Partitionarea hard disk-ului: cum si de ce

Partitionarea este unul din pasii necesari pregatirii unui hard diskpentru utilizare. Necesitatea acestei operatiuni reiese din faptul cafiecare sistem de operare sau familie de sisteme de operare folosesteun anumit tip de sistem de fisiere.

Aceste sisteme de fisiere, fie ele FAT16, FAT32, NTFS, EXT2 sau EXT3sunt organizate sub forma de partitii ce ocupa spatiul disponibil de pehard diskul tau.

Necesitatea formatarii

Cand cumperi un hard disk, acesta vine nepartitionat. Pentru a pregatilucrul cu el, trebuie sa definesti modul in care vrei sa fie repartizatspatiul disponibil. Toate hard disk-urile trebuie partitionate, chiardaca este vorba despre o singura partitie ce cuprinde tot spatiul. Prinpartitionare poti transforma o unitate fizica in doua sau mai multeunitati de disc virtuale, lucru foarte util pentru instalarea unuisistem de operare cum ar fi Windows-ul. Fiecarei partitii, sau volum cummai este numita, sistemul de operare ii va atribui o litera. Sistemelede operare Windows permit lucrul cu un maxim de 24 de partitii, fie casunt facute pe un singur disk (desi este ridicola fragmentarea unui discintr-o asemenea masura), fie ca sunt intinse pe mai multe discuri, cumeste cazul matricelor RAID. Aceasta limitare provine de la modalitateade numirea a discurilor, prin literele alfabetului, incepand de la C:si terminand cu Z:.

Dimensiunile partitiilor trebuie adaptate la tipul de sistem defisiere pe care vrei sa il utilizezi, iar acesta depinde de sistemultau de operare. Daca sistemele moderne de fisiere, precum NTFS si FAT32permit dimensiuni ale partitiilor cu mult peste capacitatile actualeale unitatilor de stocare. Daca cel mai mare hard disk IDE produs la oraactuala este de 300GB, limita de dimensiune pentru o partitie FAT32 sauNTFS este de 2 Terra Bytes, adica 2000GB. Mai vechiul FAT16 are insa olimitare de doar 2GB ca dimensiune maxima.

Daca utilizezi sistemul de operare Windows 95, trebuie sa stii ca acestanu suporta decat FAT16, deci nu vei putea aloca partitii mai mari de2GB.
Odata cu versiunea Windows 95 OSR 2, Microsoft a inclus suportulpentru FAT32, care a devenit standardul de sistem de fisiere pentruWindows 98, Windows 98 SE si Windows Me.

Sistemele de operare bazate pe tehnologia NT, din care fac parte siWindows 2000 si Windows XP, aduc suportul pentru sistemul de fisiereNTFS. Si daca ultimele doua sisteme din aceasta familie au suport nativpentru FAT32, nu acelasi lucru se poate spune despre versiunile mai vechi,care suportau doar FAT16.

Tipuri de partitii

Daca ai un hard disk mare si doresti sa instalezi pe el un sistem deoperare, trebuie sa stii ca o partitionare buna la inceput te poatescuti de o serie de probleme dupa aceea. Multa lume prefera sa alocetot spatiul intr-o singura partitie, in care sa pastreze atat sistemulde operare cat si fisierele cu care lucreaza. Dar aceasta practicate expune unor riscuri. In cazul defectarii partitiei, lucru care sepoate intampla destul de rar, risti sa pierzi toata informatia de pedisc. Noi iti recomandam sa faci o partitie pentru sistemul de operaresi pentru celelalte programe instalate, si una sau mai multe pentrua-ti pastra celelalte fisiere. In primul rand, fisierele tale vor fi insiguranta in cazul stricarii partitiei ce contine sistemul de operare,deoarece aceasta are cele mai mari sanse sa se defecteze. In al doilearand, lucrul cu fisiere de zi cu zi, fie ele filme, muzica, jocuri saudocumente duce inevitabil la fragmentarea discului. Prin solutia cu douapartitii se evita fragmentarea partitiei ce contine sistemul de operare,un factor important de scadere a performantei calculatoarelor.

Partitiile pentru sistemele de operare Windows pot fi de treifeluri. Partitii DOS primare, partitii DOS extinse si discuri logiceDOS. Partitia DOS primara este cea pe care trebuie instalat sistemulde operare, singura de pe care calculatorul poate buta in Windows, si ise atribuie faimoasa litera C. Partitia DOS extinsa este o partitie ceeste destinata gazduirii discurilor logice DOS.
Partitiei DOS extindenu i se atribuie nici o litera, deoarece nu est vizibila din sistemulde operare. Discurile logice DOS sunt unitati de disc virtuale, care dinpunct de vedere al sistemului de operare se comporta ca unitati separatede disc. Acestora li se atribuie cate o litera.

Partitionarea cu fdisk

Iata si cum se poate face partitionarea unui hard disk nou cu ajutorulutilitarului "fdisk" in sase pasi simpli. Cel mai simplu, dar si maisigur, este sa faci partitionarea cu ajutorul unui "Startup Disk" facutpe o discheta cu ajutorul Windows 98. Am folosit pentru exemplificareun hard disk de 30GB. Pentru a usura munca, ia cu tine un carnetel sinoteaza literele ce sunt atribuite noilor partitii

Pasul 1 - pornirea fdisk
Asigura-te ca in BIOS secventa de butare este A,C,CD-ROM, astfel incatsistemul calculatorul sa caute sistemul de operare intai pe floppydisk. Introdu discheta in unitate si porneste calculatorul. Dupa ce setermina incarcarea sistemului de operare iti va apare Dos prompt-ul. Aicida comanda fdisk si apasa Enter. Iti va apare o fereastra care te vaintreba daca doresti sa activezi suportul pentru discurile mari. Optiuneaimplicita este Yes. Apasa Enter si treci mai departe, la meniul fdisk.

Pasul 2 - selectarea discului
Daca discul nou este singur in calculator atunci poti sa sari directla pasul 3. Daca nu, apasa 5 - Change current fixed drive disk siapoi Enter. In fereastra care apare, selecteaza unitatea de disc nouinstalata. Apasa tasta corespunzatoare unitatii, in exemplul nostruunitatea 2, apoi apasa Enter. Programul te va intoarce la paginaprincipala.

Partitia primara

Pasul 3 - crearea partitiei primare
Din aceasta apasa tasta 1 - Create DOS partition or Logical DOS Drive. Veifi dus in meniul destinat crearii unei noi partitii. Apasa tasta 1 -Create Primary DOS Partition si apoi Enter. Programul va face o verificarea discului, dupa care te va intreba daca doresti sa aloci tot spatiulpentru o singura partitie. Apasa N si apoi Enter pentru a indica ca nudoresti acest lucru.
Fdisk va face o noua scanare a discului, dupa carete va intreba cat spatiu doresti sa aloci pentru partitia primara.In cazul nostru, pentru o instalare de Windows 98 SE, am hotarat sa alocam5GB pentru aceasta partitie. Pentru a aloca 5GB, tasteaza 5000 si apasaEnter. Partitia va fi creata si iti va fi afisata o fereastra in care seva arata partitia creata, litera ce i-a fost atribuita si capacitatea pecare o are. Noteaza litera in carnetel pentru a o folosi la formatareadiscului. Apasa Esc pentru a reveni la fereastra principala.

Partitia extinsa si discurile logice

Pasul 4 - crearea partitiei extinse
Pentru aceasta apasa din nou tasta 1 - Create DOS partition or LogicalDOS Drive. Din meniul care apare, apasa tasta 2 - Create ExtendedDOS Partition si apoi tasta Enter. Fdisk va face o noua scanare adiscului. Apoi vei fi intrebat ce dimensiune doresti sa aiba disculextins. Implicit vei avea scrisa valoarea ramasa nepartitionata pedisc. Apasa Enter pentru a confirma aceasta valoare. Din nou iti vaapare fereastra care iti arata partitia nou adaugata si va trebui saapesi din nou Esc. Vei fi dus apoi in fereastra destinata crearii dediscuri logice DOS.

Pasul 5 - crearea discurilor logice DOS
La finalul pasului 4 vei fi trimis in fereastra de configurare adiscurilor logice DOS. Dupa o noua scanare a discului, vei fi intrebatcat spatiu doresti sa aloci discului logic DOS, iar valoarea implicitava fi tot spatiul disponibil din partitia extinsa. Apasa Enter pentru aconfirma dimensiunea, daca doresti sa aloci tot spatiul. Daca dorestisa mai creezi un disc logica DOS, atunci modifica valoarea pentru alasa loc pentru aceasta. Apasa apoi Enter. Vei fi dus din nou intr-ofereastra unde ti se va indica actiunea ce a fost indeplinita, precumsi litera atribuita acestuia. Noteaza si aceasta litera in carnetel,apoi apasa Esc pentru a reveni la fereastra principala a fdisk.

Formatarea discului si setarea partitiei active

Pasul 6 - crearea inca unui disc logic DOS
Daca la pasul 5 ai lasat spatiu pentru un nou disc apasa din nou 1 pentrua intra in meniul Create DOS partition or Logical DOS Drive.
De aici apasa3 pentru a intra in meniul Create Logical DOS Drive(s) in the extendedDOS Paxrtition. Din nou fdisk te va intreba cat spatiu doresti sa alocinoului disc, sugerand implicit tot spatiul liber. Confirma apasand Enter,apoi iesi in meniul principal apasand Esc. Dupa ce ai terminat de alocattot spatiul liber apasa Esc din fereastra principala a fdisk. Programuliti va afisa o fereastra in care te va avertiza ca trebuie sa repornesticalculatorul pentru ca schimbarile sa devina active.
Dupa repornirea calculatorului va trebui sa formatezi partitiile, pentrua le initializa cu sistemul de fisiere FAT. Aceasta operatiune se poateface folosind din DOS comanda format X:, unde X este numele partitiilornou create. Programul format te va avertiza ca urmeaza sa stearga oriceinformatie existenta si, dupa ce vei da confirmarea apasand Enter, vaformata partitiile. Apoi ti se va cere sa introduci o eticheta pentrufiecare disc. Daca nu doresti sa faci acest lucru apasa Enter. In cazulnostru am dat comenzile format D: si format E:. Ai grija insa, daca maiai un hard disk in calculator sa nu formatezi partitiile de pe acesta,deoarece vei pierde toate datele de pe acesta.

Dupa acesti pasi vei avea un hard disk formatat si pregatit pentruinstalarea sistemului de operare. Daca doresti sa faci acest lucru trebuiesa setezi partitia activa. Pune hard disk-ul in pozitia Primary Masterin calculator, adica Master pe primul canal IDE. Porneste apoi fdisk siapasa din fereastra principala tasta 2 urmata de Enter pentru a intrain meniul Set active partition. De aici selecteaza partitia primara DOS,confirma cu Enter si iesi din fdisk apasand Esc. Va trebui sa repornesticalculatorul pentru a face schimbarile active.
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maryan Cercel pe 22 Aug 2010, 00:59
    HDD-ul

    Fratilor pur si simnplu merge sa instalezi si sa ai toate informatiile pe aceasi partitie iti faci un folder special pentru datele tale personale si gata

    3
    7

  • Vasile pe 26 Ian 2010, 22:19
    Pentru eduard

    Cu programul "Partition Magic 8.0" poti sa faci ce doresti cu partitiile (sa le maresti, sa le micsorezi,sa le alipesti,sa le formatezi,etc),doar sa urmezi ce iti cere programul.

    3
    1

  • eduard pe 22 Dec 2009, 12:31
    vreau sa alipesc dou partitii

    Hard de 160 Gb lam inpartit in 3 parti acuma vreau doa din ele sa le alipesc Windows nui ajunge spatiu ca sa lucreze pot sa fac asa ceva si cum exista vreo programa va rog ajutatima

    8
    0

  • Muntean Vasile pe 15 Nov 2009, 13:44
    O noua partitie

    Am un hard de 40Gb, care este partitionat astfel: C: care are 10Gb in NTFS si este plin si D: care are 30Gb in FAT32 si are 15Gb ocupati iar 15 Gb sunt liberi. Mentionez ca am instalat Windos XP. As dori sa stiu daca pot sa fac o noua partitie din discul D pe care sa o cheme F: de 10Gb din cei 15 Gb liberi de pe D:, sa o formatez in NTFS si apoi sa o alipesc sau sa o unesc cu C: . In momentul de fata cand pornesc calculatorul nu pot sa mai lucrez deoarece imi apare mesajul ca pe C: nu mai am spatiu liber. Poate cineva sa ma ajute in acest caz? Va multumesc anticipat.

    14
    0

  • Muntean Vasile pe 15 Nov 2009, 13:42
    O noua partitie

    Am un hard de 40Gb, care este partitionat astfel: C: care are 10Gb in NTFS si este plin si D: care are 30Gb in FAT32 si are 15Gb ocupati 15Gb, iar 15 Gb sunt liberi. Mentionez ca am instalat Windos XP. As dori sa stiu daca pot sa fac o noua partitie din discul D pe care sa o cheme F: de 10Gb din cei 15 Gb liberi de pe D:, sa o formatez in NTFS si apoi sa o alipesc sau sa o unesc cu C: . In momentul de fata cand pornesc calculatorul nu pot sa mai lucrez deoarece imi apare mesajul ca pe C: nu mai am spatiu liber. Poate cineva sa ma ajute in acest caz? Va multumesc anticipat.

    18
    0

  • cosmin pe 12 Nov 2009, 16:35
    Am formatat E

    Am un hard disk de 500 de gb am 3 partiti in c,d,e in c am windows,am formatat E am bifat quick format pot sa bifez si Enable compression,dar nu pot sa bifez create an ms-dos startup disk.Ce Pot sa fack??pls dati-mi si mie idei.id-grekan93.Va Rog Urgent

    3
    0

  • LIVIU BOSS pe 24 Aug 2009, 23:55
    Cititi si invatati

    Pentru "Maryan Cercel"Mai cretinul lumii..intai invata sa scrii dupa aia invata sa dai si sfaturi.Ai venit sa faci bani pe aici ba saracule.Ai citit cateva articole si instalezi si windows acum...ha hah .TZIGAN PROST CARE NICI NU A TRECUT PE LA SCOALA si se vede in stare sa dea si sfaturi.Dute-n foc sa te arda de tzigan prost.

    2
    0

  • maryuka pe 28 Mai 2009, 17:03
    formatare

    nu pot sa formatez unitatea c imi zice ca e imposibil,cred k inca mai e activ vechiul windows k acu am instalat altul,cum sa dezactivez,sau ce tb s fac?plszzzzzzzzzzzzzzz

    4
    0

  • claudia pe 25 Mai 2009, 00:18
    D

    dupa ce am instalat windos-ul nu mai gasesc D-ul.s-o fi sters sau e mutat prin ata parte.Aveam o gamada de poze acolo.PLSSSSSSSS.Nu prea ma pricep.

    4
    0

  • Maryan Cercel pe 7 Apr 2009, 23:06
    Instalarea Windows (20 lei)

    nelutzu Cu titlu nu pot instala Windows-ului daca esti din Bucuresti sau dami exat ID-ul tau de mess si te voi ajuta eu, Am citit cateva articol si mam lamurit din ceea ce ati scris voi mai exat voi nu ati inteles mai nimica de la acest masculin sau feminin care alansat pe aceasta pagina un Ghid de Formatare a HDD Disck-ului. Daca sunteti din Bucuresti Maryan Cercel sau Maryan Minune ca tot aia e va ajuta tata la Instalarea a Windows-ului sau Windows-ului 7 detali mess: mrjuve_maryanminune@yahoo.com Instalarea costa 20 lei mai exat 200.000 vechi si garantat si va sta si langa mine ca eu sai arat in secventi cum se instaleaza Windows SP1, SP3, SP3, sau 7 cel care a parut nou.

    4
    4

  • Maryan Cercel pe 7 Apr 2009, 22:48
    Partitioanarea a HDD Disck-ului

    Domnule a proape mai nimica nu am inteles despre creiarea acelor 2 sau 3 partiti, toata lumea stie sa-si formateze "C-ul" daca nu ma insel, dar inschimb ma gandesc la partitiile "D" si "E" daca e nevoie, de pinde de HDD Disck ma refer la acel cetatean care afacut un Ghid de Formatare a HDD Disck spune mai exat pasi cum se creieze celelalte Partiti, na zic si io ca ori ce om poate sa-si formateze tot HDD Disck poate a cel cetatean vrea din doua, vrea sa faca 3 partiti, sau sa-si schimba HDD Disck, nu ati inteles nimic din ceea ce am zis nu e nimica contactatima la mess: mrjuve_maryanminune sau daca imi trimiteti un E_mai scrieti cu "@yahoo.com?

    1
    6

  • djkipry pe 24 Mar 2009, 16:37
    Am Un Hdd

    salut!!! am un hdd.. am niste fisiere acolo si am nevoie de ele da este cam strikat nu merg unele parti dar acuma nu mil mai detecteaza biosu ce trebe sa ii fac???? daca stie cnva sa ma contacteze la idu dl.kipry

    2
    0

  • TheNutz pe 19 Mar 2009, 11:41
    Nico - poti partitiona

    Daca mai ai loc liber poti partitiona HDDul astfel incat locul pe care il ai acum liber sa fie in intregime o partitie. Daca incerci sa o faci mai mare pierzi datele

    1
    1

  • Nico pe 4 Mar 2009, 00:56
    partitionare tirzie

    Buna ziua. Daca HDD are o singura partitie C cu care functioneza, se mai poate partiona acum in mai multe partitii? Multumesc

    6
    0

  • marian pe 23 Feb 2009, 03:28
    nu ma pricep

    am tot tras jocuri si se duc tot in disk c care are 48,8gb si sa terminat iar in disk d am 100gb din care liber98gb,problema este ca daca mai downloadez ceva nu se duce in disk d ci tot in disk c si mi spune ca nu mai am spatiu,dar nici nu ma intreaba daca vreau sa intre in disk d,acum care i treaba in disk d se duc muzica si filmele?ca am 98 gb liber,astept mesaj pe mail sau pe mes am id marianmartipan

    7
    0

  • mircea pe 21 Feb 2009, 21:05
    formatarea HDD 1Tb extern in FAT32

    Am un HDD extern WD de 1Tb care a fost formatat in FAT32. L-am partitionat in NTFS. Acum vreau sa revin la o singura partitie in FAT32 pt a fi recunoscut de aparate cu intrare in USB (DVD player, Home Cinema,etc.) Nu reusesc sa fac acesta nici prin Windows XP (formateaza doar in NTFS), nici cu Partition Magic 8 (in FAT32 face partitii de max. 200Gb) si nu vreau sa demontez carcasa pt a scoate HDD-ul deoarece e in garantie. Pot face formatarea prin USB, si cum? Va multumesc anticipat pentru sfaturi.

    12
    0

  • titi pe 27 Ian 2009, 14:04
    help...plsssss

    cnd mi am reinstalat sistemu de operare din greseala mi am sters locall disk d,qm fam sa mi fac alta partitie????????/multumesc id boxoffice1974

    3
    0

  • Mihai pe 26 Ian 2009, 08:51
    Rugaminte

    Buna ziua. Am instalat Win. XP pe calculatorul meu, si mi-a disparut disc D cu toate datele salvate in el. Cum il pot recupera? Va multumesc.

    2
    0

  • mircea pe 17 Ian 2009, 09:58
    partitionarea hdd 160gb dintr-o partitie in 3 partitii

    Buna,am o intrebare cum pot partitiona hdd meu de 160Gb in 3 partitii avind invedere ca acum am una singura,cu ce program ?care ar fi consecintele?,va rog daca se poate sa ma ajutati! Multumesc.

    2
    0

  • nelutzu pe 6 Nov 2008, 23:57
    Nu pot reinstala windows...

    Salut ! Incerc sa reinstalez windows asa cum m-am invatat si asta am mai facut-o pe un PC mai vechi.Acela nu-l mai pot folosi si mi-am cumparat altul (PC), dar cand bag CD cu windows "munceste" putin si atunci cand trebuie sa sterg sau sa fac alte partitii imi apare o eroare pe fond albastru si imi spune ca tre sa verific de virusi, sau sa dezinstalez ultimile programe si sa incerc din nou , iar in partea de jos apare:patch 0x00 00007B(0xF7 8D2524 , 0xC0000034 , 0x00000000 , 0x00000000).SO este XP- SP3 si mi l-a adus cu windows instalat. Ce-i de facut in situatia asta ?In speranta ca ma poate ajuta cineva...Multumesc anticipat !!!

    6
    0

  • DANY pe 4 Iul 2008, 09:17
    Windows

    Salut. Am si eu o problema la instalarea windowsului , pur si simplu cand dau sa formatez partitia C se incarca fff greu, dureaza 2h si imi arata eroare , ce as putea sa fac? ma gandesc ca am baduri pt hard ,sper sa ma insel

    2
    2

  • carmen pe 30 Iun 2008, 09:39
    partitii

    Buna ziua. Intrebare: se mai pot face partitii la hard daca s-a instalat sistemul de operare si calculatorul functioneaza de ceva timp cu o singura partitie? Daca da cum?

    3
    2

  • DIMITRIU CATALIN DAN pe 23 Apr 2008, 08:35
    FORMATAREA

    calculatorul meu imi cere formatarea partitiilor D si E Daca i dau OK nu mi voi pierde datele din D si E?

    1
    1

  • MARIAN pe 17 Apr 2008, 16:42
    PARTITIONARE HDD

    AM PC 200 MHZ. [PENTIUM 1] HDD DE 40 GB. AM AVUT CANDVA 2 PARTITII UNA CU WIN 98 , ALTA CU XP. A MERS BRICI PANA CAND A TREBUIT SA FORMATEZ PARTITIA 2,CEA CU XP-UL. TOT IN PART. 2 AM AVUT SI SHARE DE LA DC+ SHI S-A SHTERS.PANA AICI TOTUL OK. DAR CAND INSTAL WIN XP IN PARTITIA RESPECTIVA EL SHTERGE TOT,ASHA CA M-AM GANDIT SA MAI FAC O PARTITIE UNDE SA PUN XP SEPARAT DE SHARE DC+. ASHA AM FACUT,DAR CAND AM BAGAT XP SE VEDEAU TOATE 3 PARTITII IAR DIN WIN 98 LIPSEA O PARTITIE.EU INTREB:CE SE POATE FACE ? MULTUMESC ANTICIPAT ! CU CE SOFT IL POT PARTITIONA SIMPLU DIN WIN 98 ?

    1
    0

  • nelu b, pe 24 Mar 2008, 00:10
    partitionarea hd

    n-ajungeam aici fara sa caut... desi lung, articolul mi se pare un pic naiv,daca nu cumva -s chiar batut in cap...deja mi-am facut dureri cu partitiile astea.imagineaza-ti ca de la prompterul dos n-am reusit sa execut decit citeva comenzi,dar nu fdisc(LANSARE FDISC???!!!) Caut lista completa a dos commands(sau macar cele legate de partitionare) si instructiunile modului de editare a liniei comanda .Multumesc pentru orice sugestie.Bafta!

    4
    1

  • lucian pe 22 Mar 2008, 16:23
    nu pot face hdd sa mearga

    buna.nu stiu daca ma poti ajuta sau nu dar incerc.am un hard disck [fujitsu simens storagebird extern de 500gb].lam formatat si mi-a mers un timp pana mi sa stricat win.lam instalat din nou si acum nu mai merge hardul extern.am incercat sa formatez hardul extern din nou si mi-a dat o eroare si acum nu-l mai vede de loc ce poot sa-i fac sau ce program ar trebui sa folosesc sa il pot recupera.multumesc anticipat.hellp my.

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod