Virusul Zika. E posibil să se transmită prin contact sexual, susţin specialiştii

Două cazuri de contaminare cu virusul Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală, a declarat dr. Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control și prevenire a bolilor (CDC), în cadrul unei conferințe de presă telefonice.

Într-un alt caz, "virusul (activ) a fost depistat în sperma unui bărbat la două luni după apariția simptomelor infecției", a adăugat ea, citată de AFP. Cercetători francezi au depistat un nivel viral ridicat în sperma lui, chiar și după ce virusul Zika dispăruse complet din sânge. Virusul a fost detectat și în urină.

Aceste cazuri "fac să fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă știința este foarte clară deocamdată în această privință, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin pișcătura unui țânțar infectat", a subliniat dr Schuchat.

Din acest motiv "trebuie să ne concentrăm eforturile în acest domeniu", a adăugat ea.

Zika se transmite prin înţepături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele înţeapă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

Nu există medicamente sau vaccinuri pentru acest virus, ci se tratează doar simptomele asociate bolii. De asemenea, persoanele afectate sunt sfătuite să se odihnească şi să consume multe lichide.

Cel mai adesea, persoanele care au contactat virusul se confruntă cu simptome precum: febră, dureri de articulaţii, dureri de cap, erupţii cutanate, roşeaţă la nivelul ochilor (cum apare la conjunctivită).

Este foarte periculos pentru femeile însărcinate, deoarece este asociat cu microcefalia, o afecţiune care determină o dezvoltare incompletă a creierului, precum şi dimensiuni reduse ale capului bebeluşului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod