Cele trei tipuri de personalitate in viziunea lui Freud

Desi Freud a recunoscut ca exista o infinita varietate de personalitati, el a subliniat si identificat trei tipuri principale: eroticul, obsedatul si narcisistul...
Desi Freud a recunoscut ca exista o infinita varietate de personalitati, el a subliniat si identificat trei tipuri principale: eroticul, obsedatul si narcisistul.

Majoritatea dintre noi avem elemente din toate trei. Deci intr-o anumita masura suntem, spre exemplu, narcisisti (chiar daca va vine sa credeti cu greu)! Si daca nu ar fi asa, nu am putea supravietui sau nu ne-am putea recunoaste nevoile. Ideea este ca de obicei una dintre tendintele mai puternice le domina pe celelalte, asa incat fiecare dintre noi reactioneaza diferit la succes si esec.

Definitia lui Freud a tipurilor de personalitate s-a schimbat de-a lungul vremii. Cand a pomenit de tipul de personalitate erotic, totusi, Freud nu s-a referit la o persoana obsedata de latura sexuala, ci mai degraba la o persoana pentru care dorinta de a iubi si, mai presus, de a fi iubita, este cea mai importanta.

Acest tip de persoana este dependenta de acei oameni a caror dragoste se tem ca o vor pierde. Multe persoane din aceasta categorie pot fi profesori, infirmiere, si lucratori sociali. La maximul lor de productivitate, ei sunt preocupati de dezvoltarea tinerilor, iar la locul de munca dau mereu un sfat sau o mana de ajutor.

Ca si manageri sunt atenti si isi sprijina angajatii dar evita cu orice pret conflictele si ii fac pe oameni sa depinda de ei. Ei sunt, asa cum spune Freud, persoane orientate catre exterior.

Obsedatii, in opozitie, sunt orientati catre interior. Ei sunt auto-suficienti si constiinciosi. Sunt in masura sa creeze si sa mentina ordinea si sunt de obicei cei mai eficienti manageri operationali. Cauta mereu moduri de a ajuta oamenii sa se dezvolte, rezolva conflictele si cauta oportunitati win-win. Isi cumpara deseori carti pentru dezvoltarea personala.

Obsedatii sunt totodata ghidati de o constiinta foarte stricta- le place sa se concentreze pe continua imbunatatire la locul de munca pentru ca aceasta se potriveste cu simtul lor de imbunatatire pe plan moral.
Ca si oameni de afaceri, obsesivii incep afaceri care exprima valorile lor, dar le lipsesc viziunea, indrazneala, si carisma necesare pentru a transforma o idee buna intr-una excelenta.

Cei mai buni obsedati stabilesc standarde inalte si comunica foarte bine. Se asigura ca li se respecta instructiunile si se respecta bugetele stabilite. Cei mai productivi sunt mentorii luminati si team-playerii. Cei neproductivi si non-coooperanti devin experti limitati si birocrati care respecta orbeste regulile.

Narcisistii, al treilea tip, sunt independenti si nu sunt usor de impresionat. Ei sunt inovatori, dornici de a face cariera pentru a castiga putere si glorie. Narcisistii productivi sunt experti in industria lor si nu numai! Ei sunt aceia care isi pun intrebari majore. Vor sa stie totul despre orice poate afecta firma si produsele.

Spre deosebire de erotici ei vor sa fie admirati, dar nu iubiti. Si spre deosebire de obsedati, ei nu sunt chinuti de un alter-ego care le face mereu reprosuri, asa ca sunt capabili sa isi urmareasca in mod agresiv si constructiv scopurile.
Dintre toate tipurile de personalitate, narcisistii isi asuma cel mai mare risc de a se izola la momentul succesului.
Si din cauza independentei si a agresivitatii, isi cauta mereu inamicii, uneori trecand in latura obsesiva si paranoia atunci cand sunt foarte stresati.

Corelat cu leadershipul, identificarea tipului de personalitate poate fi un lucru instructiv. Personalitatile erotice de obicei dau manageri slabi - caci au nevoie de prea multa aprobare.

Obsedatii sunt lideri mai buni - ei sunt acei manageri operationali, critici si atenti.

Cei care se aproprie cel mai mult de imaginea noastra de mari leaderi sunt insa narcisistii. Si asta din doua motive: ei au o viziune clara si de necontestat asupra afacerii si au mare abilitate de a atrage persoane care sa ii urmeze si sa creada in ei.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Flori pe 2 Mar 2011, 22:06
  Castig

  Ar fi un castig daca fiecare dintre cei noi am citi cel putin o data pe saptamana astfel de teorii, in felul acesta, cred, ca am deveni mai constienti de valorile proprii si mai intelepti.

  8
  0

 • stefan pe 3 Ian 2011, 00:02
  tupuri de personalitate

  aceasta clasificare, la fel ca o mare parte din lucrarile lui Freud nu mai este agreeata de psihologia de azi. din punct de vedere psihologic se delimiteaza 7 tipuri de personalitat predominante, desi este foarte greu de gasit o personalitate pura. la fiecare predomina un anumit tip depersonalitate, dar are influente si din celelalte..daca nu din toate celelalte

  3
  2

 • xenia pe 28 Nov 2010, 13:12
  foarte adevarat

  Ft bine ca postati aceste articole ne mai dezvoltam si noi gandirea

  4
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod