Castiga-ti echilibrul

Intotdeauna cand vine vorba despre abilitatea de planificare, toata lumea vorbeste despre cum sa faci mai bine si mai repede in viata profesionala. Nimeni nu ...
Intotdeauna cand vine vorba despre abilitatea de planificare, toata lumea vorbeste despre cum sa faci mai bine si mai repede in viata profesionala. Nimeni nu spune nimic despre viata personala; planificarea ei ramane ca secundara, cu speranta ca se va imbunatatii si vei obtine rezultatele scontate acolo de la sine. Ca si cum planificarea timpului ar fi inca un alt instrument care sa te faca sa obtii mai mult profesional, fara finalitatea implinirii personale. Oamenii sanatosi sunt insa oamenii echilibrati, iar echilibrul se obtine prin balansarea celor doua aspecte, profesional si personal.

Cum obtii echilibru in zonele personale:

Tensiunea creativa
Robert Fritz, "Path of Least Resistance: Learning to Become the Creative Force in Your Own Life", scrie despre tensiunea creativa pe care o creezi in tine insuti/insati in momentul in care incepi sa planifici; daca iti stabilesti cu perseverenta obiective personale, ele vor incepe sa lucreze si actiunile tale de astazi vor incepe sa fie modificate in directia dorita. De obicei oamenii scapa de aceasta tensiune renuntand la a-si planifica si a stabili obiective sau mintindu-se ca sunt deja acolo.


Incepe deci sa iti stabilesti obiective personale pentru a deveni ceea ce doresti si chiar poti deveni. Priveste-ti viata personala cu aceeasi importanta cu care iti privesti viata profesionala si re-creaza-te.

Schimba cu pasi mici si siguri

A stabili obiective este in sine o actiune creativa care te mobilizeaza spre obtinerea echilibrului din momentul scrierii lor.

Stabileste obiective simple si foarte realiste la inceput. Evita sa iti propui de maine sa mergi cate doua ore la tenis de trei ori pe saptamana dupa ce nu ai mai fost la o sala de sport din liceu. Va fi dificil; un abonament de 8 sedinte pe luna, la o medie de doua ori pe saptamana la inceput, este suficient. Si daca nu termini abonamentul in primele luni, tot este mai bine si mai mult decat deloc. Abonamenul zilnic te pune sub o presiune inutila si nerealista.

Nu renunta la sistem pentru ca nu ti-a iesit din prima; tendinta este de a aglomera prima parte a perioadei planificarii. Planuieste acum schimbarile pe care le vei face in luna septembrie si da-ti timp sa te obisnuiesti cu ideea. Mie personal imi plac oamenii care stiu in ianuarie unde isi vor petrece vacanta de vara si au pus deoparte si bugetul in acest scop.


Revizuieste-ti obiectivele periodic; invata din trecutul tau si inmulteste-ti oportunitatile astfel. N-a iesit o data, nu e nimic, incearca in urmatoarele trei luni alte obiective, mai mici poate dar cu sanse mai mari de reusita. Am inceput sa invat germana, limba grea, voiam sa pot citi o carte simpla pana la sfarsitul anului, nu am reusit, dupa primele doua luni am abandonat. Acum stiu ca n-am avut o finalitate a invatarii limbii germane, nu aveam de ce sa invat pentru ca nu as fi avut cu cine sa comunic oricum la sfarsitul anului. Daca voi vrea sa invat o limba straina, chiar si germana, inca o data, o sa impletesc cumva cu viata profesionala, sa am de ce sa invat.

Zonele de planificare a vietii personale:

Familie
Cand cei dragi devin prioritati in agenda ta, momentele de relaxare se transforma, cei apropiati te privesc in mod diferit si elimini multe discutii frustrante. Cel mai des comentariu la sesiunea de recapitulare de la cursurile de planificare a timpului este legat de faptul ca participantii au reusit sa devina proactivi si sa planifice pe termen lung la birou, dar continua sa sacrifice timpul personal.
Stiti voi, blochezi timpul in agenda pentru relaxare si plimbare si sfarsesti in birou terminand altceva...

- Stabeste-ti obiective pentru viata de familie: stau duminica acasa, ca sa am o discutie cu prietenul/a mea despre un film / despre o carte;
Invata sa spui nu sarcinilor de serviciu atunci cand ocupa timpul deja alocat vietii de familie; chestioneaza importanta si eficienta muncii din timpul consacrat familiei;
Nu mai lua sarcini de serviciu acasa; incerca sa le finalizezi la birou. Daca nu reusesti, sondeaza organizarea din birou si numarul de persoane care ar trebui sa se ocupe de lucrurile respective, poate ca pot fi folosite si alte resurse.

Sanatate
Sportul este recomandat in cantitati mici si periodice; exact asta ar reusi o planificare mai judicioasa a orelor "libere" in care o jumatate de ora de sport este suficienta la intervale regulate pentru a contribui major la sanatatea corpului si a mintii pe termen lung; imbatranim de astazi, ceea ce nu facem astazi nu are cum sa dea rezultate mai tarziu.

- Incepe de pe acum sa iti construiesti corpul de la 60 de ani: planifica jumatatea de ora de doua ori pe saptamana in agenda pentru activitati sportive sau relaxante;
Cauta o sala de sport sau o modalitate de a face sport usor accesibila; evita pierderea orelor pe drum inspre si de la sala de sport, deoarece vor deveni factori demotivanti contra perseverentei de a continua.


Viata sociala
O prietena mai inteleapta imi vorbea mai de mult de lista de 30 de cunostinte si dublarea numarului acestora la intervale de cateva luni; oamenii sunt mai sanatosi si mai fericiti cand au o retea sociala pe care sa se bazeze.

Planifica-ti iesirile in lume cu aceeasi grija cu care iti planifici intocmirea rapoartelor sau sedintele;
Planifica-ti iesirile la intalniri de afaceri in industria in care lucrezi; cunoaste cat mai multe persoane acolo;
Planifica-ti mesele de pranz ca ocazii sociale si invita persoane mai putin cunoscute sa ia masa cu tine;
Scrie lista cunoscutilor si cauta modalitati de a dubla numarul lor in urmatoarele trei luni.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod