Loc de munca stabil si colaborare: e posibil?

Cine nu vrea mai mult de la sine? Fie ca doresti sa lucrezi in timpul facultatii - subiect despre care am discutat saptamana trecuta - fie ca te concentrezi ulterior sa lucrezi cat mai eficient la un singur loc de munca, fie ca duci in paralel responsabilitatile de la un loc de munca stabil si un contract de colaborare, tu vrei sa iti exploatezi aptitudinile la maxim... Pentru ca esti capabila, vrei mai mult iar pe piata muncii sunt mai mult decat de dorit oamenii dinamici.

Si atunci noi ne-am intrebat firesc: dincolo de dorinta fiecaruia, se poate sa lucrezi ore bune pe zi intr-un loc, cinci-sase zile pe saptamana, si sa mai si onorezi contractul de colaborare cu o alta firma? Am aflat ca se poate, si chiar foarte bine.

De ce serviciu si contract de colaborare?

Iti pui ordine in viata. Alergatul "dintr-o parte in alta", de la un serviciu la altul, nu te face mai dezorganizata. Dimpotriva: ca sa ai timp sa le faci pe toate la timp (cu siguranta, timpul devine lait-motivul acestui peripluu pe piata muncii), trebuie sa iti schimbi stilul de viata si sa devii mai riguroasa.

Romana P., jurnalista, deruleaza in paralel un contract full-time cu o televiziune si un contract de colaborare in presa scrisa.
Pentru ea, "un punct in plus in favoarea unei colaborari este mentinerea unui program riguros care, de multe ori, iti poate pune ordine in viata. Iar experienta dobindita este un alt punct forte".

Avantajele imbinarii a doua joburi sunt, cu siguranta, la prima vedere, de natura financiara. Irina Ionita, operator call-center si reprezentant vanzari, recunoaste ca "ambele locuri de munca imi ofera satisfactii materiale".

Si in cazul Romanei P. "initial a fost vorba de bani. Dupa care, am vrut ca munca mea sa fie recunoscuta pe mai multe paliere. Am incercat sa imi rotunjesc veniturile imbinand mai multe principii. Muncesc in presa, mai precis in televiziune. De formatie, sunt insa om de presa scrisa. Astfel, reusesc sa compensez dinamica si uneori superficialitatea conferita de ecran, prin rigurozitatea impusa de presa scrisa".

Vorbind despre partea buna a lucrurilor, Romana precizeaza ca "primul avantaj ar fi flexibilitatea financiara, care se simte imediat. O colaborare te face sa nu mai depinzi de ziua de salariu".

Insa dezavantaje exista: "nu mai ai timp sa cheltuiesti banii. Cred ca dezavantajele se pot citi printre randuri.
Este foarte greu sa te mai opresti, pentru cateva ore cu o carte buna, de literatura, in mana. Este un lux pe care nu ti-l permiti intodeauna".

Irina Ionita nu spune ca ar exista dezavantaje. "In ceea ce priveste serviciul in call-center, un principal avantaj ar fi dezvoltarea abilitatilor de comunicare si convingere intr-o limba straina, respectiv engleza", mentioneaza Irina.

"Colaborarea cu firma de vanzari piramidale are ca principal avantaj modalitatea de vanzare. Practic, nu trebuie sa fac prea mult efort pentru a da o comanda si a primi produsele. Sistemul lor, prin care pot comanda in limita unui credit fixat, precum si sistemul de plata a comenzilor sunt avantaje clare".

Cum faci fata?

Depinde mult de tipul de serviciu si de cat de solicitant este el. Daca serviciul tau are un program fix, iti este cu atat mai usor sa iti duci la bun sfarsit pe ziua respectiva si responsabilitatile legate de contractul de colaborare.

Pentru Irina Ionita, care mai urmeaza si cursuri la zi in cadrul Universitatii din Bucuresti, programul fix de la serviciu o avantajeaza. "Avand in vedere ca job-ul meu este part-time si nu ma solicita decat 4 ore de luni pana sambata, pentru mine nu este nicio problema".


"Sunt o persoana care isi cunoaste propriile 'limite' si in masura in care balanta inclina spre satisfactie atunci nimic nu este prea greu pentru mine", precizeaza Irina.

In ceea ce priveste contractul de vanzare, Irina mentioneaza ca "am deja reteaua mea de clienti si am trecut demult de faza in care abia imi strangeam comenzile. Acum pot spune ca vin clientii la mine, fata de inceput, unde trebuia sa imi exersez tehnicile de vanzari".

Lucrand in presa, Romana P. nu stie niciodata la ce ora iese de la serviciu, astfel ca responsabilitatile legate de contractul de colaborare trebuie lasate, de multe ori, pe mai tarziu.

Ea recunoaste ca nu intotdeauna reuseste sa faca fata ambelor angajamente. "De cele mai multe ori, ma prind ore tarzii in fata laptopului stiind ca dimineata trebuie sa imi predau materialele. In momentele de tensiune, insa, e imperios sa apara o idee sclipitoare. Care, din fericire, nu se lasa prea mult asteptata. Nu cred ca trebuie sa ai un program riguros, step by step, ca sa indeplinesti mai multe sarcini. Trebuie doar sa stii care iti sunt limitele".

Viata personala, misiune imposibila?

Aici nu vorbesc de turnatul unei scene de catre Tom Crusie, ci de platirea unei facturi, in cazul Romanei.
Cu toate ca activitatea pe parcursul unei zile este intensa - "este parte din munca mea", "viata personala, in schimb, e mai greu de satisfacut. Dar nu imposibil. Nu o sa renut niciodatala la coltisorul meu... E adevarat, nimic nu e imposibil", incheie Romana.

Irina recunoaste ca nu are timpul liber pe care alte persoane de varsta ei il au. "Dar, cum nu sunt genul care sa mearga in cluburi zilnic, sunt multumita de timpul meu liber in masura in care pot merge la petreceri sau in cluburi macar o data pe saptamana. Nu ma deranjeaza faptul ca nu se intampla mai des, insa poate singurul lucru care m-ar face sa imi doresc mai mult timp liber este dorinta de a petrece mai mult timp cu iubitul meu".

Daca pentru Irina "nu este nicio problema" sa fie studenta, sa lucreze si sa aiba contract de colaborare, atunci ziua de azi de la birou mi se pare mult mai usoara. Si cand Romana imi zice optimista ca are nevoie, in situatile limita, doar de "o idee sclipitoare", o cred pe cuvant si ma imbarbatez in momentele limita de peste saptamana.

Ne vedem saptamana viitoare, tot atat de ocupate!
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • adrian pe 19 Mai 2011, 08:00
  contractul de munca

  am si eu o problema lucrez cu carte de munca pe perioada nedeterminata,si as dori sa stiu daca mai pot munci sin alta parte prin contract de colaborare.va multumesc frumos si astept un raspuns ceau

  18
  0

 • IOANA pe 18 Oct 2010, 13:05
  Contractul de colaborare

  As vrea sa stiu daca am si contract de colaborare si lucrez si cu carete de munca in alta perte exista vreo problema, in cazul in care nasc si trebuie sa iau indemnizatia pentru crestere copil? Trebuie sa renunt la unul din joburi? As mai vrea sa stiu daca acest contract de colaborare mar ajuta la calcularea pensiei si asigurarile de sanatate in cazul in care renunt la jobul cu contract de munca?

  5
  0

 • andreea pe 15 Feb 2009, 21:25
  contractul de colaborare

  In cazul in care sunt angajat cu carte de munca cu program normal, mai pot lucra in alta parte cu contract de colaborare? Mai exista contractul de colaborare sau acum exista sub alta denumire?As dori un raspuns de la cineva care stie sigur .Va multumesc

  5
  3

 • iuliska pe 2 Feb 2009, 11:01
  contract de colaborare

  cre este diferenta din angajat cu carte de munca si contract de colaborare.care sunt avantajele si dezavantajele?

  13
  0

 • elena pe 5 Sep 2008, 12:06
  contract de colaborare

  as vrea sa stiu daca prin semnarea unui contract de colaborare voi beneficia de contract de munca mai bine zis daca se ia in considerarae la calcularea pensiei.

  4
  2

 • constantin pe 16 Apr 2008, 17:53
  contract de colaborare

  As vrea sa stiu cum se calculeaza un contract de colaborare.?de unde opreste firma cei 10%.

  0
  0

 • rodica pe 12 Mar 2008, 17:10
  intrebare

  As vrea sa stiu daca contractul de colaborare se ia in considerare la calculul pensiei

  4
  4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod