MBA suna bine

Master of Business Administration (MBA) sunt cuvintele care suna, pentru toata lumea, bine. Si pentru tine? Daca te-ai gandit sa obtii aceasta diploma este...
Master of Business Administration (MBA) sunt cuvintele care suna,pentru toata lumea, bine. Si pentru tine? Daca te-ai gandit sa obtiiaceasta diploma este bine ca, inainte de a porni la drum, sa afli caresunt perspectivele reale de cariera pe care le ai atunci cand in CV-ultau este trecut un MBA?

Pentru pozitiile de management, s-a dezvoltat in ultimii doi anipreferinta angajatorilor romani pentru absolventii MBA. Anunturiledin ziare pentru functii de conducere manifesta clar aceasta tendinta,mai ales atunci cand recrutorul este o companie multinationala."La lansarea unui proces de recrutare, se iau in considerare, in primulrand, experienta profesionala si pregatirea educationala. Nu intotdeaunainsa, un MBA trecut pe CV deschide poarta succesului. Un candidat cu oexperienta bogata va fi preferat unui absolvent MBA proaspat iesit depe bancile scolii. Nu se fac diferente la nivel de salarizare intre MBAsi...
non-MBA, pentru pozitii asemanatoare. Exista in piata persoanecare castiga 2.000-3.000 de dolari pe luna fara sa fi absolvit unastfel de program", afirma Carmen Popa, Group Human Resources Manager,Automotive Group, Tiriac Holdings, absolventa a MBA-ului ASEBUSS. Eaisi aminteste ca, daca in urma cu patru ani numai 10% din CV-uri erauale unor absolventi MBA, in acest an procentul a crescut la 35%-40%."Este cert ca perspectivele de cariera se schimba dupa absolvirea unuiasemenea program. Competentele dobandite de participanti ii pot calificapentru pozitii de top management in companii performante care opereaza intara de origine sau in strainatate. Un rol important in cariera ulterioarail au obiectivele personale ale absolventului, in functie de care acestaia decizia referitoare la drumul pe care vrea sa il urmeze. Alti factoriimportanti pentru cariera sunt performantele obtinute in timpul scolii,prestigiul acesteia si al retelei ei de absolventi, precum si cererea depe piata muncii", apreciaza Cristian Gheorghe, Managing Director NexusConsulting International, absolventul unui MBA la IEDC Bled School ofManagement (Slovenia).

El spune ca, desi un program MBA iti ofera perspectiva si un mod degandire si de actiune care iti permite sa cresti, daca nu tratezi acestlucru la modul cel mai serios exista riscul dezamagirii - angajatorul nuare nevoie de diploma absolventului, ci de cunostintele si de atitudinealui.

Scolile care ofera programe MBA se straduiesc sa ofere, pe langa educatiedeosebita in afaceri, un lucru specific, ce constituie avantajul lorcompetitiv si cu care atrag participantii pe care si-i doresc.Exista tari cu traditie in educatia postuniversitara de afaceri, carenu intamplator sunt si printre cele mai dezvoltate din lume, si taricare acum sunt in plina dezvoltare, in care in ultimii 10-15 ani aufost create si functioneaza cu succes scoli de afaceri.
Acestea isiconstruiesc credibilitatea prin valoarea profesorilor, a dotarilor pecare le au si prin carierele pe care le urmeaza participatii lor dupaabsolvire. In acest sens, lista cuprinde Slovenia, Ungaria, Cehia,Polonia cu programe MBA foarte bune, Romania fiind si ea prezenta."Dupa absolvirea facultatii, cineva care isi doreste sa urmeze un MBApoate incerca sa se angajeze intr-o companie cu o cultura organizationalabine definita. In cativa ani, dupa ce persoana respectiva promoveaza siisi demonstreaza potentialul, firma ii va finanta pregatirea in cadrulunui program de MBA. In cursul acestui program sau dupa absolvireaacestuia, i se vor da cu siguranta responsabilitati mai mari si un pachetsalarial pe masura. Un angajator care se respecta ii va face maririsalariale succesive chiar in timpul programului", declara Carmen Popa. Eaprecizeaza ca, in momentul in care firma finanteaza pentru un angajaturmarea unui astfel de curs, se incheie intre cele doua parti un contractde training, pentru acel "pay-back", pe o perioada stabilita de comunacord intre cele doua parti sau existenta in procedurile firmei.
"Dacaai incheiat un astfel de angajament, nu trebuie sa consideri ca elte retine in companie in cazul in care primesti o oferta mai buna -un angajator care isi doreste sa lucrezi pentru el preia obligatiilecontractuale de acest gen", sfatuieste Carmen Popa. Ea isi amintesteca trei dintre colegii sai de MBA au fost relocati in strainatate dupaabsolvirea programului, 50% dintre ei s-au reangajat pe pozitii maiimportante iar cativa au devenit general manageri.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andy pe 20 Feb 2012, 11:28
    SI poate updatati si site-ul asta

    Sa se poata scrie comentarii care se vad pe ecran nu sa intru in no mans land dupa 4 randuri :-).. Si articloul e plin de cuvinte impreunate etc.. cel putin asa apare pe Mac :-P. CIne este interesat de un MBA sa ia legatura cu cineva care a terminat - la un top business school astfel incat sa poata sa dea un feedback ok.. chaiar daca faceti un mba mai mic in ro.

    0
    0

  • Andy pe 20 Feb 2012, 11:26
    Feedback

    Macar la un MBA pricat unde dai un ban inceti ceva. Facultatea in RO e frecare de menta si asa zisi ",manageri cu experienta' habar nu au de fapt de principiii de baza.. Practic conduc masina fara sa aiba scoala de soferi.. Unii sint exceptionali si invata singuri d ela zeroo ce inseamna un busness.. majoritatea vor conduce ca o cizma..

    0
    0

  • Nadia pe 15 Iun 2011, 22:48
    ...

    Programele MBA sunt niste exeprienta complexe..chiar complete as putea spune. Nu primesti doar informatii, primesti sfaturi utile, sfaturi aplicabile la finalul programului. Laura, eu am absolvit MBA Ro-Ca si cred ca ai facut o alegere excelenta. Mult succes, desi cu asemenea mentori nu cred ca o sa ai nevoie decat de atentie :)

    0
    0

  • Laura pe 6 Iun 2011, 06:12
    Da

    Daca nu tratezi totul cu seriozitate, atunci cursurile nu numai ca nu vor ajuta la nimic dar vor fi si niste bani pierduti. Eu insa sunt foarte incantata de aceste cursuri, m-am inscris deja la MBA Romano Canadian si incep sa cred din ce in ce mai mult ca acesta era impulsul de care aveam nevoie pentru a atinge performantele la care visam inca din facultate.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod