Femeie de succes intr-o meserie masculina

Desi se spune ca femeile nu au ce cauta intr-un domeniu foarte tehnic, am gasit si doamne care au reusit cu succes intr-o lume "a barbatilor"...
Desi se spune ca femeile nu au ce cauta intr-un domeniu foartetehnic, am gasit si doamne care au reusit cu succes intr-o lume "abarbatilor". Protagonista interviului nostru este proprietara unei firmecare se ocupa cu inventica in mecanica, dar si o femeie casatorita depeste 30 de ani, cu doi copii si un nepot, pentru care viata de familieeste la fel de importanta ca si cariera.

Pe Elena Raicea Laslu am gasit-o prin coordonatorul national al retelei Winner care ne-a recomandat o membra a unei alte asociatii carele sustine pe femeile de afaceri. Am fost uimita sa aflu ca existaatat de multe organizatii care te ajuta sa-ti demarezi o afacere sausa-ti organizezi firma dupa principiile economiei de piata. AsociatiaOportunitati de Afaceri pentru Femei - ASOAF-BOW, condusa de ElenaLaslu, are 108 membre din toate domeniile si din toata tara si prindepartamentele sale (de informare, training, networking si finantari),isi ajuta membrele sa faca fata noilor cerinte ale pietii.

Pentru a ajunge aici, Elenei Laslu i-au trebuit multi ani de pregatire side experiente de tot felul, dar in spatele tuturor acestora s-a aflat tottimpul familia.
Casatorita din anul I de facultate, Elena si-a motivatcei doi baieti in asa fel incat sa se implice in multe activitati utileviitorului lor.

- Cand ati inceput activitatea privata si de ce?
- In anul 1990 am infiintat firma "Asociatia pentru Inventica inMecanica", pe care am inregistrat-o, un an mai tarziu, ca societatecu raspundere limitata. Pana in anul 1992 am desfasurat activitateaprivata in paralel cu activitatea anterioara (de angajat in cercetare),dar in 1993 am ales-o doar pe prima. Mi-a trebuit mult curaj, pentru case stie ca in Romania nu sunt conditii care sa incurajeze privatizareanici in prezent. Increderea in calitatea lucrarilor pe care le puteamexecuta, a cercetarii romanesti si a specialistilor cu care am lucrat afost garantia succesului firmei si al meu implicit. Inca de la inceputam avut niste contracte cu firme importante.

- Ce noutati a adus firma dumneavoastra pe piata? Cum ati reusit sa vaimpuneti?
- Chiar daca ceea ce va spun o sa sune un pic prea tehnic, noi am brevetatsolutii tehnice noi pe plan mondial, privind elementele filtrante pentruparticule solide din aerodispersii.

- Avand o pregatire tehnica, mai mult in domeniul cercetarii, cum atireusit sa conduceti firma si sa ajungeti presedinta unei asociatii defemei, care sesizeaza oportunitatile de afaceri de pe piata?
- Pentru perfectionarea mea profesionala, am cautat sa-mi diversificpregatirea in domenii noi, necesare unui management performant si amurmat cursuri de instruire in management, contabilitate, sisteme decalitate etc.
In anul 1994 am participat la un program finantat de USAIDprivind managementul antreprenorial, foarte important pentru evolutiamea manageriala. Mai mult, pregatirea in domeniul managementului m-amotivat sa abordez aceasta tema si in cadrul invatamantului universitar,unde am concurat pentru un post de lector universitar in anul 1995,la Universitatea Tehnologica din Bucuresti, unde predau si astazi.

- Considerati ca la aceasta varsta pregatirea dumneavoastra estedesavarsita sau mai aveti si alte planuri?
- Chiar daca sunt deja bunica, tot mai fac ceva pentru pregatirea siviitorul meu. In prezent sunt doctorand la catedra de protectia mediuluisi hidraulica din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

- Cum a decurs viata de familie in toti acesti ani in care ati fostimplicata si in conducerea firmei, si in asociatiile de femei dar si incasnicie?
- Organizarea a fost motto-ul meu pentru a face fata familiei sicarierei. Copiii sunt cel mai important lucru din viata mea, dar siarmonia in relatia cu sotul meu.
Am doi baieti, Iulian si Marius Raicea,care sunt studenti la a doua facultate, dar si sportivi de performanta. Amsi o nepotica de patru ani si astept in curand alt nepot.Pentru a reusi, copiii trebuie sa-si dezvolte propriile aptitudini,ajutati bineinteles de parinti. Eu mi-am dorit intotdeauna ca ei sa nusimta lipsa parintilor si de aceea imi organizam programul de asa naturaincat sa ajung acasa devreme, pentru a putea discuta cu ei cum le-a mersin ziua respectiva. Cred ca am avut succes pentru ca ei erau tot atat deocupati ca si mine si se desavarseau in pasiunile lor (pe langa scoalafaceau limbi straine, pictura, muzica, tenis de camp sau tir).

- Ii este mai greu unei femei de afaceri sa reuseasca daca are sifamilie?
- Cred ca eu, ca si alte femei, am muncit mai mult decat un barbat inorice activitate pe care am desfasurat-o, mai ales pentru ca am activatintr-o meserie masculina.

- Credeti ca haina face pe om?
- Nu cred ca haina face pe om dar spune multe despre el!

- Ce le-ati recomanda femeilor care vor sa reuseasca in afaceri?
- Multa munca responsabila, cu risc asumat, ca in toata viata de femeie.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ADRIANA ION pe 20 Oct 2011, 01:11
    FELICITARI

    Ma bucura enorm aceasta reintalnire, ai fost un model pentru mine si m-ai ajutat sa ajung atat de departe. nu stiu daca mai am curajul sa te urmez la doctorat. A fost o placere sa ne intalnim in aceasta viata. Sanatate si mult succes in continuare

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod