Biroul - o oglinda a personalitatii?

In mod frecvent, fiecare dintre noi, constient sau mai putin constient, incercam sa ne punem amprenta asupra lucrurilor ce ne inconjoara. Incepand cu obiceiurile minore - alegerea hainelor...
In mod frecvent, fiecare dintre noi, constient sau mai putin constient, incercam sa ne punem amprenta asupra lucrurilor ce ne inconjoara. Incepand cu obiceiurile minore - alegerea hainelor care sa te reprezinte, modul in care saluti un prieten - si pana la alegeri mai importante - ce tunsoare, ce culoare a parului, ce masina ti se potriveste - cauti sa-ti exprimi cat mai bine personalitatea si individualitatea.

In acest context, este de inteles ca biroul tau - locul unde iti petreci aproximativ o treime din viata - te poate reprezenta in fata celorlalti mai bine, poate, decat ai putea tu sa o faci. Dar ce poveste spune biroul despre tine?

As incepe poate prin a largi putin cadrul discutiei. Modul in care spatiul este amenajat ne poate da anumite indicatii despre companie, cultura organizationala si relatiile dintre colegi. De exemplu, daca birourile sunt aranjate intr-un spatiu deschis, in care nu poti identifica precis biroul sefului sau biroul unui simplu angajat, te afli intr-o organizatie care pune accent pe rolul echipei in atingerea obiectivelor.
Este o organizatie orientata catre angajati, in cadrul careia politica este una deschisa, de colaborare, si in care se incurajeaza comunicarea si libertatea de exprimare a angajatilor.

Sa ne imaginam acum un birou pe care lucrurile sunt aranjate cu o ordine bine stabilita, aliniate la milimetru, pastrand o simetrie impecabila, ce da impresia ca a fost aranjat pentru a fi expus mai degraba intr-un muzeu. Acesta denota o persoana foarte organizata, care tine la ordine. Cel mai probabil aceasta persoana apreciaza regulile, standardele clare si actioneaza in concordanta cu ele. Este genul de persoana care, inainte de a incepe sa rezolve o sarcina, va verifica de doua ori informatiile despre aceasta, va analiza solutiile pentru rezolvarea problemei si va prefera sa apeleze la o metoda ce a dat rezultate bune in trecut.

Biroul "dezastru", in care toate lucrurile par a fi aruncate la intamplare sau care seamana mai degraba cu un birou "vandalizat de hoti", denota o persoana mai creativa si inclinata spre oameni.
In ciuda dezordinii, posesorul are propria ordine, pe care doar el o cunoaste; daca e nevoit sa gaseasca o hartie, stie exact unde sa o caute. Aceasta persoana nu tine foarte mult la aspectul formal al lucrurilor si ii place sa mearga dincolo de aparente. Cel mai probabil, este angajatul "retea sociala"; o persoana extrovertita, energizata de relatiile cu cei din jur, care stie pe toata lumea si tot ce se intampla in jurul sau.

Prezenta diferitelor obiecte pe biroul tau dau si ele indicii despre personalitatea ta. O poza de familie sau alaturi de prieteni, de persoane dragi, indica dorinta de a-ti petrece mai mult timp cu acestea. Daca te-ai identificat deja in acest tipar, esti este o persoana statornica, ce apreciaza siguranta si valorile traditionale, precum familia.

O planta adusa la birou da aceeasi nota de statornicie, dorinta de a face "radacini" in organizatie.
Aceasta persoana nu este genul "job-hopper", care isi schimba locul de munca de doua-trei ori pe an, ci este o persoana recunoscuta pentru loialitatea sa fata de echipa in care lucreaza.

Alte obiecte, precum cani primite din partea colegilor, diplome sau premii pentru cel mai bun angajat, indica o persoana care apreciaza valoarea si care la randul sau se simte valorizat de cei din jur, de companie. Este o persoana care apreciaza succesul, mai ales cel recunoscut in public, si este motivata de statutul sau in cadrul organizatiei.

Caracteristic pentru sefi, pentru persoanele ce detin functiile cele mai inalte in organizatie, este un birou impunator. Acesta in special in oraganizatiile puternic axate pe rezultate si orientate spre scop. Realizat dintr-un lemn masiv sau pretios, cu un scaun pe masura, biroul este un simbol al puterii si al statului.

Trofeele expuse in birou, diplome de la diferite competitii, premii castigate, arata o persoana ghidata de spiritul competitional, pentru care cariera reprezinta un proces de cucerire a diferitelor pozitii in organizatie.
Ceea ce este definitoriu pentru acesta persoana este provocarea.

In realitate, stilul tau poate fi unul combinat, iar analizandu-l iti vei da seama inclusiv de aspectele ce te motiveaza la locul de munca. Mai mult, maiestria de a "citi" birourile celor din jur te poate ajuta sa abordezi o discutie cu un coleg nou sau cu un partener de afaceri, mai ales la primele intalniri.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • d pe 16 Iul 2010, 11:42
    pt angi

    si eu lucrez pe nimic pt ca am nevoie de bani si inghit toate mizeriile ,si cele de dupa program,ca-s nevoita sa stau,pt ca am nevoie de bani,dar pentru mine ordinea la birou este esentiala.Nu as putea lucra vraiste,si daca am o poza frumoasa ma ami luminez cand ma uit la ea.Mie imi place ce fac dar nu sunt platita suficient si nici nu am unde sa plec ca e criza si sunt multi mai calificati ca mine care nu aui slujba. Am cautat,am fost la interviuri si nimic. Bossu'zice ca daca nu imi convine pot sa imi dau demisia,dar AM NEVIOE DE BANI,si cand ai nevoie de bani,pleci capul la toate magariile,te cred si cunosc problema

    0
    0

  • refuz sa stau in turma pe 28 Iul 2008, 22:25
    pentru secure_tv

    bla, bla, bla, blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

    0
    0

  • dh pe 28 Iul 2008, 08:56
    biroul - o oglinda a personalitatii?

    Mi se pare exact articolul. Ma regasesc in cateva din persoanele descrise in paragrafele articolului. Si mie chiar imi place la serviciu si am un serviciu foarte greu, stresant.

    0
    0

  • depenet pe 24 Iul 2008, 14:37
    Pentru alybaly

    Desi pari realista vezi viata in roz...trebuie sa vezi viata de la rau spre bine ...si nu invers...iar angi are intr-un fel mare dreptate ..si ea tot despre birou vorbea ;)

    0
    0

  • ramona pe 24 Iul 2008, 12:55
    raspuns angi

    ceea ce ai postat tu nu are nici o legatura cu articolul; chiar si frustrarea si nemultumirtea care se vede clar la tine, o lasi la birou....atata timp cat nu-ti vei schimba atitudinea negativa pe care o transmiti, vei fi nemultumita incontinuu oriunde vei lucra, indiferent ca va fi vb de o munca de birou sau o munca de teren, indiferent ca vei castiga mult sau putin..... "atragi ceea ce esti".... invata sa fi fericita, sa gandesti pozitiv ptr a vedea lumea altfel; schimbarea trebuie sa aiba loc la tine in primul rand.....succes !

    0
    0

  • secure_tv pe 24 Iul 2008, 09:32
    Raspuns pentru Angi la articolul Biroul - O oglinda a personalitatii

    Angi, din comentariul tau se vede ca nu ai patruns mesajul articolului. Ai o profunda nemultumire fata de actualul loc de munca. Gandeste-te de ce ai ajuns aici. Munca la birou nu inseamna numai locul unde mergi zilnic, munca de rutina si o sursa de bani (multi, putini si in ce conditii ai acceptat prin semnarea contractului de munca). Tu esti la baza nemultumirilor tale. Intreaba-te de ce esti aici, ce aspiratii ai, cum vrei sa le materializezi. Ai un plan ? NU ai. Esti genul tipic de angajat cu gandirea ''sa mi se dea de facut''. Esti un simplu ''robotel'' la locul de munca. Procesul angajarii, in mod simplist, este un joc bilateral al cererii si al ofertei (angajatorul ofera, cere si alege, posibilul viitor angajat isi manifesta interesul (prin depunerea CV-ului care ''te ingroapa'', ''te niveleaza'' sau ''te ridica'') iar la interviu, daca ajunge la el, ofera si cere in baza CV-ului si a discutiei directe. In final as face o paralela intre reactia ta fata de articol si un spot din media: - reproterul da o stire cu o realizare dintr-un cartier oarecare si intreaba o persoana din popor care intamplator trecea pe acolo ''Ce parere aveti despre...?''; Raspuns: '' e greu domnule pe caldura asta, salariile suntmici, intretinerea e mare.....'' Angi, daca ai sesizat mesajul paralelei mai ai o sansa de a ascensiona in cariera, daca nu,..............

    0
    0

  • alybaly pe 23 Iul 2008, 13:28
    Articolul se refera la cei care au un birou...

    In caz ca nu ai citit cu atentie articolul era pentru cei care au birou...cred ca mirela are dreptate esti frustrata.Daca nu ai un job sa iti plac din diferite motive cunoscute de tine...asta nu inseamna ca cei care avem un birou sau un salariu mare si lucram 8ore suntem prosti...cred ca am stiut ce vrem de la viata si am stiut sa obtinem ceea ce avem. Vis-a-vis de articol cred ca personalitatea intr-adevar isi pune accentul in aranjarea biroului.

    0
    0

  • mirela pe 22 Iul 2008, 11:39
    erau doar niste informatii

    Cred k este vb de putina frustrare la tine. Ai cam gresit articolul. Nu aici trebuia sa iti formulezi plangerile, ci la seful tau. Cheers!

    0
    0

  • angi pe 22 Iul 2008, 10:37
    cine isi permite luxul....

    o singura observatie: "biroul tau - locul unde iti petreci aproximativ o treime din viata -".... O treime?????? care sunt norocosii? Da 11-12 ore ce are? Cu salariu de 8 ore, evident.......... Si sa nu zica nimeni ca noi suntem prostii care stam pe salarii de 700 lei cu 8 ore in contract si 12 la lucru, ca aia care zic asa nu stiu ce inseamna sa nu ai bani nici din ce sa iti iei de mancare 30 zile, nu mai zic de chirie, intretinere, etc si sa nu ai incotro, incat sa accepti toate mizeriile din partea unui angajator pana nu se mai poate si urmeaza demisia.... La un astfel de job chiar credeti ca se mai gandeste amaratul ala cum sa isi infrumuseteze biroul? Pentru ca da, vorbesc de job-uri care presupun un birou, nu la dat cu sapa, in cazul in care lumea crede ca daca ai la job birou inseamna ca e un job extraordinar, cu care sa fii fericit si impacat.....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod