Fii invingatoare, fii convingatoare

Proiecte ambitioase, idei geniale, planuri indraznete. Cum le duci la bun sfarsit si mai ales cum faci sa obtii ceea ce vrei? Uneori succesul este similar cu a convinge.

De multe ori lucrurile nu iti ies asa cum ai visat pentru ca nu reusesti sa ii convingi pe ceilalti sa aiba incredere in ideile tale. Este bine sa obtii adeziunea celorlalti la ideile tale cu conditia sa nu doresti acest lucru din capriciu.

Mobilizeaza-te sa ii convingi pe ceilalti doar atunci cand esti tu insati convinsa ca ideile tale sunt viabile. Iata cateva tehnici simple care te vor ajuta sa fii convingatoare daca le aplici la momentul potrivit.


1.Bazeaza-ti pledoaria pe concepte care exista deja in mintea interlocutorului tau. Ideea este sa te folosesti de elemente revelatorii, adica sa pui in evidenta ceea ce interlocutorul stie in mod inconstient.

2.Aminteste-i partenerului tau de discutie legile elementare ale psihologiei umane. Cariera ta nu avanseaza decand ti-ai schimbat locul de munca iar scopul tau este sa ai mai multe responsabilitati si sa promovezi. Cum procedezi?

Incepe intalnirea cu sefa de la HR facand o recapitulare exacta si aminteste-i realizarile tale si ale echipei de cand lucrezi in companie. Marturiseste-i ca simti ca stagnezi.


Cum bine stii, a munci fara a fi recompensata si apreciata nu te stimuleaza prea mult. Este exact ceea ce psihologii numesc nevoia de apreciere. Convinge-ti sefa ca vei fi mai motivata daca vei primi o noua sarcina. Cu siguranta va fi incantata de propunerea ta si o va accepta fara rezerve.

3.Foloseste-te de trasaturile de carcater ale interlocutorului tau, de calitatile si de punctele lui slabe. Imagineaza-ti ca trebuie sa ajungi urgent la o intalnire importanta si masina ta este in service.

Pentru a o convinge pe colega de birou sa iti imprumute masina ei, insista pe generozitatea ei si spiritul de intr-ajutorare.
Aminteste-i ca te-a salvat din multe situatii dificile si ca, daca ar avea nevoie, nu ai ezita sa faci si tu acelasi lucru.

4.Atunci cand soliciti un sprijin, spune-i interlocutorului ce va avea el de castigat daca te sustine si totul va iesi bine. De asemenea, nu uita sa ii mentionezi si ce va avea de pierdut in cazul in care te refuza.

5.Evita sa folosesti "tu-ul" acuzator si vorbeste despre tine si trairile tale. Pentru a-ti convinge un coleg sa nu fumeze in birou, prezinta-i pe un ton patetic calvarul pe care esti nevoita sa il induri. Spune-i ca esti alergica la fum si ca acesta iti provoaca migrene si iritatii ale ochilor.


6.Jongleaza cu statisticile si vorbeste in procentaje cand prezinti un proiect. Creste procentele si treci de la 8,5% la 10% fara nicio ezitare. Diferenta este mica si nimeni nu te va acuza ca ai rotunjit cifra. Daca folosesti cifre si grafice in argumentarea ta aceasta devine mai exacta si in concluzie mai credibila. Avatajul este ca, atunci cand iti construiesti discursul pe argumente credibile, iti dublezi sansele de a convinge.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod