Ce abilitati au femeile in materie de soft

"Soft skills" se refera la toate calitatile personale si interpersonale ale fiecaruia dintre noi, la fel de necesare in indeplinirea profesiei ca si abilitatile tehnice. "Soft skills" insumeaza experienta personala, precum si punerea in practica a elementelor invatate din teorie, un lucru uneori dificil pentru oricare dintre noi.

Care sunt punctele forte ale femeilor in aceasta privinta? Continuam astazi incursiunea in abilitatile femeilor in materie de "soft skills" si mentionam:

Capacitatile de leadership. Studiile au aratat ca femeile sunt mult mai inclinate catre leadership decat barbatii, dar, din pacate, inca traim in "patriarhat". In continuare, bordurile marilor companii sunt, in marea lor majoritate, formate din barbati.

De asemenea, cei mai multi manageri sunt barbati, dar, de vreme ce studiile de specialitate arata altfel, inseamna ca in spatele fiecarui astfel de barbat de succes, sta o femeie care este un adevarat lider.
Ar trebui sa ne exersam mai mult aceste abilitati, sa ne incredem mai mult in flerul nostru de a conduce in adevaratul sens al cuvantului si chiar sa inspiram oameni si echipe.

Asertivitatea. In aceasta privinta, femeile mai au multe de invatat. Inca mai avem reticente in a ne "lauda" cu rezultatele noastre, inca nu stim sa spunem raspicat ceea ce dorim si credem ca ceilalti trebuie sa inteleaga ce anume am vrea noi, inca ne este teama sau jena sa ne exprimam sentimentele si opiniile.

Ce ar trebui sa facem pentru a ne construi un comportament asertiv? Trebuie:

sa ne asumam responsabilitatea propriilor greseli, propriilor actiuni, dar si a propriilor realizari;
sa stim precis ce anume ne deranjeaza, astfel incat sa putem elimina sau corecta;
sa stabilim cu precizie ce se poate pretinde de la noi si sa invatam sa spunem "Nu" ori de cate ori este cazul;
sa spunem intotdeauna ceea ce vrem si sa nu mai pretindem celorlalti sa ghiceasca ce ne dorim.

Inclinarea catre rezolvarea problemelor si obtinerea de rezultate. Si aici mai avem cate ceva de invatat si de experimentat.
Este necesar sa ne obisnuim cu ideea ca trebuie sa luam decizii pentru a rezolva problemele care apar.

Nu trebuie sa ne preocupe prea mult ce anume gandesc cei din jurul nostru in legatura cu deciziile pe care le luam si, de asemenea, nu trebuie sa le cerem tot timpul parerea. Oricat de mare ar fi incertitudinea in legatura cu decizia luata, nu vom putea cere nimanui, niciodata, sa ia decizii in locul nostru. In plus, trebuie sa avem in vedere faptul ca nu exista o solutie unica de rezolvare a problemelor.

Capacitatea de a lucra sub presiune. Femeile se confrunta mai mult decat barbatii cu numeroase surse de stres si presiune: perfectionism si dorinta de a mentine un echilibru intre viata de familie si cea profesionala, precum si multiple angajamente si responsabilitati. Femeile nu se consuma fizic si psihic numai la serviciu, ci si acasa, si asta mult mai mult decat barbatii.


Dar, datorita faptului ca o femeie isi arata mai usor emotiile decat un barbat, ele chiar rezista la stres, mai ales pe termen lung. O femeie isi permite din cand in cand sa mai verse o lacrima sau sa isi spuna supararile celei mai bune prietene - in acest fel, intr-o anumita masura, stresul si presiunea scad.

Pe de alta parte, femeile intra mult mai repede in panica decat un barbat in momentul in care deadline-urile sunt din ce in ce mai scurte, iar responsabilitatile din ce in ce mai multe.

Probabil ca, stand si analizand in amanunt toate abilitatile in "soft skills", la prima vedere s-ar putea sa nu fim pe picior de egalitate cu barbatii (si nici nu vom fi vreodata), dar avem fiecare partile noastre tari si partile noastre slabe. Intotdeauna, pentru a excela, trebuie sa ne exersam tot mai mult abilitatile si sa ne corectam defectele care ne afecteaza major, astfel incat sa evoluam continuu, atat ca oameni, cat si ca profesionisti.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod