Sarbatorile la serviciu

"E tare greu sa lucrezi intr-un spital. Vrei, nu vrei, la un moment dat tot iti vine randul sa faci de garda de revelion sau de Craciun.

"E tare greu sa lucrezi intr-un spital. Vrei, nu vrei, la un moment dat tot iti vine randul sa faci de garda de revelion sau de Craciun. Am petrecut pana cum de cateva ori sarbatorile la serviciu. La inceput, am fost trista, insa in timp am invatat sa ma bucur sarbatoare, indiferent de locul in care ma aflu”, spune Claudia T., din Piatra Neamt, asistenta la Spitalul Judetean Neamt.

Ca ea, sunt multi care lucreaza de Craciun sau de Revelion, zile, prin traditie, dedicate familiei sau prietenilor ori petrecerilor - doctori, asistente, infirmiere, politisti, pompieri, vanzatoare la magazinele non-stop ori lucratori la benzinarii, chelneri, ospatari sau taximetristi.


Specialistii in resurse umane le recomanda acestor categorii de persoane sa incerce sa se mobilizeze si sa faca in asa fel incat sa se simta bine si cu colegii de serviciu, chiar daca pe unii nu-i suporta.

Atmosfera de Craciun poate fi adusa si la job printr-un brad impodobit, niste vasc si bucate alese pe masa. Nu trebuie sa lipseasca fondul sonor al colindelor ori cadourile (nu foarte scumpe) facute colegilor de serviciu.

Nu uita sa mai si muncesti!

 
Iar daca spiritul sarbatorilor te-au prins cam tare, incearca sa-ti amintesti ca ai venit la serviciu nu pentru prezenta, ci pentru a-ti face treaba cum stii tu mai bine. In fond, acum, cand sunt putini oameni la job, greul cade pe umerii tai, iar orice greseala se va vedea rapid si va fi fi sanctionata.
Psihologul Gina Gheoca explica de ce si frumoasele sarbatori de iarna produc dezechilibre: “Orice schimbare perturba echilibrul organismului.

In sfera psihologica se resimte cel mai bine, oamenii devenind mai stesati. Daca trebuie sa mergi la munca in aceasta perioada este si mai greu pentru ca trebuie sa-ti mentii nivelul de concentrare ridicat, astfel incat sa functionezi normal”. In aceste conditii, specialista recomanda sa faci pauze mai mari decat de obicei, sa apelezi la tehnici de relaxare, cum ar fi masajul. De folos, mai spune Gina Gheoca, sunt si crearea la locul de munca, pentru aceasta perioada, a unei atmosfere calde, sigure, in care sa te simti bine.

Sefii, atenti cu subalternii


Si sefii trebuie sa fie extrem de atenti cu subalternii. Asta nu inseamna sa le trimita un e-mail sec, de felicitare, sau sa le dea cadouri standard.

De preferat ar fi sa ofere daruri personalizate (aspect de care ar trebui sa se ocupe din timp departamentul de resurse umane) si, foarte important, sa aiba cate un cuvant bun de spus pentru fiecare salariat in parte. Dovada ca seful suprem stie cum te cheama, ti-a spus pe nume si te-a mai si laudat in public poate fi, spun expertii in resurse umane, un cadou mult mai valoros decat o banala cutie cu bomboane sau o cana cu logoul companiei. “Sefii trebuie sa fie mai maleabili si sa laude lucrurile bune facute de fiecare angajat in parte”, sustine si psihologul Gina Gheoca.

Colindele si uraturile unesc echipa


Exista si o parte buna a sarbatorilor facute la munca: mareste coeziunea grupului. “Colegii se cunosc mai bine, isi rezolva anumite animozitati aparute de-a lungul anului, se pot lega prietenii”, este de parere expertul Gina Gheoca.

Angajatii, spune si Cristina Dumitru, training consultant la VON Consulting, pot compune pentru colegii sau sefii lor colinde ori uraturi personalizate. “Atunci timpul va trece mai repede, iar cu umor si buna dispozitie treaba la serviciu va merge mai bine”, explica specialista Cristina Dumitru.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuliuca pe 3 Ian 2011, 22:42
    Sarbatorile la serviciu- revelionul

    LA MULTI ANI! O sa va vina sau nu sa credeti,dar anul acesta chiar am cerut sa lucrez de Revelion.Si eu lucrez in spital ,asa ca in noaptea de Revelion am fost de garda.Daca mi -ar fi zis cineva ca am sa ma simt atat de bine de rev la munca as fi zis ca nu stie despre ce vorbeste. Insa, la cum au mers lucrurile, asa cum am stiut sa ni le organizam pot spune ca a fost super ok.Un mic secret: de fapt 2 :am avut parte de 2 colege super ok si de compania sotului la 12 noaptea. Sunt o norocoasa!!!!!!!!!!!!!! LA MULTI ANI!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod