Criza mareste relocarile

Daca inainte de criza financiara romanii analizau mult decizia de a se muta in alt oras, pentru un job mai bun, astazi ei nu mai stau asa de mult pe ganduri cand vine vorba de plecatul de acasa, la munca.
Daca inainte de criza financiara romanii analizau mult decizia de a se muta in alt oras, pentru un job mai bun, astazi ei nu mai stau asa de mult pe ganduri cand vine vorba de plecatul de acasa, la munca. Diferenta fata de acum cativa ani consta in faptul ca inainte angajatorul oferea diverse facilitati celor care acceptau sa se mute, in special din Capitala in provincie. Astazi, candidatii vin in intampinarea patronilor si spun inca de la interviurile de angajare ca sunt dispusi sa se mute.

"Numarul candidatilor dispusi la relocare a crescut in ultimul an. Pentru ca multi nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca in orasul in care locuiau au apelat la un astfel de sacrificiu.
Daca noul job este unul care ofera atat provocare, cat si posibilitatea de intretinere in noul oras, nu exista multe refuzuri din partea candidatilor"
, spune Vivien Untaru, general manager la compania de resurse umane VON Consulting, din Bucuresti. Pe de alta parte, multi iau in considerare aceasta solutie si pentru a nu fi pusi in situatia de a accepta un job de compromis intr-o perioada cu alternative limitate, subliniaza specialista.

Capitala atrage candidatii


Bucurestiul ramane prima tinta a celor care aleg sa plece, insa sunt cautate si alte orase, in special cele mari, unde posibilitatile de gasire a unui job bine platit si stabil sunt mai mari. "Capitala este cea mai populara zona pentru relocare.
Chiriile au scazut si nu mai este atat de greu sa gasesti o locuinta. Pe langa Bucuresti, Clujul si Timisoara reprezinta o optiune preferata de multi datorita cresterii numarului de companii care au deschis filiale locale, la fel si Sibiul"
, mai spune Vivien Untaru.

Multi tineri, chiar daca nu au oferte concrete de angajare, prefera sa vina in Capitala, unde incep vanatoarea de joburi. Ei au foarte mari sanse de angajare, indiferent ca vorbim de posturi in retail, vanzari, call-center, publicitate, IT sau jurnalism. Sunt foarte apreciati juniorii care stiu doua-trei limbi straine, dintre care una mai putin cunoscuta – de exemplu portugheza, suedeza, turca sau araba.

"Am venit in Bucuresti la insistentele unei prietene, care era convinsa ca imi voi gasi o slujba care sa-mi placa foarte repede.
Eu sunt din Vaslui si nu aveam de lucru. Am terminat Facultatea de Litere vara aceasta, la Iasi. Mi-am facut bagajele, am luat ceva bani de la mama si am venit. Am locuit la prietena mea, am impartit chiria cu ea. Nu am crezut ca e posibil pe timp de criza, insa intr-o luna mi-am gasit un post de junior, la o firma de call-center. Salariul e mic, insa ma bucur si pentru atat, mai ales ca o sa capat experienta. Daca stateam la Vaslui nu ma alegeam cu nimic”
, spune Alina Zardinca.

Pentru manageri: salarii mari, munca pe masura


In privinta persoanelor cu experienta, inca mai sunt angajatori care fac oferte de relocare generoase. Insa doar la nivel de management.
De exemplu, un sef din Bucuresti este trimis la Roman, pentru un salariu aproape dublu si cazare asigurata, atat pentru el, cat si pentru familie. Insa astfel de facilitati inseamna foarte multa munca din partea celui care a acceptat sa se mute (cam 12-14 ore/zi, inclusiv sambetele, uneori duminica) si presupune seriozitate maxima.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod