Ce inseamna sa ai eticheta career

Poate fi bine sau rau! Depinde ce intelege fiecare cand spune "femeie de cariera". Acum ceva timp, cineva vehicula ideea ca termenul "femeie de cariera" a ajuns sa fie folosit in mod peiorativ.

Eu vad partea buna a lucrurilor: vad o femeie care isi imparte viata intre familie si job sau afacerea in care e implicata, intre intalniri importante si telefoane catre copii, intre cocteilurile la care trebuie sa mearga si parcul de distractii pentru copii. Vad o femeie care lupta pentru ceva ce-i este drag, pentru un job facut cu pasiune: fie ca este medic, educatoare sau femeie de afaceri.
Poti sa faci cariera si intr-un spital, si intr-o fabrica, si intr-o companie multinationala si in afacerea proprie. Poti sa fii catalogata "career woman" si sa fii mandra de asta, pentru ca toata munca este facuta de tine, de-a lungul multor ore adunate prin birouri, clase, sali, etc. Poti sa fii mandra de tot ceea ce esti si faci atata vreme cat iti urmezi un vis, un tel si stii ca vei reusi.

Stii ca si tu esti o femeie de cariera, asa cum barbatii sunt oricum, dar fara sa se numeasca asa, in fapt. Nu este nimic rau daca un barbat face din job-ul lui o cariera, atunci de ce ar fi pentru o femeie? Doar pentru ca este si mama, si gospodina, si prietena, si fiica?! In nici un caz! Pentru ca si barbatii au tot atatea roluri in viata cate avem noi, femeile: si ei sunt tati, si ei stau intr-o casa care nu "se repara singura", si ei au prieteni si tati, si mame...


Insa da, sintagma poate avea sens peiorativ. Si este bine ca are, atata vreme cat cariera pe care si-o intemeiaza o femeie este facuta pe umerii barbatilor. Aici da, aveti dreptate, asta nu se numeste cariera, ci viata de planta parazit. Nu poti sa fii mandra de ceea ce faci sau se vede in afara ca faci, cand totul este pus la cale de barbatul de langa tine, de banii lui, de relatiile lui, iar tu se intampla sa ii fii prin preajma. Probabil ca de aceea a devenit desuet sa spui "career woman", pentru ca, spre deosebire de barbati, printre femei se gasesc mult mai multe plante agatatoare decat printre barbati.


Ai devenit din receptionista sau asistenta, director de marketing peste noapte, pentru ca ai studii de specialitate si ideile tale novatoare vor face sa sara vanzarile cu mult peste plan, sau pentru ca esti preferata directorului? Esti dintr-o data sefa in domeniul tau pentru ca ai abilitati de conducere sau pentru ca te-ai remarcat intr-un anume fel pe langa directorul cel mare? Ai plecat in delegatii in strainatate inaintea altora indreptatiti pentru ca esti specialista in domeniu si vorbesti fluent 3 limbi straine sau pentru ca...?

Asadar, "career woman" suna bine atata vreme cat cariera ti-o construiesti tu, cu mintea si puterile tale, cu implicare, devotament si pasiune pentru ceea ce faci.
Si atata vreme cat nu-ti uiti familia, prietenii si nu uiti de tine. Da, fii mandra ca ti se spune asa!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod