Criza adanceste munca la negru

Ioana T. are 21 de ani si lucreaza la un mic magazin, la "coltul blocului", unde patronul are la vanzare "de toate". Ioana vine la munca zilnic, nu are libere si uneori o prinde noaptea la tejghea.
Ioana T. are 21 de ani si lucreaza la un mic magazin, la "coltul blocului", unde patronul are la vanzare "de toate". Ioana vine la munca zilnic, nu are libere si uneori o prinde noaptea la tejghea. Castiga lunar, in medie, 1.400 de lei. Cartea de munca este un vis. "Patronul mi-a spus ca o sa-mi faca. Insa zilele trecute mi-a explicat ca daca-mi face carte de munca, trebuie sa-mi dea salariu mai mic, pentru ca la 5 milioane de lei vechi, pe care mi le-ar da mie, ar trebui sa plateasca la stat inca pe atat. De aia zice ca nu-mi face. Nu stiu ce sa mai cred. O sa-mi caut in alta parte", povesteste dezamagita Ioana.

In aceeasi situatie este si Marian B. El are 48 de ani, iar de lucru isi gaseste foarte greu, pentru ca, spune el, "am inteles ca sunt cam expirat.
Acum se cauta tinerii, iar eu nu mai sunt asa tanar"
. Marian lucreaza la un depozit de constructii, de unde se si pot cumpara materiale, la preturi mici. Vinde, cara, incarca, descarca, mai face si curat. Tot ce trebuie pentru a-si multumi patronul. Cand vine vorba despre carte de munca, are un ton resemnat: "La ce-mi trebuie? Oricum nu apuc pensia. Iar pentru medic de familie, ce nevoie am? Ma duc la urgente, doar nu m-or lasa sa mor la usa lor". Cu toate acestea, recunoaste ca si-ar dori un post unde sa aiba toate actele in regula, insa "unde, ca e mare criza?".

Autoritatile de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de la Inspectia Muncii atrag atentia ca fenomenul muncii la negru este unul greu de controlat. Sunt situatii in care angajatorul si angajatul "cad la pace" pentru a se lucra fara carte de munca.
Mai sunt si cazuri in care unii patroni se folosesc de subalterni si ii pun la diverse munci, in folos personal (de exemplu, sa le zugraveasca apartamentul).

Cine e de vina


Autoritatile au identificat ca generatoare de situatii de munca fara forme legale sunt atat angajatorii, in cautare de profit, cat si angajatii, care vor sa-si suplimenteze veniturile, aflate de cele mai multe ori la limita subzistentei. La acestea se adauga si necunoasterea legislatiei sau nepasarea. O alta cauza care-i determina pe angajati sa accepte un post fara a avea forme legale este oferta redusa de joburi.

Printre cei dispusi sa accepte conditiile muncii la negru impuse de angajatori se numara necalificatii sau cei care au calificare redusa, somerii care nu vor sa piarda integral beneficiile si ajutoarele sociale, si tinerii (care, de cele mai multe ori, nu au experienta necesara si nici nu constientizeaza importanta contributiei la fondurile de asigurari sociale).


Care sunt riscurile


Daca muncesti "la negru", nu beneficiezi de indemnizatie de asigurari sociale, asigurari de sanatate, de somaj, de asigurari privind accidentele. In plus, conditiile de munca sunt mai grele decat in cadrul unei relatii de munca declarate. Exista si un risc crescut de pierdere a locului de munca. Pe de alta parte, si angajatorul are de pierdut, de exemplu prin faptul ca este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza lucratorul pentru eventualele pagube produse de acesta.

Ce spune legea


Potrivit Codului Muncii, primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

In 2009, in urma controalelor efectuate de Inspectia Muncii s-a concluzionat ca domeniile in care s-au inregistrat cele mai multe nereguli sunt constructii, industria textila, exploatarea si industrializarea lemnului. Anul trecut s-au derulat 101.407 controale.
8.500 angajatori au fost depistati folosind forta de munca fara forme legale de angajare. Au fost gasite 17.464 persoane fara forme legale de angajare (dintre care 7.116 femei si 164 tineri cu varste intre 15 si 18 ani). S-au aplicat amenzi in valoare de 24.803.100 de lei.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 23 Mar 2010, 10:17
    "Cine e de vina"

    Sunt de acord ca sunt de vina si angajatii si angajatorii, dar afirmatia "Printre cei dispusi sa accepte conditiile muncii la negru impuse de angajatori se numara necalificatii sau cei care au calificare redusa, somerii care nu vor sa piarda integral beneficiile si ajutoarele sociale, si tinerii" este complet neadevarata. Si eu si alti prieteni de ai mei avem atat studii superioare, cat si experienta de munca intr-un domeniu sau altul si totusi am experimentat aceasta "munca la negru". E usor de zis "nu trebuie sa accepti", dar sa vedem ce faci daca nu ai ce manca, daca ai copii de crescut sau daca nu ai unde dormi noaptea. In plus, legislatia, desi existenta, este mult prea permisiva. Angajatorul va plati amenda fara sa clipeasca, oricum va iesi in castig. Angajatul va continua sa fie "sclavul" altuia, pentru ca altfel moare de foame.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod