice da-i voie sa te dezvolte. Nu vei sti niciodata cine esti de fapt, atata vreme cat nu te descoperi zilnic!
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • slva pe 24 Iun 2011, 07:40
    Training sau coaching

    O singura observatie am: ma gandesc ca ar fi fost frumos, cel putin pentru penultimul paragraf, sa puneti niste ghilimele, intrucat este un citat. In rest, un articol binevenit, care explica si celor care nu stiu foarte multe despre coaching ce inseamna si ce beneficii aduce. Si preturile sunt mult mai decente decat isi imagineaza unii...

    2
    1

  • TT pe 10 Iun 2011, 09:00
    American bullshit

    E normal ca romanii snobi sa aplice toate tampeniile americanilor, si sa se intreabe apoi de ce nu vad rezultatele - pentru ca nu exista!!!! Iar cursurile de coaching sunt de 1000 de ori mai scumpe iar rezultatele de 1000 de ori inferioare unui training bun. Dar e la moda sa ai un personal coach, eventual "life coach" (nici nu vreau sa imi imaginez cat de cretini pot si aia care cauta life coach)

    1
    3

  • eugen pe 30 Apr 2011, 12:47
    coaching

    interesanta prezentare Puteti sa imi recomandati un coach in Brasov?

    2
    1

  • eugen pe 30 Apr 2011, 12:47
    coaching

    interesanta prezentare Puteti sa imi recomandati un coach in Brasov?

    0
    2

  • eugen pe 30 Apr 2011, 12:47
    coaching

    interesanta prezentare Puteti sa imi recomandati un coach in Brasov?

    2
    0

  • luci pe 27 Oct 2010, 14:28
    coaching

    eu sunt economist, locuiesc de un an in Italia, e foarte greu sa gasesti de lucru si m am decis sa incerc o alta meserie facand un tirocinio, primele ore au fost de coaching, eu am lucrat efectiv dar am semnat pentru coaching pentru ca asa mi a spus tutorele meu de la formarea profesionala. norocul nostru ca mai exista internet unde gasesti lamuriri pentru lucrurile care nu iti sunt explicate de cine trebuie. acum am inteles si de ce se poarta asa UMILITOR cu mine, de ce ma da cu capul de pragul...... de ce dupa orice intalnire cu ea vorbesc singura doua zile.......ca la sfarsit sa mi se spuna ca nu conteaza ce diplome ai, ce activitate ai, ce rezultate ai, pentru ca aici nu conteaza. conteaza doar firma daca vrea sa te angajeze sau nu, cu studii sau fara, cu experiente lavorative sau nu

    1
    1

  • Florian pe 10 Iun 2009, 19:06
    coaching,activitate dureroasa

    Buna ziua! Interesant articolul.Doresc doar sa mentionez ca aceasta activitate(coachingul) este dureroasa de multe ori pentru ambele parti,coach si beneficiar.Pentru coach : pentru ca eforturile sunt mari,rezultatele nu se vad imediat pe de o parte si oamenii nu prea multumesc pe de alta parte;pentru beneficiar: pentru ca presupune eforturi personale mari de a schimba obiceiuri,mentalitati si atitudini adanc inradacinate in sine(uneori din copilarie).Mai mult decat atat coachingul nu se potriveste oricui si oricand. Cu stima, un tanar vechi coach

    1
    1

  • marcum pe 2 Mar 2009, 16:23
    vreau sa ma angajez

    unde pot gasi si eu de munca?

    0
    2

  • schibinschi mihai pe 12 Feb 2009, 22:54
    conditii de abordare

    inainte de a comenta .care este varsta minima si maxima pentru studiu

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod