Violenta din jocuri

Abordam astazi un subiect adesea adus in discutie si anume violenta din jocuri. Ne referim mai intai la copii care se joaca violent si apoi la jocurile pe calculator in care "este prezenta multa violenta". Multi parinti sustin ca aceste jocuri violente ii fac pe copii sa-si manifeste violenta si in viata reala.

Taramuri, tinuturi si lumi fantastice

Cu totii ne amintim ca am auzit despre Olimp, Atlantida, Hades, taramuri "de dincolo". Sa ne gandim putin la starea pe care o avem cand ne "intalnim" cu aceste tinuturi, fie citind romane SF, povesti, fie cand le visam sau cand copiii ne vorbesc sau ne intreaba despre ele. "Mami, exista viata pe alte planete?", "Tati, cand a disparut Atlantida? Oare mai exista?", "Oare exista viata pe alte planete?"

Trecerea timpului in realitate si in afara ei

In povesti si jocuri, timpul trece altfel sau sta pe loc, ba uneori se si intoarce, in sensul de curgere inversa. Auzim de multe ori copii care isi doresc o "masina a timpului".

De ce isi vorbesc urat oamenii?

Ne referim astazi la un subiect despre care fiecare dintre noi poate vorbi pe larg. Trecand pe langa o scoala sau un liceu, uneori si pe langa o gradinita, auzim cuvinte "urate". Ele sunt injuraturi, cuvinte si expresii jignitoare.

Rusinea in discutiile dintre parinti si copii

Am vorbit destul de mult in ultimul timp despre ce poate fi spus si ce nu poate fi spus, despre secret, despre a ascunde pentru a proteja, despre o incapacitate de a vorbi despre anumite sbiecte sau cu anumite personae. Mai concret, vorbeam despre ceea ce parintii le spun sau nu le spun copiilor, despre senzatia lor ca cei mici nu vor intelege, despre intentia de a-i proteja de anumite trairi sau continuturi ascunzandu-le sau amanandu-le.

Divortul adultilor – un secret pentru copii?

Desi se discuta mult despre divort si despre modul in care il resimt partenerii, copiii lor si ale rude, despre decizia de separare atunci cand viata nu mai este posibila impreuna, uneori apare o problema delicata.

Care este rolul fiecaruia in familie?

Ce se intampla in situatiile in care rolurile nu sunt respectate: bunicii ar trebui sa joace rolul parintilor, fratii mai mari de asemenea, copiii nu fac o deosebire intre rude, toti membrii familiei par sa aiba aceleasi atributii si sarcini.

Conflictele care apar intre parintii copiilor din aceeasi clasa

In toate grupurile exista pareri diferite, puncte de vedere contrare, moduri diferite de a privi anumite aspecte. Astfel este firesc ca si parintii sa fie un grup eterogen, compus din oameni diferiti din multe puncte de vedere si care au moduri diferite de a privi scoala, activitatea copilului, invatatoarea.

Parintii si relatia cu scoala

Am tot vorbit despre copii si adolescenti, despre cum simt ei scoala si activitatile scolare, despre cum fac fata, cum se integreaza in grupul de colegi. A venit acum timpul sa vorbim si despre relatia parintilor cu scoala pentru ca orice copil sau adolescent face parte dintr-o familie si deci exista, explicit sau implicit, legaturi, trairi, sentimente, reactii, manifestari pe care ceilalti membrii ai familiei le au fata de o parte asa importanta a vietii copilului lor.

Cum se integreaza adolescentii intr-un grup?

Fiecare dintre noi face parte din mai multe grupuri, fie ca este vorba despre clasa in care suntem in copilarie, despre grupul de prieteni, de colegii de la serviciu, de oameni cu aceleasi pasiuni. Mereu, in grupuri ne punem, constient sau nu, intrebari despre ce ne aseamana si ce ne deosebeste de ceilati membri ai grupului.

Cu ce probleme se confrunta copiii la scoala?

Suntem la inceput de an scolar si multi parinti se gandesc la dificultatile scolare intampinate de copilul lor. Fie in clasele primare, gimnaziale sau la liceu, copiii au uneori probleme despre care nu stim mare lucru.

Ce gandesc adolescentii care incep liceul?

Ne-am ocupat pana acum mai ales de inceputul gradinitei si al scolii primare si de temerile, dificultatile, starea de nerabdare, asteptare, anxietate legate de scoala.

Mutarea la alta scoala: cum este resimtita?

Mutarea la alta scoala este o situatie destul de frecventa in ultimul timp si care geneareaza teama si dificultati atat pentru copii cat si pentru parinti. Este vorba de schimbarea colectivului, a invatatoarei, educatoarei, profesorilor, schimbarea locatiei, spatiului, drumului.

Inceputul anului scolar: un pas dificil pentru parinti si copii

Ne apropiem cu pasi repezi de inceputul anului scolar. Asta inseamna multe emotii, trairi de tot felul atat din partea copiilor cat si din partea adultilor. Fiecare se pregateste pentru prima zi de scoala sau prima zi de gradinita. Ne gandim si la ei care merg in clasa I-a sau pentru prima data la gadinita. Cum va fi? – este intrebarea pe care si-o pun cu totii.

Cum interactioneaza copiii cu adultii?

Pornind de la mult discutatul “conflict intre generatii” si de le expresii precum “copiii de astazi”, ne propunem sa ne aplecam putin asupra diferentei dintre copii si adulti si mai ales asupra interactiunii dintre ei.

Oare copilul meu va accepta un parinte vitreg?

Abordam astazi un subiect delicat si dificil pentru multe persoane si anume cel al copiilor cu parinti divortati, dar care s-au recasatorit ulterior sau au un partener. Multe intrebari sunt legate de relatia copilului cu noul partener al mamei sau al tatalui.

Fetita mea a invatat sa inoate

Daca ne gandim la invatarea inotului, vedem un copil si un adult care ii explica, ii arata si incearca sa-l ajute sa adopte pozitia corecta, sa invete miscarile si sa se acomodeze cu situatia respectiva (stat in apa, tinut respiratia, scufundat capul, corpul). Daca luam in considerare aceste faze, pare foarte dificil orice proces de invatare. Apare mereu obstacolul, dificultatea.

Tu in cine ai incredere?

Auzim adesea: "Nu mai am incredere in copilul meu", "As vrea sa avem din nou incredere unul in celalat", "Nu are incredere in mine", "Mi-am pierdut increderea in mine", "Da-mi motive sa am incredere in tine". De la inceput vedem ca increderea este intr-o legatura, relatie cu celalalt sau cu noi insine. "Am incredere ca voi reusi" este o incurajare fata de relatia cu o sarcina dificila dar si relatia cu noi insine, in evaluarea capacitatilor proprii.

Copilul meu nu asculta

"Nu ma asculta deloc, nu mai stiu ce sa fac", "De la un timp, baietelul meu nu ma mai sculta, nu tine cont de ceea ce ii spun", "Eu vorbesc, eu aud, el tot ce vrea el face!" sunt metode de a formula o problema pe care mamele o sesizeaza des, cand copilul nu realizeaza anumite sarcini, nu respecta limitele si regulile, nu face asa cum i se cere.

Cum ne raportam la reguli?

Fiecare din noi a intrat inca din copilarie in relatie cu regulile. Ce ne amintim despre regulile de cand eram mici? Cum am reusit sa le respectam? Ce am simtit fata de ele? Poate revolta, enervare, frustrare, neputinta... Asa simtim si acum cand ne inalnim cu o interdictie, cand ceva ne este impus, cand nu ni se pare corect sau justificat, cand ne impiedica in realizarea unei dorinte.
Pagina: