Te poţi contamina cu Ebola în mijloacele de transport în comun?

Ebola sau boala febrei hemoragice a creat o reală isterie la nivel global. O adevărata epidemie a fost declanşata în statele africane, cazuri izolate ajungând şi pe celelalte continente, de la America la Asia şi Europa.
Problema a căpătat o asemenea amploare, încât astăzi nu puţini sunt aceia care se întreabă, speriaţi, dacă până şi banala deplasare cu mijloacele de transport în comun n-a devenit cumva periculoasă.

Problema s-a pus de îndată ce primele cazuri, care au fost identificate abia după câteva zile în care respectivi purtători ai virusului Ebolei s-au plimbat nestingheriţi nu doar cu avionul, ci şi cu metroul sau alte mijloace de transport.

Poate cel mai recent este cazul dr. Craig Spencer, un medic din New York, care s-a întors în urmă cu câteva zile din Guineea unde tratase pacienţi cu Ebola şi care, la scurt timp de la întoarcere, a dezvoltat simptomele specifice febrei hemoragice, nu înainte de a se deplasa prin oraş cu metroul şi a ieşi la o partidă de bowling cu prietenii.

Şi totuşi, chiar rişti să te contaminezi cu Ebola dacă foloseşti mijloacele de transport în comun in care s-au aflat purtători ai virusului febrei hemoragice?

Cum se transmite Ebola?

Specialiştii, precum dr.
Amesh Adalja, reprezentant al Societăţii pentru Boli Infecţioase din America, citat de LiveScience.com, susţin că riscul de a te îmbolnăvi de Ebola dacă se întâmplă să călătoreşti cu acelaşi mijloc de transport in care se află sau s-a aflat un bolnav este "foarte mic, spre zero".

Dar asta numai dacă respectivul bolnav nu avea deja parte de simptomele specifice - febră, dureri de cap, frisoane etc. Mai exact, virusul febrei hemoragice se transmite numai dacă persoana bolnavă prezintă semnele care anunţă instalarea afecţiunii.

Mai trebuie spus, totodată, ca Ebola se trasmite prin contact direct cu persoana bolnavă sau prin contactul cu sângele ori fluidele corporale ale acesteia.
În absenţa acestui context, contaminarea nu este posibilă.

Suprafeţele contaminate transmit virusul?

Ce se întâmplă în cazul în care un bolnav de Ebola strănută/tuşeşte într-un mijloc de transport în comun? Suprafeţele în cauză îi pot contamina ulterior pe aceia care le ating?

Şi în acest caz, răspunsul este "nu", din perspectiva faptului că o persoană bolnavă de Ebola, dar care nu prezintă simptome, cel mai probabil nu are încă virusul în fluidele corporale eliminate în timpul strănutului/tusei.

De asemenea, susţine Derek Gatherer, cercetător la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, un pacient care prezintă deja simptomele febrei hemoragice - şi care, deci, ar putea contamina mijlocul de transport în comun - nu se va simţi suficient de în putere pentru a face astfel de deplasări, întrucât simptomatologia este severă încă de la început.

Nu în ultimul rând, trebuie spus şi că virusul nu supravieţuieşte foarte mult timp în afara organismului uman sau animal, potrivit spuselor dr.
Amesh Adalja. Pe suprafeţele uscate, spre exemplu, virusul febrei hemoragice trăieşte preţ de câteva ore.

Ca măsură de siguranţă, igienizarea mâinilor după călătoria cu mijloacele de transport în comun rămâne o metodă sigură. "Virusul nu este foarte rezistent", a mai adăugat dr. Adalja.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod