Scriitor despre "O alta lume"

V-ati gandit vreodata ca Gabriela Vranceanu Firea ar putea fi o femeie sensibila, foarte vulnerabila si ca marea sa pasiune o reprezinta poezia de dragoste?
V-ati gandit vreodata ca Gabriela Vranceanu Firea ar putea fi o femeiesensibila, foarte vulnerabila si ca marea sa pasiune o reprezintapoezia de dragoste? Ei bine, asa este, iar vocatia ei pentru literatura,concretizata in volumul sau de versuri "O alta lume", a primit Premiulpentru debut literar al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Cum ai caracteriza "O alta lume"?
"O alta lume" este un volum de versuri de dragoste, este o mica partedin mine. Cel mai mult m-a inspirat tema iubirii. E o alta lume a mea,in care sunt timida si foarte vulnerabila, cu totul altfel decat persoanasigura pe ea si poate chiar obraznica, care apare la televizor. Cuprindepoezii scrise in timp, diverse etape din viata mea.

Care a fost contextul in care jurnalista a inceput sa scrie poezii?
Toata lumea o cunoaste pe Gabriela Vranceanu Firea asa cum aparela televizor, la jurnalele din week-end, putina lume isi imagineazacealalta fata a mea. Putini stiu ca am absolvit Filologia, chiar daca amavut mai tarziu o atractie pentru finante.
Si prima dragoste nu se uitaniciodata. Scriam poezii in liceu, dar cred ca fiecare adolescent faceacest lucru. Imi place sa scriu despre natura umana, despre dragoste. Amaratat unor prieteni de-ai mei, artisti, versurile mele, pentru a leafla parerea. Aprecierea lor a fost pozitiva. Am mers cu poeziile laEditura Eminescu, despre care stiam ca este foarte buna, si i-am rugatsa imi spuna sincer care este valoarea versurilor. Drept raspuns, mile-au publicat.

Ti-a fost teama ca lumea va considera ca lansarea cartii tale are legaturacu functia pe care o aveai la un moment dat, la Guvern?
Eu am publicat in august 2000 volumul "O alta lume" dar pentru ca lucramin cadrul Guvernului in acea perioada, nu am indraznit sa scot pe piatacartea, de teama ca as fi putut fi acuzata ca am fost favorizata. Amtinut cartile in casa pana in aprilie 2001, cand am hotarat ca a venitmomentul sa le lansez.

Te asteptai sa fii recompensata de Uniunea Scriitorilor din Romania cuPremiul literar pentru debut?

Nu, a fost o foarte mare surpriza pentru mine.
Am inteles ca au fost maimulti candidati care au publicat in anul 2000. Despre unii s-a spus casunt viitoare nume mari.

Cum a primit publicul lansarea "Unei alte lumi"?

Nimeni nu se astepta sa am aceasta pasiune, fie ca era vorba despreprieteni, colegi sau presa. Cred ca fiecare se intreba ce cauta GabrielaVranceanu Firea in lumea literaturii! Nu e asa, pentru ca si poeziaiti cere o anumita rigoare, nu numai finantele. O minte organizata tescuteste sa nu spui lucruri pe care nu ar trebui sa le spui, te ferestede ridicol.

Ai renunta la meseria de jurnalist in favoarea literaturii?
Vocatia de scriitor este o alternativa la meseria pe care o practic inacest moment. Deocamdata imi place foarte mult ce fac dar probabil cava veni clipa in care voi renunta la jurnalism. Statutul de veteta estefoarte trecator. Pe langa acesta, este bine sa ai o familie, educatie,cultura, preocupari personale, altfel risti sa ramai traumatizatcand pierzi pozitia pe care o aveai.
In Romania nu se poate trai dinpoezie. Din curiozitate, am intrebat o vanzatoare dintr-o librarie cefel de carti sunt cautate si mi-a raspuns ca, de regula, sunt cumparatecartile de actiune, cele cu conotatii de violenta; sunt cautate tot maiputin volumele de poezie sau filozofie.

Exista un scriitor sau o opera literara care te inspira in momentul incare scrii?

M-am ferit sa scriu versuri imediat dupa ce mi-am petrecut timpulcitind operele unui scriitor. Imi las un timp in care sa "diger"impresiile capatate. In orice caz, critica nu a scris ca versurilemele ar aduce cu stilul unui scriitor. Nu spun ca asta ar fi bine saurau... Dintre cei care au scris proza, Hemingway este favoritul meu iarin ce priveste poezia, il declar ca fiind preferat pe Bacovia. Am acelpesimism bacovian.

Ii citesti fiului tau poeziile pe care le scrii?
I-am citit cateva poezii lui Tudor si i-au placut foarte mult. Are saseani si s-a indragostit pentru prima oara. Iubeste o fetita si mi-a cerutun volum pe care sa i-l daruiasca.
In plus, dimineata ma intreaba cepoezii am mai scris seara. Il intereaza cand am sa incep sa scriu sipovesti sau poezii pentru copii. Am vrut sa fac acest lucru dar amrenuntat pentru ca aceasta joaca de copii este mai serioasa decat opoezie sau un roman.

Pregatesti lansarea unui volum de proza, "3 motive". Despre ce estevorba in viitoarea aparitie?

Va aparea pe piata pana la Craciun. "Motivele" au ca tema iubirea,privita psihologic, fara un cuvant despre pasiunea trupeasca. Este oanaliza psihologica a ceea ce i se intampla unui om, din momentul incare se indragosteste, pana cand dragostea apune. E ca si cum as sta devorba cu o prietena, limbajul este simplu, usor gazetaresc, am incercatsa conturez cat mai bine personajele (trei femei, una este actrita,celelalte sunt psiholog si avocat). Fiecare traieste in medii diferitedar le leaga ceva si acest lucru surprinde.

Poezii din volumul "O alta lume"
Eva iti prezinta, in exclusivitate, un fragment din volumul "3 motive"
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod