Studiu: De ce nu e bun borşul la plic? Efecte asupra corpului

Conţine monoglutamat de sodiu care produce dureri de cap, slăbiciune, greață şi arsuri, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.


Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a analizat 13 produse tip borș la plic din magazine. Concluzia specialiştilor este aceea că majoritatea mărcilor de pe piaţă au ca ingredient de bază şi în cantităţi mari sarea, urmat de monoglutamatul de sodiu, acidul lactic, acidul citric şi amidonul de porumb.

Ce efecte au ingredientele din borşul la plic asupra corpului

- provoacă hiperactivitate şi probleme gastrointestinale
- produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale
- favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor
- poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive.
- au un efect antinutritiv, reducând digestia lipidelor
- poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
- poate provoca dureri abdominale
- poate produce dureri de cap, slăbiciune.

Bors_la_plic_Plicuri_02Foto: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România

„Borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși, în timp ce borșul tradițional este un aliment probiotic ce conține fermenți care reglează microflora intestinală, bogat în vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 și B12), vitamina C și PP, în minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan și iod), calciu și oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul.

Borșul tradițional este un condiment ușor de preparat, necostisitor și benefic pentru organism prin proprietățile sale curative. Din păcate, marii procesatori de alimente au „stricat” și acest aliment tradițional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul înșelător. Consumatorii trebuie ajutați să revină la obiceiurile alimentare sănătoase.”, avertizează Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Studiul privind calitatea condimentelor tip borș la plic face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România).

Citeşte studiul complet pentru mai multe detalii!

Cum să faci borş de casă

Ai nevoie de:
- 5 litri de apă
- 500 grame tărâțe de grâu
- 100 grame de pâine neagră (fără aditivi alimentari)
- 3 linguri cu făină de porumb (mălai)
- leuștean.

Prepararea acestuia se face în două etape:
1. Într-un vas emailat cu capac se face o plamadă (maia) prin umezirea cu apă rece a amestecului format din 250 g tărâțe și 100 g pâine neagră fărămițată. Se lasă timp de 2 zile la dospit.
2. Se adaugă restul de tărâțe, cele 3 linguri de mălai și leușteanul. Peste acestea se toarnă apa la temperatura de 60 grade, cca 2/3 din capacitatea vasului. Se amestecă cu o lingură de lemn de 2-3 ori pe zi. Vasul cu conținutul obținut se păstrează într-un loc călduț.

După limpezire, lichidul se toarnă în sticlă de sticlă și se păstrează la frigider.

Borșul tradițional are următoarele efecte curative:
- Adjuvant în tratarea cancerului de colon și a tuberculozei;
- Scade tensiunea arterială;
- Reduce colesterolul;
- Previne tromboza și infarctul miocardic;
- Tratatează insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronică, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
- Detoxifică organismul;
- Calmează durerile de ficat și de bilă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod