De ce sa nu lasi loc emotiilor negative la birou?

De cate ori nu ati plecat de acasa spre serviciu cam fara chef, cu gandul la weekend, iar odata ajunse la birou, o privire, un cuvant sau numai ideea unei sedinte au fost de ajuns pentru a va scoate instant din sarite. O stare negativa va poate distruge cateodata intreaga zi, asta este clar pentru toate; nu cred sa existe cineva care sa nu o fi experimentat macar o data!

Stresul prelungit sau mania nu va pot conduce catre o viata normala si in nici un caz catre performante. Iar cel mai rau este faptul ca asemenea stari au tendinta de a se autoperpetua.

Munca sub stres va va aduce mai mult stres, daca staruiti intr-o cearta va va aduce mai multa furie, atunci cand va concentrati pe ce nu merge. In acest fel, nu veti gasi niciodata solutii.

Fiecare dintre noi isi doreste rezultate, iar pentru acestea suntem dispuse sa facem multe lucruri, astfel incat sa ne atingem obiectivele. Dar cum, daca ti se pare continuu ca seful nu te place, ca toti colegii tai sunt impotriva ta, ca ideile cele mai proaste din departament vin intotdeauna de la tine, ca tu nu-ti termini niciodata task-urile in deadline, ca nu vei scapa niciodata de job-ul asta plictisitor, ca nimeni nu te intelege, etc?

Cu o astfel de gandire nu veti fi niciodata motivate sa gasiti solutii si sa va miscati din loc. V-ati rasuci in caruselul gandurilor si, oricat ati incerca, nu ati gasi o solutie atata vreme cat actiunile voastre sunt guvernate de emotii negative. Iar daca ar fi vorba numai de una, trecatoare, numai gandul la copilul de acasa, la persoana iubita sau la un ruj rosu pe care urmeaza sa il achizitionati, va va aduce repede zambetul pe buze. Dar nu despre astfel de emotii negative vorbim noi aici, ci de acelea care, asa cum am spus, au puterea sa se autoperpetueze.

Si atunci, cum sa ne automotivam si sa ne si mentinem asa? Cum sa trecem din starea aceea de nemultumire si frustrare intr-una pozitiva? Si cum sa facem sa nu revenim la starea initiala, sa avem puterea sa schimbam ceva si sa mergem mai departe? Ei bine, in astfel de stari, numai chef de planuri, schimbari sau de proiecte pline de maretie nu aveti chef.

Ce-i de facut cand aveti nervi?

Scoateti o foaie de hartie, daca tot sunteti nervoasa, si scrieti, ca acum aveti putere sa o faceti, toate problemele majore pe care le aveti si toate motivele de disconfort, toate grijile, toate lucrurile negative care va vin in cap, tot ceea ce nu va convine in viata voastra personala si profesionala. Scrieti chiar si ceea ce nu ati dori sa vi se intample in viitor. Daca tot sunteti stapanite de stari negative, macar sa scoateti la iveala toate "nenorocirile" posibile. Mai aveti nevoie de hartie? Mai luati una si nu va opriti din scris. Scrieti tot, descatusati-va!

Puterea negativitatii nu este de neglijat. Daca va simtiti blocate, fara scopuri marete in viata, fara visuri, fara posibilitati de promovare, fara suport, fara prieteni, atunci incepeti mai intai sa faceti o lista a "nenorocirilor". Ei bine, pe ele nu vi le doriti in viata voastra, nu-i asa? Ca tocmai experimentati ce stari emotionale va ofera.

Acum transformati unul din lucrurile acelea negative in ceva pozitiv si vedeti ce se intampla. Mai intai transformati-l pe hartie, apoi imaginati-va ca il si traiti, iar mai apoi faceti-va un plan amanuntit pentru cum sa ajungeti acolo. Nu uitati sa revedeti planul in fiecare zi, in fiecare moment in care va revin gandurile negative, si nu uitati sa va aduceti aminte ca "totul e trecator" si ca singura solutie ca acea lista lunga a "nenorocirilor" sa se scurteze, este ca fiecare lucru negativ sa fie inlocuit cu unul pozitiv, iar astazi tocmai faceti primii pasi.

Iar daca mai aveti nevoie de piloni, folositi-va de ceea ce va place cu adevarat:

Vizualizati un apus sau un rasarit de soare;
Cautati zambetul copilului vostru, macar intr-o fotografie;
Ascultati o melodie care va remonteaza;
Telefonati unei prietene care este intotdeauna optimista si vesela;
Recititi un banc care va face sa radeti din suflet;
Revedeti o comedie care va binedispune intotdeauna (daca sunteti acasa).

Daca nimic din cele de sus nu functioneaza la voi, atunci trebuie sa existe ceva care v-a bucurat in trecut cu adevarat; readuceti-l in prezent pentru a vi se restabili buna dispozitie!

Toate vrem rezultate remarcabile, iar pentru acestea chiar trebuie sa facem ceva, nu doar sa ni le dorim. Si amintiti-va intotdeauna ca, oricat ar fi de negre perspectivele, intotdeauna exista si reversul medaliei: bucuria lucrurilor marunte care ne construiesc cu adevarat viata. Trebuie doar sa ne asezam in unghiul din care sa le vedem cel mai bine!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod