Invata sa fii un invingator

Te poti numara printe campioni. Poate ca nu stii acest lucru sau poate ca nu esti convinsa de faptul ca iti poti provoca limitele. Conceptul de a fi invingator a determinat o echipa sa faca un lucru la care nici nu visa: sa finalizeze un proiect nu in doua ore, cum evalua initial, ci in mai putin de trei minute.

Oricine isi poate depasi propriile limite si deveni, astfel, un "campion". Yigal Or-Bach, Partener al companiei Synergize Consulting si Presedinte Tmurot, enumera aspectele cele mai importante ale conceptului de invingator:

Poti invata sa devii un invingator

Cand vorbesti despre invingatori, tinzi sa crezi ca au talente extraordinare, ca au noroc, ca este ceva magic legat de a fi invingator. Vestea cea buna este ca nu e asa, iar vestea cea rea este ca trebuie sa muncesti din greu pentru a ajunge la acest nivel. Daca ne uitam la profilul oricarui invingator vom vedea ca sunt persoane care muncesc foarte mult pentru a obtine rezultatele respective.

Exista cateva etape pe care daca le urmezi va creste probabilitatea de a atinge anumite performante care te vor defini ca fiind un invingator.
La prima vedere, poate parea un proces destul de tehnic - urmezi anumiti pasi si devii invingator. Dar nu este numai atat, pentru ca motivatia si dorinta de a obtine aceasta pozitie conteaza foarte mult. Uneori, oamenii nu cred ei insisi in puterea lor de a ajunge la acest nivel. De aceea cel mai important este ca ei sa fie convinsi ca isi pot provoca limitele.

Ce este un invingator

De obicei, se spune ca un invingator este cel care se afla mereu pe primul loc. Noi il definim total diferit: campion este cel care reuseste sa isi foloseasca la maxim potentialul si sa isi creasca performantele pentru a atinge rezultate semnificative si sa le mentina chiar si atunci cand se confrunta cu dificultati si presiune. Invingatorul este cel care isi depaseste permanent limitele.

Alaturi de calitatile si cunostintele de care organizatiile au nevoie, exista un lucru care este specific abilitatii de a fi un invingator, pe care noi il numim "gandire coreta sub presiune". In mare, este vorba despre faptul ca invingatorii nu fac lucrurile automat, se gandesc la ceea ce fac.
Exista 11 pasi pentru a avea acest mod de a gandi. Voi vorbi despre cei mai importanti dintre acestia.
Poate chiar inima conceptului sta in cum construiesti oportunitatea pentru succes, cum implementezi ceea ce planifici, care sunt standardele si cum mentii momentum (cum iti protejezi realizarile de trecut si in acelasi timp incepi sa construiesti o noua oportunitate). Este foarte solicitant. Organizatiile care se afla pe primul loc reusesc sa mentina succesul. Ceea ce nu este usor, fiind un proces care trebuie sa fie incurajat si sustinut permanent. Totul este facut de oameni, de aceea trebuie sa ii motivezi, ajutandu-i sa realizeze ca sunt invingatori si, daca nu sunt, ca exista moduri de a deveni.

Nu reinventa roata

Oamenii tind sa priveasca procedurile ca fiind partea birocratica a organizatiei, ei spun ca acestea sunt un mod prin care managerii le controleaza comportamentul. Noi propunem un alt mod de a le privi: daca vrem sa intelegem mecanismul din spatele succesului, daca exista un mod anume de a face lucrurile care conduc la succes, vrem sa invatam din el.
De aceea trebuie sa ii trasformam intr-o procedura ce le va arata altora ca nu trebuie sa reinventeze roata, pentru ca ea exista deja. Intr-un fel, oamenilor le place sa reinventeze roata. Dar invingatorii nu fac asta. Am lucrat cu un programator foarte bun; cand discutam despre o problema, imi spunea "Stai putin" si cauta pe Internet, spunand "probabil ca este cineva care deja s-a gandit la asta". Cand folosesti tactici si informatii care deja s-au dovedit a fi eficiente, ai o baza pe care poti construi. Astfel ai toate sansele sa iti depasesti limitele.

Descopera campionul din tine

Fiecare este un campion, trebuie doar sa descopere acest lucru. A invinge inseamna a te invinge pe tine iar si iar, sa nu te multumesti cu succesul obtinut la un moment dat. Este ca si cand ai impinge a masina: o data ce ai urnit masina din loc, trebuie sa impingi mereu. Daca masina se opreste, trebuie sa o iei de la capat.

5 pasi catre a fi un manager "campion"

1. Intotdeauna defineste ce inseamna succesul. Nu te opri la a visa, fa tot posibilul pentru a-l face sa devina realitate, pas cu pas.


2. Evalueaza lucrurile pe care le-ai facut bine. Cunoaste-ti punctele tari. Uneori ne este teama sa ne dam feed-back pozitiv. Daca nu reusesti acest lucru pentru tine, uita-te in jur. Poate ca ai de invatat de la altcineva care face ce faci si tu.

3. Considera tot ce ti se intampla ca fiind o oportunitate. Trebuie sa fii optimist si sa recunosti ca nu poti fi tot timpul la potentialul maxim.

4. Realizeaza ca ai o problema atunci cand esti permanent sub presiune. Intr-o astfel de situatie, iti poti propune sa maresti procentul de timp in care te simti bine.

5. Identifica angajatii "campioni". Evalueaza-i in functie de doi parametri: dorinta de a fi mai buni si vointa de a face lucrurile mai bine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Candea Sorina pe 29 Aug 2010, 22:39
    succes

    Intr-adevar trebuie sa invatam sa fim mai optimisti, uneori e asa de greu dar trebuie mereu incercat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod